Μενού
  • Α-
  • Α+

Η βενζίνη έχει ακριβύνει δραματικά και κάθε μέρα που περνά αρκετοί είναι οι οδηγοί που σκέφτονται να μην χρησιμοποιήσουν τα Ι.Χ. τους για να γλιτώσουν έστω και λίγα ευρώ. Με την τιμή του λίτρου της βενζίνης κατά μέσο όρο να κυμαίνεται στα 2,05 ευρώ, η καθημερινότητα με το αυτοκίνητο έχει μετατραπεί σε ένα ακριβό σπορ. Πόσω δε μάλλον όταν πρόκειται κάποιος να ταξιδέψει με το Ι.Χ. του. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού η βενζίνη «τσούζει».

Χαρακτηριστικό της ακρίβειας που επικρατεί σήμερα - και όχι μόνο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία - είναι ότι το ταξίδι με αυτοκίνητο από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη είναι πιο ακριβό συγκριτικά με το αεροπλάνο, το ΚΤΕΛ και το τρένο ταχείας μεταφοράς. «Δεν ξέρουμε τι τιμή θα αγοράσουμε από τα διυλιστήρια», λένε οι πρατηριούχοι, στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν το κύμα ακρίβειας στα καύσιμα. Ομως, αυτό για τους καταναλωτές δεν έχει καμία σημασία, αφού εκείνοι θα κληθούν να βάλουν βενζίνη για την καθημερινή εξυπηρέτησή τους. 

Διαβάστε ακόμηΒενζίνη: Θα πληρώνουμε λιγότερα από όσα γράφει η τιμή της αντλίας - Διευρύνονται οι δικαιούχοι

Βενζίνη: 220 ευρώ το ταξίδι Αθήνα - Θεσσαλονίκη με αυτοκίνητο 

Με την τιμή της βενζίνης ανά λίτρο να κυμαίνεται στα 2,05 ευρώ, ένας κάτοχος αυτοκινήτου 1.400 κυβικών με ντεπόζιτο 60άρι και μέση ταχύτητα 100χλμ την ώρα για να διανύσει την απόσταση Αθήνα - Θεσσαλονίκη (μετ επιστροφής) θα χρειαστεί να δαπανήσει περίπου 220 ευρώ

Αυτό σημαίνει ότι για το ταξίδι του μόνο θα χρειαστεί να καταναλώσει περί τα 160 ευρώ βενζίνη (πήγαινε έλα) και 62,7 ευρώ για τα διόδια. Το κόστος αυτό δεν αλλάζει αν ο οδηγός επιλέξει να έχει συνεπιβάτη ή επιλέξει να ταξιδέψει μόνος του. «Ταξιδέψαμε τον Ιανουάριο και ξοδέψαμε για την ίδια διαδρομή περίπου 140 ευρώ χωρίς τα διόδια. Ταξιδέψαμε πριν τρεις μέρες και ξοδέψαμε 20 ευρώ παραπάνω για τη βενζίνη», αναφέρει χαρακτηριστικά οδηγός που χρειάστηκε να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για ένα επαγγελματικό ταξίδι. Σε αυτά τα χρήματα θα πρέπει να προστεθούν και κάποια επιπλέον έξοδα αν ο οδηγός κάνει κάποια στάση για καφέ ή για φαγητό. 

Το ταξίδι από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη διαρκεί περίπου 5 ώρες με το αυτοκίνητο. 

Αθήνα - Θεσσαλονίκη με αεροπλάνο 165 ευρώ για δύο άτομα 

Το ταξίδι με αεροπλάνο από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη (μετ επιστροφής) αποδεικνύεται τελικά πιο φθηνό από το αυτοκίνητο. Αν κάποιος επιλέξει να ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη την επόμενη Δευτέρα, 21 Μαρτίου και επιστρέψει την Πέμπτη, 24 Μαρτίου, θα πληρώσει το εισιτήριο για δύο άτομα 165 ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται μία χειραποσκευή 8 κιλών για κάθε άτομο. Αν κάποιος τώρα επιλέξει να έχει μαζί του εκτός από τη χειραποσκευή και κάποια επιπλέον βαλίτσα, θα χρειαστεί να πληρώσει παραπάνω. 

Το ταξίδι με αεροπλάνο από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη διαρκεί περίπου 1 ώρα. 

Αθήνα - Θεσσαλονίκη με τρένο ταχείας μεταφοράς 168 ευρώ για δύο άτομα 

Το ταξίδι με τρένο ταχείας μεταφοράς έχει περίπου το ίδιο κόστος με το αεροπλάνο. Δηλαδή, εάν ένα ζευγάρι επιλέξει α' θέση θα πρέπει να πληρώσει μετ επιστροφής 168 ευρώ (τα δύο άτομα) για το ταξίδι του από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και αντίστοιχα. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται οι βαλίτσες ανεξαρτήτως κιλών, κάτι που είναι πρόσθετο κόστος στο αεροπλάνο. 

Το ταξίδι από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη με το τρένο ταχείας μεταφοράς διαρκεί περίπου 4 ώρες. 

Αθήνα - Θεσσαλονίκη με ΚΤΕΛ 117 ευρώ τα δύο άτομα 

Το ταξίδι με ΚΤΕΛ είναι το πιο φθηνό. Η διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη με επιστροφή - αν κάποιος επιλέξει να κλείσει εισιτήριο από τα εκδοτήρια - στοιχίζει για δύο άτομα περί τα 117 ευρώ. Αν τώρα κάποιος - λόγω εξοικονόμησης χρόνου για παράδειγμα - επιλέξει να κλείσει τα εισιτήρια διαδικτυακά, θα πληρώσει περί τα 65 ευρώ το άτομο, δηλαδή για δύο άτομα θα πληρώσει περίπου 130 ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και οι βαλίτσες για τον καθένα, ανεξαρτήτως κιλών. 

Η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 6 ώρες. 

Επομένως, αποδεικνύεται από τα παραδείγματα ότι το πιο ακριβό μέσο για να πάει ένα ζευγάρι σήμερα στη Θεσσαλονίκη, είναι το αυτοκίνητο, αφού η βενζίνη είναι, πλέον, πολύ ακριβή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA