Μενού
  • Α-
  • Α+

Η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια του Δημοσίου που σταδιακά, ως και το 2030, θα φτάσει και στο 30% είναι ο μεγάλος στόχοε του σχεδίου «θερμοστάτης» που αφορά τη χρήση κλιματιστικών στις δημόσιες υπηρεσίες και παρουσιάστηκε από τα κυβερνητικά στελέχη και μεταξύ άλλων προβλέπει πως θα επιβραβεύονται με μπόνους οι φορείς που θα πιάνουν τον στόχο ενώ θεσπίζεται και το πέναλτι για όσους είναι πλημμελείς ή δεν πιάνουν τον στόχο. Για το λόγο αυτό δημιουργείται ψηφιακή πλατφόρμα όπου θα παρακολουθείται η κατανάλωση ενέργειας σε κάθε κτίριο.

Η τελική απόφαση για τα ποσά που θα δίνονται ως bonus θα κριθεί από το πόση ενέργεια θα καταφέρει να εξοικονομήσει. Για όσους δεν «πιάσουν» τους στόχους ή το αμελήσουν, τότε θα πρέπει, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, να κάνουν οικονομίες από αλλού, αφού δεν θα μπορούν αν εξοικονομήσουν από την ενέργεια!

Όποιος δεν κάνει συντήρηση των κλιματιστικών, ακόμη κι αν πιάσει τους στόχους του, θα πάρει λιγότερα χρήματα ως bonus, αφού αν είχε καθαρίσει τα air condition, τότε θα είχε μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας άρα και μεγαλύτερο κέρδος!

Τι προβλέπεται για το Δημόσιο

Στόχος είναι να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας 15% με 20% ανέφερε από την πλευρά της η γενική γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου. Για κάθε κτίριο του Δημοσίου θα υπάρχει ενεργειακός υπεύθυνος, ο οποίος θα δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί. Αναλυτικά, στο Δημόσιο θα προβλέπεται:

  • Τα κλιματιστικά θα ρυθμιστούν σε συγκεκριμένη θερμοκρασία.
  • Οι εργαζόμενοι, ανά 2-3 ώρες θα πρέπει να κλείνουν τα κλιματιστικά για 10 λεπτά και να ανοίγουν τα παράθυρα, να κλείνουν υπολογιστές, φώτα, κλιματιστικά όταν φεύγουν από το γραφείο και να προσέχουν η θερμοκρασία να μην είναι πολύ χαμηλή.
  • Θα τοποθετηθούν επίσης στόρια και κουρτίνες και προτείνεται να μένουν αεριζόμενοι οι χώροι τα βράδια, για να μειωθεί η ζέστη το καλοκαίρι πχ.

Σύμφωνα με την κυρία Σδούκου, από τα 212.000 ρολόγια του δημοσίου τομέα το 2020 καταβλήθηκαν 596 εκατ. ευρώ με μια κατανάλωση 4.350 γιγαβατώρες, ενώ το 2021 η κατανάλωση ανήλθε σε 5,356 μεγαβατόρες με κόστος 956 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων φόρων. Ειδικά για το 2022 η κυρία Σδούκου είπε ότι η εκτίμηση είναι πως η κατανάλωση θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο αντιπροσωπεύοντας κάτι περισσότερο από το 10% της συνολικής κατανάλωσης αλλά το κόστος θα ανέλθει σε 1,165 δισ. ευρώ, αύξηση 66% σε σχέση με το 2020

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA