Μενού
  • Α-
  • Α+

Νέο ανάχωμα στις συνεχείς ανατιμήσεις τόσο στα αγαθά πρώτης ανάγκης όσο και στα καύσιμα, αναζητούν στην κυβέρνηση και ήδη εξετάζονται εναλλακτικά μέτρα ώστε να ελαφρυνθούν τα νοικοκυριά. Τη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι λεπτομέρειες για το Power Pass που αναμένεται να «ανοίξει« στις 14 Ιουνίου, ήδη έχει ανοίξει η κουβέντα για επέκταση της ενίσχυσης στα καύσιμα - βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης- με μια νέα στοχευμένη επιδότηση, όπως και το Fuel Pass.

Διαβάστε ακόμη: Power Pass και ρήτρα αναπροσαρμογής: Πώς υπολογίζεται η επιδότηση και τι λεφτά θα πάρετε πίσω - Παραδείγματα

Την ερχόμενη Παρασκευή, 10 Ιουνίου, λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα βενζίνης ωστόσο είναι πολύ πιθανό να υπάρξει επέκταση με το Fuel Pass 2. Οπως επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, το πρωί της Τετάρτης, μέχρι και τα τέλη του Ιουνίου αναμένεται να έχουν παρθεί οι σχετικές αποφάσεις με την πρόθεση της κυβέρνησης να είναι η εξάντληση κάθε «όπλου» που δίνει ο δημοσιονομικός χώρος.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη βενζίνη τιμή της αμόλυβδης σε αρκετά πρατήρια της Αθήνας έχει ξεπεράσει σήμερα τα 2,3 ευρώ ανά λίτρο, γεγονός που προκαλεί «πονοκέφαλο» στους οδηγούς. «Στο νησί της Σύρου οι τιμές κυμαίνονται από 2.49 ευρώ έως 2,55. Όλο αυτό εχει δημιουργηθεί λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά μας, από το 13% έχει πάει στο 24%. Τελευταία φορά γεμίσαμε πριν λίγες μέρες. Εάν υπολογίζουμε το ΦΠΑ, εάν πέσει τότε θα φτάσουμε στις τιμές των Αθηνών», είπε στο MEGA ο Ειρηναίος Φρέρης, πρατηριούχος από τη Σύρο, ενώ ο ο δημοτικός σύμβουλος Σαντορίνης, Μανώλης Ορφανός ανέφερε πως: «Στη Σαντορίνη σήμερα το πρωί η βενζίνη είναι από 2,679 έως 2,7ο ευρώ. Έχουμε μεγάλο κόστος μεταφορικών και το ΦΠΑ είναι στο 24%».

Η τιμή της βενζίνης στα νησιά

  • Κάλυμνος 2,638 €/l
  • Κάρπαθος 2,64 €/l
  • Λέρος 2,65 €/l
  • Σέριφος 2,679 €/l
  • Αμοργός 2,68 €/l
  • Μήλος 2,70 €/l
  • Σαντορίνη 2,708 €/l
  • Αντίπαρος 2,73 €/l
  • Φολέγανδρος 2,839 €

Μέτρα για την ακρίβεια

Την ίδια στιγμή τα νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα και με τις ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά. Τα βασικά είδη διατροφής παρουσιάζουν διαρκείς αυξήσεις στις τιμές τους ενώ η σύγκριση των τιμών που υπάρχουν τώρα στα ράφια των σούπερ μάρκετ με τον Ιανουάριο, πριν αρχίσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, αποδεικνύουν την «ανηφόρα». Το άλμα στις τιμές οδηγεί την κυβέρνηση, όπως αναφέρει το MEGA, να βάλει ξανά στο τραπέζι το σενάριο της μείωσης του ΦΠΑ στο ψωμί ή και σε άλλα τρόφιμα. Η παρέμβαση αναμένεται να έχει βραχυχρόνια ισχύ, πιθανότητα τρίμηνη,  καθώς πρόκειται για ένα μέτρο με υψηλό δημοσιονομικό κόστος. Μόνο η μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6% μόνο για το ψωμί κοστίζει στον προϋπολογισμό  140 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Τα στοιχεία από τα έσοδα του Μαΐου στέλνουν θετικά μηνύματα λόγω της αύξησης των τουριστικών εισπράξεων. Σημειώνεται ότι στο τετράμηνο, τα φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα σε σχέση με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού κατά 1,745 δισ. ευρώ και από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν πως δημοσιονομικός χώρος έχει ήδη αξιοποιηθεί με τις ισχύουσες παρεμβάσεις. Οι εκτιμήσεις πάντως  προδιαγράφουν μία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από τον Ιούλιο όταν θα τεθούν σε ισχύ οι παρεμβάσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος όμως η τρελή κούρσα του πληθωρισμού σε όλη την Ευρώπη αυξάνει τις αβεβαιότητες για οποιαδήποτε πρόβλεψη.

Αυξήσεις: Ιανουάριος 2022 – Ιούνιος 2022

  • ΨΩΜΙ (500 γρ.): 0,90€ -> 1,20 € (+33%)
  • ΖΥΜΑΡΙΚΑ (σπαγγέτι 500γρ.): 1,08€ -> 1,15€ (+6,5%)
  • ΚΡΕΑΣ: Χοιρινό μπούτι (κιλό) 6,60€ -> 6,80€ (+3%)
  • ΨΑΡΙ: τσιπούρα (κιλό) 6,50 € -> 7€ (+7,7%), κοκκινόψαρο (κιλό) 5,90 € -> 7,90€ (+34%)
  • ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ: τριμμένο κεφαλοτύρι(150γρ.) 2,50€ -> 2,70€ (+8%), γιαούρτι (2 τεμ.) 2,90€ -> 3,10€ (+6,9%)
  • ΑΥΓΑ (6άδα): 1,60€ -> 1,85€ (+15,6%)
  • ΗΛΙΕΛΑΙΟ (λίτρο): 2,10€ -> 4,80€ (+128%)

Ρεύμα: Ερχεται... bonus θερμοστάτη

Σε πρώτο πλάνο υπάρχει πάντα και η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας με την κυβέρνηση να αναζητά κίνητρα για τους φορείς. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Καθημερινή εντός της εβδομάδας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναμένεται να κάνουν ανακοινώσεις απευθύνοντας παράλληλα συστάσεις για χρήση των κλιματιστικών σε όλα τα δημόσια κτίρια κατ’ ελάχιστον στους 26 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Οι υπουργοί θα ανακοινώσουν και μέτρα για τη συντήρηση και λειτουργία των κλιματιστικών στα δημόσια κτίρια για τη βελτίωση της απόδοσής τους, ενώ θα απευθύνουν και γενική σύσταση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά για εξοικονόμηση. Το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να εξετάζει και κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας από τα νοικοκυριά, μέσω ενός αντίστοιχου μηχανισμού σύγκρισης της κατανάλωσης με το αντίστοιχο περυσινό δίμηνο και αυξημένης επιδότησης του λογαριασμού ρεύματος

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA