Μενού
  • Α-
  • Α+

Νέα ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά προς τους Δήμους, έρχεται με την επαναλειτουργία της πλατφόρμας στα εμβαδά ακινήτων. Για όσα θα δηλώνονται για πρώτη φορά θα επιβάλλεται προσαύξηση στις οφειλές για την περίοδο από 1.1.2020. Συγκεκριμένα, η προσαύξηση θα είναι 20% για το πρώτο εξάμηνο της καθυστέρησης και επιπλέον 5% για κάθε επόμενο εξάμηνο, όπως ακριβώς ισχύει και στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων και με ανώτατο όριο το +50%.

Διαβάστε ακόμη: Τριετίες στον ιδιωτικό τομέα: Ποιοι εργαζόμενοι μπορούν να τις διεκδικήσουν μετά την απόφαση του ΣτΕ

Όπως και κατά την πρώτη φάση της διαδικασίας, κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου θα μπορεί με τους κωδικούς του TAXISNET να εισέρχεται στη διαδικτυακή εφαρμογή της ΚΕΔΕ, στην οποία θα εμφανίζονται τα στοιχεία κάθε ακινήτου του, που είναι καταχωρημένα στο Ε9 και στη βάση χρέωσης δημοτικών τελών του ΔΕΔΔΗΕ, συσχετισμένα με τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου, εφόσον υπάρχει.

Σημαντικά ποσά και στα ταμεία των Δήμων 

Μέσω της εφαρμογής αυτής θα μπορεί να δηλώσει υπεύθυνα στον οικείο Δήμο, συμπληρωματικά ή και αρχικά, το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του που ηλεκτροδοτείται ή και που δεν ηλεκτροδοτείται, ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη, το οποίο θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9, αλλά και τυχόν αλλαγή της χρήσης της ιδιοκτησίας σε άλλη από αυτή που ήταν δηλωμένη στο Δήμο.

Από τη ρύθμιση ωφελούνται οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι μπορούν να προχωρήσουν στις διορθώσεις που απαιτούνται χωρίς να επωμιστούν υπέρογκα βάρη από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, αλλά και οι Δήμοι καθώς και σε αυτή τη φάση αναμένεται να μπουν σημαντικά ποσά στα ταμεία τους. Πρόκειται για μία πρόταση επαναλειτουργίας που έχει καταθέσει η ΠΟΜΙΔΑ και έχει υιοθετηθεί από την ΚΕΔΕ με ομόφωνη απόφαση.

Μεγάλη συμμετοχή στην πρώτη φάση του προγράμματος

Το ενδιαφέρον κατά την πρώτη φάση ήταν ιδιαίτερα μεγάλο, ωστόσο αρκετοί είναι ακόμα οι ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν αξιοποίησαν την ευκαιρία και ειδικά για ακίνητα στην περιφέρεια. Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της ΚΕΔΕ, κατά την προηγούμενη ρύθμιση δηλώθηκαν 60.630.700 τετραγωνικά μέτρα, με αποτέλεσμα το ποσοστό των δηλωμένων επιφανειών στην επικράτεια να αυξηθεί κατά 35,15%.

Υποβλήθηκαν 2.710.217 δηλώσεις που αντιστοιχούν σε 1.869.050 ηλεκτροδοτούμενα και σε 841.052 μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Βάσει των συγκεκριμένων στοιχείων, αντιστοιχούσαν κατά μέσο όρο 22,4 «αδήλωτα» τετραγωνικά ανά δήλωση.