Μενού
  • Α-
  • Α+

Το ενδεχόμενο χορήγησης έκτακτου επιδόματος σε ευάλωτα νοικοκυριά και ευπαθείς ομάδες, μέσω εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, φαίνεται πως κερδίζει έδαφος στο επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών. Το τελευταίο κρίνει ότι είναι απαραίτητη η ενίσχυση των συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται αντιμέτωπες με τις ανατιμήσεις των βασικών αγαθών και το ενεργειακό κόστος. 

Διαβάστε ακόμη: Πόθεν Εσχες: Πότε ολοκληρώνεται η υποβολή δηλώσεων μετά την παράταση

Παράλληλα, όμως οι ιθύνοντες του Υπουργείου Οικονομικών, αναφέρουν ότι είναι ουσιώδης σημασίας οι κοινωνικές ενισχύσεις να είναι λελογισμένες και να μην θέτουν σε πρόσθετο κίνδυνο τα δημοσιονομικά της χώρας. Ετσι, με γνώμονα την ανάγκη για εξισορρόπηση ανάμεσα στη στήριξη της κοινωνίας και στη δημοσιονομική προσαρμογή, το υπουργείο Οικονομικών προκρίνει τη λύση για έκτακτο επίδομα στις ευπαθείς ομάδες, έναντι των άλλων προτάσεων που τέθηκαν προς διαβούλευση.

Σε πρώτο πλάνο, για τη χορήγηση του έκτακτου επιδόματος βρίσκονται όσοι λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, αλλά αυτοί που παίρνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Ο αριθμός και το ποσών των δικαιούχων δεν έχουν αποσαφηνιστεί, καθότι το ΥΠΟΙΚ καλείται να αποσαφηνίσει αρχικώς το δημοσιονομικό χώρο που θα διαθέσει, για τις εν λόγω ενισχύσεις. Το συγκεκριμένο σχέδιο βρίσκεται υπό επεξεργασία, προκειμένου να εξειδικευτούν, μεταξύ άλλων, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.