Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανοιξε το Taxis για τις φορολογικές δηλώσεις και μέσα στο Σαββατοκύριακο θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Υστερα κι από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να συγκρίνουν τα ποσά που θα κληθούν να καταβάλλουν φέτος με αυτά που πλήρωσαν αντίστοιχα πέρυσι κι ως εκ τούτου θα διαπιστώσουν αν και πόση πραγματική έκπτωση θα τους έχει γίνει.

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 30 Ιουνίου, ενώ η πληρωμή του φόρου θα γίνει και φέτος σε 8 δόσεις, από τον Ιούλιο του 2022 έως τον Φλεβάρη του 2023. Αν γίνει εφάπαξ πληρωμή όλου του φόρου, ο φορολογούμενος έχει έκπτωση 3%, αρκεί η αποπληρωμή να γίνει μέχρι τη λήξη της πρώτης δόσης, δηλαδή τον Ιούλιο του 2022.

Οι παγίδες

Επανέρχονται τα τεκμήρια. Εάν διαπιστώσετε ότι πλέον λαμβάνει υπ' όψιν το σύστημα το τεκμαρτό εισόδημα κι όχι το πραγματικό, θα πρέπει να προσέξετε ώστε κάνετε ανάλωση κεφαλαίων προηγούμενων ετών έτσι ώστε να καλυφθεί η διαφορά και να μην φορολογηθείτε με επιπλέον τεκμήρια.

Εξάλλου, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν τα ανείσπρακτα ενοίκια. Πρέπει να γίνει γνωστοποίηση αν δεν τα έλαβε ο ιδιοκτήτης κι αυτό γίνεται με δύο τρόπους - Με γνωστοποίηση στη ΔΟΥ διαταγής πληρωμής ή αγωγής εξώσεως. Σε περίπτωση που υπάρχει φιλοξενία, πρέπει να το δηλώσουν αμφότεροι οι φορολογούμενοι, καθώς αν δεν το δηλώσει κάποιος «μπλοκάρεται» από το σύστημα ο ένας από τους δύο και δεν μπορεί να υποβάλλει δήλωση.