ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
24/05/2022 13:02

Ρεύμα: «Κλείδωσαν» οι παρεμβάσεις στους λογαριασμούς - Πώς επηρεάζει την τιμή η επιβολή πλαφόν

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για μειώσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος που αναμένουν την έγκριση της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής βασίζονται σε δύο άξονες και αναμένεται να φέρουν μειώσεις στα ποσά που πληρώνουν οι καταναλωτές

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Ρεύμα: «Κλείδωσαν» οι παρεμβάσεις στους λογαριασμούς - Πώς επηρεάζει την τιμή η επιβολή πλαφόν
(πηγή: shutterstock)
Ανάγνωση:

Την τελική έγκριση της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής στις λεπτομέρειες για τις παρεμβάσεις στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αναμένουν στην κυβέρνηση ώστε να τεθεί από την 1η Ιουλίου σε εφαρμογή το πλάνο που θα φέρει μειώσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος στους καταναλωτές. Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις βασίζονται σε δύο άξονες. Αφενός στην επιβολή πλαφόν στην αποζημίωση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το κόστος παραγωγής, αφετέρου στη συνέχιση της επιδότησης στις τιμές της λιανικής πώλησης, που έχει ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο.

Διαβάστε ακόμη: Συμφωνία με την Κομισιόν για τον προτεινόμενο μηχανισμό στήριξης των καταναλωτών ρεύματος

Σε ό,τι έχει να κάνει με το πλαφόν, μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής η οποία σήμερα - με το ισχύον μοντέλο αγοράς - αποζημιώνεται για την ενέργεια που εισφέρει στο σύστημα με την τιμή της ακριβότερης μονάδας που συμμετέχει στην αγορά, στο εξής με την εφαρμογή του μηχανισμού θα αποζημιώνεται με βάση το κόστος παραγωγής. Το αποτέλεσμα θα είναι η διαμόρφωση χαμηλών τιμών ρεύματος με τις οποίες οι οικιακοί καταναλωτές, επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα πληρώνουν τις ποσότητες που καταναλώνουν. Στόχος είναι η κιλοβατώρα να κοστίζει περί τα 0,145 ευρώ για τα νοικοκυριά.

Παράλληλα, στην κυβέρνηση υπολογίζουν πως θα μπει στα ταμεία ένα ποσό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, από την επιβολή έκτακτου τέλους 90% στα υπερέσοδα των εταιριών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος για την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2021 ως και τον Ιούνιο του 2022.

«Δίχτυ προστασίας για την κοινωνία»

Το σχέδιο της νομοθετικής ρύθμισης για την εφαρμογή του μηχανισμού πρόκειται να σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα. Όπως επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, «o νέος μηχανισμός σε συνδυασμό με τις οριζόντιες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού, θα δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας για την κοινωνία που δοκιμάζεται από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις στην ενέργεια».

Στη συνάντηση με την Επίτροπο Ενέργειας, Kadri Simson και τη Γενική Διευθύντρια Ενέργειας, Ditte Juul Jorgensen επετεύχθη συμφωνία σε ό,τι αφορά στις βασικές αρχές του νέου μηχανισμού, ο οποίος θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές.

Ειδικότερα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στα εξής:

  • Την επόμενη εβδομάδα θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχέδιο νομοθετικής διάταξης που θα περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού.
  • Ο μηχανισμός δεν θα επηρεάσει τους όρους της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Προβλέπεται η επιβολή πλαφόν για την αποζημίωση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το πραγματικό κόστος της παραγωγής τους.
  • Η διαφορά μεταξύ της αποζημίωσης και της χρηματιστηριακής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) και θα δεσμεύεται για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης των καταναλωτών για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.
  • Με τον νέο μηχανισμό επιτυγχάνεται η αποσύνδεση των υψηλών τιμών φυσικού αερίου με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές.
  • Το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης για την ενεργειακή κρίσης που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προβλέπει την επιβολή έμμεσου πλαφόν και στη λιανική αγορά, με την επιπλέον επιδότηση των λογαριασμών.
  • Από τον Μάιο οι επιδοτήσεις ισχύουν για όλες τις κατοικίες, κύριες και μη κύριες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για το σύνολο της κατανάλωσης.

Πληρωμές στη Gazprom - Ομαλή τροφοδοσία

Από εκεί και πέρα, η χθεσινή εξέλιξη με τις πληρωμές της ΔΕΠΑ προς την Gazprom δημιουργούνται συνθήκες ομαλής τροφοδοσίας. Η εξέλιξη κινείται στην κατεύθυνση που ακολούθησαν και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες και διαμορφώνει προϋποθέσεις - αν δεν υπάρξει ανατροπή του πλαισίου - για συνέχιση της τροφοδοσίας της αγοράς με φυσικό αέριο από την Ρωσία, που αποτελεί σημαντική πηγή για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΡΕΥΜΑ ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ ΠΛΑΦΟΝ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ