ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15/06/2022 10:32

ΕΝΦΙΑ: Ανοίγει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις τροποποιητικές δηλώσεις Ε9

Σε περιπτώσεις λαθών οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να κάνουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 με τις οποίες θα δηλώσουν σωστά τα ακίνητα που κατείχαν στις 1 Ιανουαρίου 2021. Μετά την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9, θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, με νέο υπολογισμό του φόρου

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
ΕΝΦΙΑ: Ανοίγει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις τροποποιητικές δηλώσεις Ε9
Ακίνητα (Πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

ΕΝΦΙΑ: Ενεργοποιείται την Τετάρτη από την ΑΑΔΕ η πλατφόρμα για τις διορθώσεις των λαθών και των παραλείψεων στο Ε9, γεγονός που πολλές φορές οδηγεί σε «παραφουσκωμένα» εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Διαβάστε ακόμη: Κοινωνικός τουρισμός: Ξεκινούν οι αιτήσεις - Ποιοι οι δικαιούχοι

Σε περιπτώσεις λαθών οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να κάνουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 με τις οποίες θα δηλώσουν σωστά τα ακίνητα που κατείχαν στις 1 Ιανουαρίου 2021. Μετά την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9, θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, με νέο υπολογισμό του φόρου.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ, σήμερα η πλατφόρμα Ε9 – ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει εκτός λειτουργίας από τις 08:00 έως τις 18:00 ενώ αμέσως μετά θα ανοίξει για τις τροποποιητικές δηλώσεις.

Video Loading...

Πώς υποβάλλεται η τροποποιητική δήλωση του ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει η ΑΑΔΕ, όσοι κάνουν δήλωση στοιχείων ακινήτων θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

  • Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.
  • Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
  • Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.
  • Εάν μεταβάλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.
  • Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
  • Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.
  • Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΝΦΙΑ ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ