Μενού
omologo
Ομόλογο | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Εντολή σε έξι επενδυτικές τράπεζες για επανακυκλοφορία 7ετούς ομολόγου έδωσε η Ελλάδα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση. Συνδιαχειριστές της έκδοσης θα είναι οι BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs και JP Morgan. Οπως αναφέρει το mandate, πρόκειται να επανεκδοθεί ο τίτλος που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2020 με ωρίμανση στις 22 Απριλίου 2027 και κουπόνι 2%.

Η νέα έξοδος στις αγορές έρχεται αμέσως μετά την αναβάθμιση από την S&P του αξιόχρεου της χώρας σε ΒΒ+. Η αναβάθμιση από την S&P της Ελλάδας στη βαθμίδα ΒΒ, δηλαδή μία βαθμίδα κάτω από την ελάχιστη επενδυτική (ΒΒΒ), ήρθε ένα μήνα μετά την αντίστοιχη αναβάθμιση από τον καναδικό οίκο DBRS στη βαθμίδα ΒΒ (high), διευκολύνοντας σημαντικά και την πορεία προς την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και τη φερεγγυότητα των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο. Τούτο διότι οι αξιολογήσεις και των δύο οίκων είναι αποδεκτές από την ΕΚΤ. Συνεπώς, δικαιώνουν και την επιλογή της Κεντρικής Τράπεζας του ευρώ να συνεχίζει να στηρίζει τα ελληνικά ομόλογα και μετά το τέλος του PEPP. Υπενθυμίζεται επίσης ότι δυνητικά, αν αυτοί οι δύο οίκοι προχωρήσουν σε μια ακόμη αναβάθμιση τουλάχιστον μίας βαθμίδας της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, τότε η ΕΚΤ θα κατατάξει τη χώρα ανάμεσα σε εκείνες που έχουν επενδυτική βαθμίδα (ανεξάρτητα από τις κινήσεις των δύο άλλων αποδεκτών οίκων Fitch και Moody’s), μειώνοντας την έκπτωση με την οποία αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις και διευκολύνοντας περισσότερο τη χρηματοδότηση των τραπεζών.

Σε πιο πρακτικό επίπεδο η αναβάθμιση δίνει ένα θετικό σήμα προς τις αγορές ότι η Ελλάδα «τα πάει καλά» παρά την κρίση που συνθέτουν ο υψηλός πληθωρισμός σε καύσιμα και τρόφιμα και η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία.

Η εκτίμηση της S&P το 2022 ότι η ανάπτυξη θα φτάσει στο 3,4% και ακολούθως θα σταθεροποιηθεί γύρω από το 3% από το 2023 έως το 2025, ότι το χρέος είναι βιώσιμο και στηρίζεται από ένα τεράστιο αποθεματικό και ότι οι τράπεζες συνεχίζουν να εξυγιαίνουν τους ισολογισμούς τους ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης.

Η κίνηση για μια νέα έκδοση σε αυτό το χρονικό σημείο έχει διπλό στρατηγικό χαρακτήρα. Κατ’ αρχάς, θα πρέπει η Ελλάδα να επανέλθει στις αγορές αφού έχει ήδη απουσία περίπου τριών μηνών. Στις 17 Ιανουαρίου του 2022, η Ελλάδα με την έκδοση 10ετούς ομολόγου άντλησε κεφάλαια 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,834%. Εκτοτε, η έντονη αστάθεια μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία υποχρέωσε την Αθήνα να αναστείλει επ’ αόριστον τις εκδόσεις νέου χρέους, κυρίως για να προστατεύσει τους επενδυτές οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί ήδη σε ελληνικά ομόλογα. Μετά την αναβάθμιση όμως, θεωρείται πιο στέρεο το έδαφος και για την Ελλάδα, αλλά και για τους υποψήφιους επενδυτές για να γίνει μια νέα έκδοση, η οποία όπως και όλες οι προηγούμενες θα προχωρήσει χωρίς δημοπρατούμενο ποσό σε μια προσπάθεια αξιολόγησης της αγοράς.

Επιπλέον κόστος

Το επιτόκιο που φιλοδοξεί το ΥΠΟΙΚ να πετύχει στη νέα έκδοση αναμένεται στην περιοχή του 2% και θα θεωρηθεί επιτυχία, με τις σημερινές συνθήκες της αγοράς και τα ομόλογα όλης της ευρωζώνης να δέχονται ισχυρές πιέσεις. Από την άλλη, παρ’ ότι το επιτόκιο θα είναι αρκετά υψηλότερο από αυτό με το οποίο η Ελλάδα δανειζόταν ως και το τέλος του 2021, θεωρείται ότι ένα επιπλέον κόστος είναι αποδεκτό για ένα πολύ μικρό ποσοστό του χρέους (δηλαδή για το ποσό που θα αντληθεί τελικά από τις αγορές), προκειμένου οι επενδυτές να πειστούν ότι η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται και σε δύσκολες συνθήκες.

Εξάλλου, η ελληνική αποστολή η οποία συμμετείχε πρόσφατα σε επενδυτικό συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη δέχθηκε πολλές ερωτήσεις και για το χρόνο που αναμένεται η Ελλάδα να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, αλλά και για τα σχέδια που υπάρχουν για τον δημόσιο δανεισμό. Η έκδοση που ετοιμάζεται θα είναι μια πρώτη απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA