Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Ιούλιος είναι παραδοσιακά ο μήνας που αυξάνεται ο εσωτερικός τουρισμός στη χώρα, με την κορύφωση να αναμένεται τον Αύγουστο. Παράλληλα «τρέχουν» τα προγράμματα για την επιδότηση τουρισμού τόσο μέσω του προγράμματος του Κοινωνικού Τουρισμού αλλά και του Τουρισμού για όλους όσο και μέσω παράλληλων παροχών για διακοπές όπως στη Βόρεια Εύβοια και τη Σάμο.

Διαβάστε ακόμη: Τουρισμός για όλους: Ανοίγει η πλατφόρμα tourism4all.gov.gr

Οι δικαιούχοι, που θα ξεκαθαρίσουν πλήρως ως και το τέλος του μήνα, θα μπορούν από την 1η Αυγούστου να κάνουν χρήση των επιταγών και των voucher που θα έχουν στα χέρια τους και να τα εκμεταλλευτούν εξαργυρώνοντάς την περίοδο που θα προγραμματίσουν τις διακοπές τους.

Επιταγές κοινωνικού τουρισμού

Ηδη οι προσωρινοί πίνακες για τον Κοινωνικό Τουρισμό, έχουν δημοσιοποιηθεί και από το μεσημέρι της Δευτέρας, 11 Ιουλίου, αρχίζει η περίοδο των ενστάσεων τόσο για τους δικαιούχους που έμειναν εκτός πινάκων όσο και για τους παρόχους. Οσοι δεν είδαν τα στοιχεία τους στους πίνακες που ανακοίνωσε η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και θεωρούν πως έχουν τα μόρια ώστε να λάβουν επιταγή, έχουν τη δυνατότητα ως και την Τετάρτη 13 Ιουλίου και ώρα 18:00 να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους. Ακολούθως θα καταρτιστούν οι οριστικοί πίνακες με τους τελικούς δικαιούχους του προγράμματος.

Το πρόγραμμα αφορά σε 300.000 δικαιούχους και θα «τρέξει» κατά την περίοδο 1η Αυγούστου 2022 - 31 Ιουλίου 2023. Ο προϋπολογισμός του είναι ύψους 35 εκατ. ευρώ - ποσό αυξημένο κατά 5 εκ. ευρώ σε σχέση με το πρόγραμμα της περιόδου 2021-2022.

Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ  κατόπιν  απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο.

Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στο νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν.

Εκτός από την διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25%, των πολυτέκνων σε 20%. Για  ΑμεΑ  τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

- Δείτε εδώ το Προσωρινό Μητρώο Δικαιούχων - Ωφελουμένων

- Δείτε εδώ το Προσωρινό Μητρώο Παρόχων Τουριστικών Καταλυμάτων

- Δείτε εδώ το Προσωρινό Μητρώο Παρόχων Ακτοπλοϊκών Εισιτηρίων

Ανοίγει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα τουρισμός για όλους

Από εκεί και πέρα, ως το Σάββατο, 16 Ιουλίου, θα βρίσκεται στον «αέρα» και η πλατφόρμα tourism4all.gov.gr ώστε να γίνουν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «τουρισμός για όλους». Οπως αποκάλυψε η αρμόδια Υφυπουργός, Σοφία Ζαχαράκη μιλώντας στην ΕΡΤ αναφερόμενη στην καθυστέρηση πως «είναι μία ψηφιακή πλατφόρμα σε συνεργασία με άλλους φορείς και επειδή θέλουμε να είναι άρτια, και στην οργάνωσή της αλλά κυρίως στην εφαρμογή της – και αφού περιμένουμε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εισέλθουν – δεν θα θέλαμε να υπάρχει μία αρνητική πρώτη διάθεση». Επιπλέον υπενθύμισε την άυλη κάρτα και υπογράμμισε πως στόχος είναι «να μην ταλαιπωρηθεί ούτε ο χρήστης αλλά ούτε και ο ξενοδόχος, ο οποίος θα το αξιοποιήσει καθώς θα παίρνει άμεσα τα χρήματα» και σημείωσε πως «Θα πληρώνεται άμεσα και δεν θα περιμένει μήνες, όπως με τα προηγούμενα προγράμματα. Χρήματα μάλιστα που θα είναι αφορολόγητα. Είναι ένα ποσό που θα πηγαίνει για τη ρευστότητα της επιχείρησης» τονίζοντας πως όλο αυτό είναι «μία αλυσιδωτή θετική αντίδραση».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αφορά 200.000 δικαιούχους που θα λάβουν voucher που είναι ύψους 150 ευρώ και αντιστοιχεί μία σε κάθε ωφελούμενο. Αυτό θα είναι στα πρότυπα της ψηφιακής κάρτας Freedom Pass και όσοι τη λάβουν θα μπορούν να την εξαργυρώσουν για διαμονή, εισιτήρια αλλά όχι και στον επισιτισμό καθώς παρά τα όσα είχαν διαρρεύσει δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο φαγητό.

Οπως και το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού, ξεκινά να εφαρμόζεται από την 1η Αυγούστου 2022 και τα voucher μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως και την 31η Ιουλίου 2023.

Tα εισοδηματικά κριτήρια

  • Εως 16.000 ευρώ ατομικό εισόδημα
  • Εως 28.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα
  • Εως 29.500 ευρώ οικογένεια με 1 παιδί
  • Εως 31.000 ευρώ οικογένεια με 2 παιδιά
  • Εως 33.000 ευρώ οικογένεια με 3 παιδιά
  • Εως 38.000 ευρώ για τους πολύτεκνους

Μονογονεϊκές οικογένειες

  • Εως 17.500 ευρώ με 1 παιδί
  • Εως 19.000 ευρώ με 2 παιδιά
  • Εως 21.000 ευρώ με 3 παιδιά
  • Εως 26.000 ευρώ για τις πολύτεκνες

Η διαδικασία

  • Σύνδεση με κωδικούς taxis στη σελίδα tourism4all.gov.gr
  • Συμπλήρωση στοιχείων διεύθυνσης και επικοινωνίας
  • Επισύναψη τυχόν πιστοποιητικού αναπηρίας πάνω από 67%
  • Συμπλήρωση ΑΜΚΑ σε τυχόν δικαίωμα, συνοδού
  • καταχώρηση στοιχείων ωφελούμενων
  • Ελεγχος και οριστικοποίηση της αίτησης
  • Λήψη αριθμού πρωτοκόλλου
  • Αρχειοθέτηση ή εκτύπωση της αίτησης

Διακοπές σε Βόρεια Εύβοια και Σάμο

Εξάλλου τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ που καθορίζει τις λεπτομέρειες για την ενεργοποίηση της δράσης «Αϋλη Ψηφιακή Κάρτα για τη στήριξη του Τουρισμού – North Evia-Samos Pass». Με τη νέα δράση, ο κάθε δικαιούχος θα έχει στη διάθεσή του μία άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει για δαπάνες διαμονής, εστίασης και τοπικών μεταφορών, κατά τις διακοπές του στη Βόρεια Εύβοια ή τη Σάμο.

Το ύψος της άυλης χρεωστικής κάρτας ανέρχεται σε 150 ευρώ για τη Βόρεια Εύβοια και σε 300 ευρώ για τη Σάμο. Μόνο για τον μήνα Αύγουστο, τα αντίστοιχα ποσά διαμορφώνονται σε 100 ευρώ και 200 ευρώ αντίστοιχα. Η άυλη ψηφιακή κάρτα υλοποιείται κατά το πρότυπο των καρτών Freedom Pass.

Για το πρόγραμμα δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, ενώ ανάμεσα στους δικαιούχους δεν βρίσκονται οι «ωφελούμενοι στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2021-2022 του ΟΑΕΔ, του προγράμματος για τον Κοινωνικό Τουρισμό της ΔΥΠΑ 2022-2023, της δράσης «Τουρισμός για όλους»

Η δράση χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις (από Ιούλιο έως Οκτώβριο, ανά μήνα) και ο αριθμός των άυλων ψηφιακών χρεωστικών καρτών ανά επιλέξιμη περιοχή και ανά φάση καθορίζεται ως εξής:

  • Φάση 1 (Ιούλιος): Βόρεια Εύβοια 8.000 κάρτες / Σάμος 4.000 κάρτες
  • Φάση 2 (Αύγουστος): Βόρεια Εύβοια 4.050 κάρτες / Σάμος 2.025 κάρτες
  • Φάση 3 (Σεπτέμβριος): Βόρεια Εύβοια 7.300 κάρτες / Σάμος 3.650 κάρτες
  • Φάση 4 (Οκτώβριος): Βόρεια Εύβοια 2.000 κάρτες / Σάμος 1.000 κάρτες.

Προβλέπεται να γίνει μεταφορά τυχόν υπολοίπων ποσών της φάσης 1 στη φάση 3 και των φάσεων 2 και 3 στη φάση 4.

Οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν ως προορισμό τους τους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας θα επιδοτηθούν με 150 ευρώ (πλην Αυγούστου, οπότε το ποσό διαμορφώνεται στα 100 ευρώ), ενώ οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν ως προορισμό τους τη Σάμο θα επιδοτηθούν με 300 ευρώ (πλην Αυγούστου, οπότε το ποσό διαμορφώνεται στα 200 ευρώ). Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Πρόγραμμα τουρισμού για συνταξιούχους

Παράλληλα, οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ που ανήκουν στον πρώην Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επιδότησης διακοπών. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι η καταβολή κατά τον μήνα Ιούνιο του 2022, της εισφορά στον Ειδικό Λογαριασμό Επαγγελματικής Εστίας (ΕΛΕΕ). Η εισφορά αφορά στη συμμετοχή συνταξιούχων πρώην ΟΑΕΕ σε προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

Η μοριοδότηση των δικαιούχων στηρίζεται:

α) Στο πραγματικό δηλωθέν εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό κατά περίπτωση – είτε φορολογείται με τις γενικές διατάξεις είτε είναι απαλλασσόμενο του φόρου είτε φορολογείται αυτοτελώς – φορολογικού έτους 2020 και έχει ως εξής:

  • για πραγματικό δηλωθέν εισόδημα έως 10.000,99€: 30 μόρια,
  • για πραγματικό δηλωθέν εισόδημα από 10.001,00 έως 20.000,99€: 20 μόρια,
  • για πραγματικό δηλωθέν εισόδημα από 20.001,00 έως 30.000,99€: 10 μόρια.

β) Στον αριθμό των έμμεσα ασφαλισμένων μελών και έχει ως εξής: 10 μόρια για κάθε έμμεσα ασφαλισμένο μέλος.

Τα στοιχεία της Ελλάδας

Αναφερόμενη στην τουριστική θέση της χώρας στον χάρτη η Σοφία Ζαχαράκη σημείωσε πως «η Ελλάδα είναι από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς ενώ φέτος θα είναι περίπου τρία εκατομμύρια οι τουρίστες που θα έρθουν με την ΤUI και υπογράμμισε τρία νέα δεδομένα σύμφωνα πάντα με τον συγκεκριμένο οργανισμό:

  • Η Ελλάδα έχει ιδιαίτερη ζήτηση στα πακέτα Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου
  • Είναι πρώτη σε ζήτηση σε ταξίδια πολυτελείας.
  • Πολλοί άνθρωποι που επιλέγουν κρουαζιέρα στην Ελλάδα
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA