Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό παίρνουν μία βαθιά οικονομική ανάσα μετά την αύξηση που ανακοίνωσε σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη (20/4) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το ερώτημα που προέκυψε σε πολλά χείλη είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τους υπόλοιπους μισθωτούς. Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε το υπουργείο Εργασίας, για τους υπόλοιπους μισθωτούς δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά τις αποδοχές τους, με την υποσημείωση όμως πως «οι κοινωνικοί εταίροι διατηρούν τη δυνατότητα να συμφωνήσουν υψηλότερες αποδοχές με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Δεν υπάρχει καμία απαγόρευση επ’ αυτού».

Αναλυτικά, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας: «οι κοινωνικοί εταίροι διατηρούν τη δυνατότητα να συμφωνήσουν υψηλότερες αποδοχές με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Δεν υπάρχει καμία απαγόρευση επ’ αυτού. Το σύστημα του διοικητικού καθορισμού του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους εφαρμόζεται από τις περισσότερες χώρες – μέλη της ΕΕ και επιπλέον είναι το σύστημα που προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το σχέδιο Οδηγίας για τους ευρωπαϊκούς κατώτατους μισθούς.

Η διαδικασία αυτή αφενός εξασφαλίζει τη διαφάνεια καθώς οι απόψεις όλων των φορέων που συμμετέχουν στη διαβούλευση, δημοσιοποιούνται επισήμως από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα τόσο των εργαζόμενων όσο και των ανέργων».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA