Μενού
  • Α-
  • Α+

Δυσλειτουργίες παρουσίασε η πλατφόρμα του Power Pass καθώς πολλοί είναι οι δικαιούχοι που ενώ είχαν κάνει αίτηση για την επιδότηση ρεύματος, στη συνέχεια υπέβαλλαν τη φορολογική τους δήλωση για το οικονομικό έτος 2021 με αποτέλεσμα να τους έρθει μήνυμα ότι η υποβολή του αιτήματος τους εκκρεμεί. Συγκεκριμένα, τα αιτήματα για Power Pass που είχαν προηγηθεί των νέων φορολογικών δηλώσεων «μπλόκαραν» το σύστημα με αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να βλέπουν στις αιτήσεις τους ότι «εκκρεμεί υποβολή», με την εξής υποσημείωση: «Τα στοιχεία κύριας κατοικίας έχουν τροποποιηθεί με αποτέλεσμα η κατάσταση της αίτησης σας να αλλάξει και να εκκρεμεί η υποβολή της. Παρακαλώ επιβεβαιώστε τα στοιχεία της αίτησης σας και προχωρήστε στην υποβολή της χρησιμοποιώντας το κουμπί υποβολή αίτησης».

Οπως αναφέρει ρεπορτάζ του Open, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης διευκρίνισε πως αυτό συνέβη μόνο για όσους κατέθεσαν τη φετινή φορολογική δήλωση και άλλαξαν τη διεύθυνση της κύριας κατοικίας τους. Ωστόσο, αρκετοί είναι οι πολίτες που ενώ δεν άλλαξαν τη διεύθυνση στη νέα φορολογική τους δήλωση, είδαν το ίδιο μήνυμα στην αίτηση που έχουν υποβάλλει για το Power Pass. Δηλαδή βλέπουν ότι η αίτησή τους «εκκρεμεί». Οι φοροτεχνικοί συστήνουν να ελέγξουν ξανά την αίτησή τους όλοι όσοι έκαναν τη φορολογική δήλωση του 2021, μετά από την υποβολή της και αν δείχνει ότι εκκρεμεί να πατήσουν ξανά το τελικό κουμπί.

Οι οδηγίες του υπουργείου

Από την πλευρά του το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξέδωσε διευκρινιστικές οδηγίες προς τους δικαιούχους του Power Pass, μετά το μπέρδεμα που δημιουργήθηκε στο σύστημα για το επίδομα ρεύματος, σε συνδυασμό με την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων για το εισόδημα του 2021.

Το όλο ζήτημα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου αφορά «πολίτες οι οποίοι υπέβαλαν τη δήλωση για το Power Pass και ακολούθως τη φορολογική τους δήλωση και οι οποίοι χρειάστηκε να υποβάλουν εκ νέου τη δήλωση του Power Pass μόνο στις περιπτώσεις που άλλαξαν τη διεύθυνση κατοικίας τους στη φορολογική δήλωση και έκαναν εκ νέου ταυτοποίηση στο Power Pass». Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης παραπέμπει στις οδηγίες που είχε εκδώσει στις 17 Ιουνίου, όταν άνοιξε η πλατφόρμα (δείτε τις ΕΔΩ)

Στις αρχικές οδηγίες αναφερόταν πως «Ο πολίτης μπορεί να μεταφερθεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέσω του vouchers.gov.gr, κάνοντας κλικ στο σχετικό πεδίο που εμφανίζεται κάτω από τα στοιχεία πρώτης κατοικίας. Τα στοιχεία που δηλώνονται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ καταχωρίζονται αμέσως. Έτσι, αφού ο δικαιούχος συμπληρώσει τα σωστά στοιχεία πρώτης κατοικίας, μπορεί να επιστρέψει στην πλατφόρμα του Power Pass και να ολοκληρώσει την αίτησή του». Όπως τονίζεται στις οδηγίες προς τους πολίτες, η αλλαγή διεύθυνσης πρέπει να προηγηθεί της αίτησης για το Power Pass, και πραγματοποιείται στην πλατφόρμα https://www1.aade.gr/saadeapps3/powerpass/katoikia.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του Power Pass

Δυνατότητα να κάνουν αίτηση για την επιδότηση στο ρεύμα, έχουν οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενίσχυση αφορά τον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας των παιδιών τους που σπουδάζουν.

Τα κριτήρια για τους δικαιούχους

Τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της αύξησης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε τιμολόγια με ρήτρα αναπροσαρμογής εφόσον:

  • έχουν οικιακές παροχές ρεύματος
  • μισθώνουν κατοικία για προστατευόμενο μέλος σας που σπουδάζει

Απαραίτητες προϋποθέσεις:

  • το δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα (φορολογικού έτους 2020) να μην ξεπερνά τις σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) ευρώ (στο εισόδημα δεν προστίθεται το τυχόν εισόδημα προστατευόμενου μέλους)
  • να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας (έστω ένας από τους 2 συζύγους)
  • να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση για το έτος 2020 ( αν γίνατε υπόχρεος φορολογικής δήλωσης το έτος 2021 να έχετε υποβάλει φορολογική δήλωση για το 2021 πριν την υποβολή της αίτησης)

Βήματα διαδικασίας για οικιακή παροχή κύριας κατοικίας

Ένας από τους δύο συζύγους:

  • κάνει την αίτηση που αφορά την οικογένεια
  • επιβεβαιώνει ή επικαιροποιεί τα στοιχεία της κύριας κατοικίας (Διεύθυνση και Αρ. Παροχής Ρεύματος) που ανακτώνται αυτόματα από την Φορολογική Δήλωση για κάθε μήνα από τον Δεκέμβριο του έτους 2021 έως τον Μάιο του έτους 2022
  • σε δεύτερο χρόνο και μετά την λήξη υποβολής των αιτήσεων θα γίνει η εκκαθάριση της αίτησης σας και θα δείτε τα αποτελέσματα μετά από σύνδεση σας στην εφαρμογή

Βήματα διαδικασίας για μισθωμένη κατοικία παιδιού που σπουδάζει

Ο γονέας ή ο κηδεμόνας ακολουθεί τα παραπάνω βήματα αφού πρώτα έχει υποβάλει οριστικά δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021.

Θα χρειαστείτε:

  • τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet
  • να συμπληρώσετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email)
  • να συμπληρώσετε το IBAN του προσωπικού τραπεζικού σας λογαριασμού ή λογαριασμού, που είστε συνδικαιούχος
  • να επιβεβαιώσετε την τράπεζα κατάθεσης
  • Κατά τη διάρκεια περιόδου υποβολής των αιτήσεων μπορείτε να τροποποιήσετε τα στοιχεία της αίτηση σας.

Μετά την εκκαθάριση της αίτησης μπορείτε να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για την κατάσταση της αίτησης (αν εγκρίθηκε ή απορρίφθηκε), όπως και για το χρηματικό ποσό που σας καταλογίστηκε.

Παραδείγματα υπολογισμού αποζημιώσεων

  1. Αν κάποιος έχει επιπλέον χρεώσεις, μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων για το εν λόγω διάστημα, συνολικού ύψους 300 ευρώ, θα λάβει αποζημίωση 180 ευρώ.
  2. Αν κάποιος έχει επιπλέον χρεώσεις, μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων για το εν λόγω διάστημα, συνολικού ύψους 600 ευρώ, θα λάβει αποζημίωση 360 ευρώ.
  3. Αν οι επιπλέον χρεώσεις ανέρχονται σε 800 ευρώ, η αποζημίωση θα διαμορφωθεί στα 480 ευρώ.
  4. Αν οι επιπλέον χρεώσεις είναι 1.000 ευρώ, η αποζημίωση θα είναι 600 ευρώ, ενώ αν
  5. Οι χρεώσεις είναι από 1.000 ευρώ και πάνω και πάλι η αποζημίωση θα είναι 600 ευρώ.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA