ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
02/03/2022 02:51

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ενεργειακοί όμιλοι της Ευρώπης εγκαταλείπουν την Gazprom

Ο αυστριακός ενεργειακός όμιλος OMV και ο γιγαντιαίος ιταλικός όμιλος του τομέα των υδρογονανθράκων ENI εγκαταλείπουν τη συνεργασία που έχουν με την Gazprom – Τι γίνεται με τον Nord Stream 2

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ενεργειακοί όμιλοι της Ευρώπης εγκαταλείπουν την Gazprom
Πηγή: APimages
Ανάγνωση:

Ο αυστριακός ενεργειακός όμιλος OMV παραιτήθηκε από ενδεχόμενη συμμετοχή με ποσοστό 24,98% σε τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου της ρωσικής κρατικής εταιρίας Gazprom, ενώ επανεξετάζει τη συμμετοχή του στον αγωγό Nord Stream 2, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ο OMV διαπραγματευόταν επί χρόνια με την Gazprom για μερίδια σε μονάδες παραγωγής στη δυτική Σιβηρία και σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί το 2019, το τίμημα αγοράς είχε οριστεί τότε στα 905 εκατομμύρια ευρώ.

Τις τελευταίες ημέρες και άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες ενέργειας ανακοίνωσαν διακοπή της συνεργασίας τους με αντίστοιχες ρωσικές. Η ολλανδό-βρετανική Shell θέλει να τερματίσει τη συνεργασία της με την Gazprom για το φυσικό αέριο, ενώ η βρετανική BP πούλησε το μερίδιό της στη ρωσική εταιρία φυσικού αερίου Rosneft.

Η ιταλική ENI αποσύρεται από αγωγό αερίου που συνδέει τη Ρωσία με την Τουρκία

Την ίδια ώρα και ο γιγαντιαίος ιταλικός όμιλος του τομέα των υδρογονανθράκων ENI σκοπεύει να πουλήσει τη συμμετοχή του, που φθάνει το 50%, στον αγωγό αερίου Blue Stream, έργο στο οποίο συμμετέχει εξ ημισείας ο ρωσικός κολοσσός Gazprom, εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενημέρωσε χθες Τρίτη εκπρόσωπος της εταιρείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η ENI έχει την πρόθεση να πουλήσει το μερίδιό της» στον Blue Stream, που «συνδέει τη Ρωσία με την Τουρκία» μέσω της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε. Ο ιταλικός όμιλος μιμείται έτσι το παράδειγμα άλλων μεγάλων εταιρειών του τομέα του πετρελαίου και του αερίου όπως οι βρετανικές Shell και BP, που ανακοίνωσαν ήδη ότι αποσύρονται από έργα στα οποία συμμετείχαν στη Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
GAZPROM ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΑΥΣΤΡΙΑ ΙΤΑΛΙΑ NORD STREAM 2
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ