Μενού
  • Α-
  • Α+

Το ράλι των αυξήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης συνεχίζεται. Οι τιμές σε κρέας, λαχανικά, αλεύρι και ζάχαρη έχουν αυξηθεί δραματικά. Την ίδια ώρα και η τιμή στο ηλιέλαιο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. Η αγορά έχει δεχθεί σφοδρό χτύπημα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα τα 5 λίτρα ηλιέλαιο, τα οποία προμηθεύονται κυρίως τα νοικοκυριά, έχουν αύξηση 50%. Μάλιστα, προ του πολέμου στην Ουκρανία κόστιζαν τα 5 λίτρα 8,5 ευρώ και τώρα κοστίζουν από 11 έως 14 ευρώ. 

Διαβάστε ακόμηΠόλεμος στην Ουκρανία: Ανησυχία για επισιτιστική κρίση στην Ελλάδα - Καθησυχαστικοί ειδικοί και κυβέρνηση

Τα 10 λίτρα ηλιέλαιου, που αγοράζουν κυρίως επιχειρήσεις, πωλούνται σε τριπλάσια τιμή. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να το αγοράσουν προς 30 ευρώ + ΦΠΑ. «Δεν ανατιμήθηκε το ηλιέλαιο αμέσως μετά τον πόλεμο. Πέρασαν περίπου 15 μέρες, γιατί υπήρχαν αποθέματα. Ανατιμήσεις είχαμε μετά την 16η μέρα του πολέμου», αναφέρουν στον ΑΝΤ1 οι επιχειρηματίες της αγοράς.

Οπως λένε μάλιστα καταναλωτές και επιχειρηματίες, πλέον είναι πιο φθηνό να αγοράζεις τον μπακαλιάρο παρά να τον τηγανίσεις. «Εκτός από το γεγονός ότι έχει τριπλασιαστεί το ηλιέλαιο, δεν υπάρχει πια στην αγορά. Ολοι φοβούνται ότι θα ανέβει και άλλο η τιμή του», συνεχίζουν οι γνώστες της αγοράς. 

Αυξήσεις, πάντως, παρατηρούνται σε αλεύρι και ζάχαρη. Η τιμή στο αλεύρι αυξήθηκε από 10% έως 35% και η ζάχαρη ακρίβυνε κατά 10%. Το κρέας επίσης έχει ακριβύνει. Χαρακτηριστικά, η τιμή στο μοσχάρι έχει ακριβύνει κατά 20%, τα πουλερικά πωλούνται κατά 5% πιο ακριβά ενώ η ίδια αύξηση έχει σημειωθεί και στο χοιρινό κρέας. Οι τιμές έχουν ακριβύνει επίσης και στα ψάρια. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA