ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
26/03/2022 10:46

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Οι δικαιούχοι, τα ποσά και οι αιτήσεις

Αναλυτικός οδηγός για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών. Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι για το ποσό της επιδότησης, τις αιτήσεις και ποιες συσκευές μπορούν να αντικαταστήσουν. Πώς θα αφαιρούνται τα χρήματα από την αγορά νέας ηλεκτρικής συσκευής

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Οι δικαιούχοι, τα ποσά και οι αιτήσεις
Γυναίκα με κλιματιστικό σε σαλόνι (Πηγή: Shutterstock)
Ανάγνωση:

Σε λίγες μέρες ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών. Η βασική προϋπόθεση είναι να δουλεύει η συσκευή που θέλει κάποιος να αντικαταστήσει. Οι δικαιούχοι της επιδότησης θα μπορούν να αλλάξουν τις εξής παλιές τους συσκευές:

  • Ψυγεία
  • Καταψύκτες
  • Κλιματιστικά

Η επιδότηση για τις ηλεκτρικές συσκευές θα αφαιρείται στο κατάστημα με την αγορά της συσκευής. Η επιλογή θα είναι ελεύθερη, αλλά η συσκευή που θα επιλέξουν οι δικαιούχοι της επιδότησης θα πρέπει να πληροί κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας.

Το ποσό της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών

Συνολικά, το ποσό της επιδότησης θα είναι 100 εκατομμύρια ευρώ και 200.000 νοικοκυριά προβλέπεται να πάρουν έκπτωση από 30% έως 50%. Εάν όμως ξεπεράσουν τις 200.000 οι αιτήσεις, θα υπάρχει κατάταξη των ενδιαφερόμενων και τότε θα μπουν οικονομικά κριτήρια και κοινωνικά κριτήρια.

Προτεραιότητα θα έχουν τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι οικογένειες με ΑμεΑ, οι μονογονεϊκές και οι πολύτεκνες οικογένειες. Ωστόσο, θα οριστούν επιλαχόντες και εφόσον βρεθούν τα χρήματα και αυξηθεί ο προϋπολογισμός της επιδότησης, τότε θα μπορούν και εκείνοι να αντικαταστήσουν τις συσκευές τους.

Πώς θα κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι για την επιδότηση

Μόλις ανοίξει η πλατφόρμα οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν αίτηση για το πρόγραμμα της επιδότησης για να μπορέσουν να αντικαταστήσουν τις παλιές και ενεργοβόρες συσκευές τους.

Η διαδικασία αίτησης υπαγωγής θα γίνεται εύκολα και γρήγορα. Η διαδικασία της αίτησης για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών θα γίνεται με κωδικούς TaxisNet και θα χρειάζεται το ΑΦΜ με ηλεκτρονική αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος. Επίσης οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση και απευθείας στα καταστήματα λιανικής.

Τι μορφή θα έχει η επιδότηση

Η επιδότηση θα χορηγείται στους ωφελούμενους με εκπτωτικό κουπόνι, το οποίο θα αφαιρείται από την τιμή των νέων ηλεκτρικών συσκευών. Η παράδοση και τοποθέτηση των νέων συσκευών θα γίνεται παράλληλα με τη συλλογή των παλιών για ανακύκλωση. Τα στάδια υλοποίησης της διαδικασίας θα ελέγχονται αυτόματα από την ψηφιακή πλατφόρμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ