Μενού
  • Α-
  • Α+

Την Τρίτη, 21 Ιουνίου, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή» όπου θα γίνονται οι αιτήσεις για την επιδότηση αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών. Μάλιστα, σήμερα Δευτέρα (20/6) στις 9:30 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης και η ΓΓ Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, θα κάνουν ανακοινώσεις για την έναρξη του προγράμματος.

Διαβάστε ακόμη: Power Pass: Νέα ΑΦΜ δικαιούχων σήμερα για αιτήσεις - Ολη η διαδικασία για την επιστροφή ως και 600 ευρώ

Σύμφωνα με τον Οδηγό εφαρμογής του προγράμματος όπως τον περιγράφει η Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, οι αιτήσεις υα υποβάλλονται ως και τις 5 Ιουλίου. Το πρόγραμμα θα παρέχει επιδοτήσεις 30 έως 50 % για αγορά καινούργιων.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ για την ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών.

Με κωδικό QR code η ανακύκλωση

Σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας είναι η διασφάλιση της ανακύκλωσης, με ευθύνη του εμπόρου, της παλιάς συσκευής η οποία θα σημαίνεται με ειδικό κωδικό QR code όπως και η διασφάλιση τοποθέτησης καινούργιας συσκευής υψηλής ενεργειακής κλάσης.

Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή την δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη. Τα κριτήρια υπαγωγής περιλαμβάνουν το εισόδημα και το πλήθος των μελών της οικογένειας με πρόσθετη μοριοδότηση για μονογονεϊκές και οικογένειες με ΑΜΕΑ.

Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή» επιχορηγεί τα νοικοκυριά για την

  • αντικατάσταση συγκριμένων κατηγοριών ενεργοβόρων οικιακών ηλεκτρικών συσκευών με νέες, φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά πιο αποδοτικές
  • παράλληλη ανακύκλωση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών που αντικαθίστανται

Στο πλαίσιο του προγράμματος είναι επιλέξιμες προς αντικατάσταση οι ακόλουθες κατηγορίες οικιακών ηλεκτρικών συσκευών:

  • κλιματιστικά
  • ψυγεία
  • καταψύκτες

Για κάθε νέα συσκευή που επιχορηγείται, μια παλαιά συσκευή της ίδιας κατηγορίας θα πρέπει να ανακυκλωθεί μέσω εγκεκριμένου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA