Μενού
  • Α-
  • Α+

Αναμενόμενη ήταν και για τον μήνα Μάιο η εκτόξευση του πληθωρισμού, που έσπασε ένα ακόμα ρεκόρ και κυμάνθηκε στο 11,3%, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο του την τελευταία 28ετία. Ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σημείωσε νέα άνοδο επιβεβαιώνοντας τις ανοδικές προσδοκίες που προκάλεσε η διψήφια αύξηση του εναρμονισμένου δείκτη. Η επιτάχυνση της ανόδου συνεχίζεται καθώς τον Απρίλιο ο Γενικός Δείκτης Τιμών αυξήθηκε κατά 10,2%, κατά 8,9% τον Μάρτιο, κατά 7,2% τον Φεβρουάριο και κατά 6,2% τον Ιανουάριο.

Η αύξηση τιμών είναι η ταχύτερη από το 1994 δηλαδή καταγράφεται υψηλό 28 ετών, έναντι υψηλού 27 ετών τον Απρίλιο. Οπως και κατά τους προηγούμενους μήνες, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στην ενέργεια, διαχέονται όμως όλο και πιο πολύ σε πεδία όπως τα είδη διατροφής, ο τουρισμός, η διασκέδαση ή οι μεταφορές.

Η νέα αυτή επιτάχυνση στην άνοδο των τιμών αυξάνει τις πιέσεις για νέες παρεμβάσεις στήριξης, με την κυβέρνηση να ευελπιστεί πως θα υπάρξει από τον Ιούλιο νέος δημοσιονομικός χώρος, την ώρα που ενεργοποιείται η νέα παρέμβαση στο ρεύμα κι επίκειται κι άλλη για τα καύσιμα.

Το άλλο καμπανάκι είναι οι προβλέψεις που έρχονται από το εξωτερικό (χθες από τον ΟΟΣΑ και σήμερα από τα νέα στοιχεία της ΕΚΤ) για μεγαλύτερες πιέσεις διεθνώς και για πιο μεγάλο διάστημα, καλύπτοντας πλέον και το 2023. Σημειώνεται πως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του Eναρμονισμένου Δείκτη Τιμών καταγράφουν άνοδο κατά 10,5% τον Μάιο (σ.σ. για άνοδο 10,7% έκαναν λόγο τα πρώτα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat). Υπενθυμίζεται πως ο εναρμονισμένος δείκτης μετρά την ακρίβεια ανά την ΕΕ και κινείται (λόγω διαφορετικής στάθμισης) σε ελαφρά πιο χαμηλά επίπεδα από τον Ελληνικό Γενικό Δείκτη. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, η άνοδος τιμών στην Ελλάδα ήταν η 5η πιο ταχεία στα κράτη της Ευρωζώνης που είχαν δώσει μετρήσεις

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA