Μενού
  • Α-
  • Α+

Δύο εβδομάδες θα μείνει ανοιχτή η πλατφόρμα για να μπορούν να κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος για το ρεύμα, δηλαδή το power pass. Αυτό ανέφερε με νέες του δηλώσεις ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στα «Παραπολιτικά 90,1». Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι οι αιτήσεις για το power pass θα ξεκινήσουν στις 14 με 15 Ιουνίου και η επιστροφή των χρημάτων για τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος υπολογίζεται να γίνει στις αρχές Ιουλίου. 

Διαβάστε ακόμη: «Καλπάζει» προς τα 3 ευρώ η βενζίνη - Συνεχίζεται η άνοδος στις τιμές των καυσίμων

Το επίδομα ρεύματος θα δοθεί μόνο για την πρώτη κατοικία. Εάν δεν έχετε προλάβει να τη δηλώσετε, στην πλατφόρμα θα υπάρχει ξεχωριστό πεδίο για να το συμπληρώσετε, όμως, πρέπει να γνωρίζετε, πως, ό,τι δηλώσετε θα περάσει αυτόματα στη φορολογική δήλωση του 2023.

Power Pass Νέοι δικαιούχοι και κριτήρια για επίδομα ρεύματος

Αλλάζουν οι δικαιούχοι για το power pass. Τα νέα δεδομένα ορίζουν ότι η οικονομική ενίσχυση θα δοθεί σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας, με καθαρό οικογενειακό εισόδημα του 2020 έως 45.000 ευρώ, αλλά μετά την αφαίρεση των φόρων. Αυτό δηλαδή είναι και το βασικό κριτήριο της επιδότησης: Από το συνολικό εισόδημα που δηλώθηκε το 2021 αφαιρούνται φόρος που αναλογεί, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος.

Πώς θα υπολογίσετε τα χρήματα του έκτακτου επιδόματος για το ρεύμα

Η επιστροφή των χρημάτων υπολογίζεται από τον μαθηματικό τύπο:

Ποσό επιστροφής = [Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός - Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής - Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής] * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.

Τα βήματα της αίτησης για Power Pass

Θα χρειαστείτε τους προσωπικούς σας κωδικούς Taxisnet για να μπείτε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, είτε είστε ενοικιαστής, είτε ιδιοκτήτης. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

  • είσοδος και σύνδεση στο gov.gr
  • ταυτοποίηση και αυθεντικοποίηση με κωδικούς Taxisnet
  • αίτηση κάνει μόνος ένας εκπρόσωπος κάθε νοικοκυριού, μία αίτηση δηλαδή στον κάθε λογαριασμό
  • αν κάνουν αίτηση και οι δύο, το επίδομα θα το παίρνει όποιος έχει το ΑΦΜ στον λογαριασμό ρεύματος που εκδίδεται
  • θα του εμφανίζεται η ένδειξη «κύρια κατοικία». Επιδοτείται μόνο η κύρια κατοικία. Προβάλλεται ως κύρια κατοικία αυτή που έχει δηλωθεί στο Ε1 που έχει υποβάλει ο ενδιαφερόμενος
  • θα ακολουθεί ερώτηση αν δέχεστε ότι αυτά είναι τα στοιχεία. Εάν όχι, θα εμφανίζεται ξεχωριστό πεδίο για να συμπληρωθεί η κατοικία που ίσχυε το διάστημα από τέλος Δεκεμβρίου 2021 έως Μάιο του 2022

Power Pass: Τα δικαιολογητικά για την αίτηση

Εκτός από τους κωδικούς Taxisnet, θα πρέπει να έχετε διαθέσιμα και τα εξής:

IBAN τραπεζικού λογαριασμού

Ποιοι παίρνουν επιπλέον 250 ευρώ για ρεύμα

Επιπλέον οικονομική ενίσχυση για το ρεύμα, ύψους 250 ευρώ, θα δοθεί στους φοιτητές για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου. Τα ποσά θα δοθούν τώρα για πρώτη φορά, αφού συμπληρωθούν στο Ε1 οι κωδικοί.

Για τη φοιτητική κατοικία συγκεκριμένα, σημειώνεται πως για να είναι κάποιος δικαιούχος, πρέπει να υποβληθεί το φετινό Ε1. Θα είναι δικαιούχος άμεσα ο ίδιος ο φοιτητής, αν υποβάλει ξεχωριστό Ε1 για τον εαυτό του, αλλιώς ο γονέας θα δηλώνει το ρολόι. Μεγάλη προσοχή πρέπει, τέλος, να δοθεί στον πίνακα 6.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA