Μενού
  • Α-
  • Α+

Οπως αναμενόταν, κοντά στα 50 λεπτά ανά κιλοβατώρα διαμορφώνονται τα ονομαστικά οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τον Αύγουστο που ανακοίνωσαν σήμερα οι προμηθευτές ρεύματος. Οπως είπε με τη σειρά του ο Κώστας Σκρέκας η τιμής της κιλοβατώρας διαμορφώνεται πλέον στα 15-17 λεπτά, κι αυτή θα είναι η τελική  τιμή την οποία θα πληρώνει ο καταναλωτής, με την επιδότηση να απορροφά περίπου το 90% για τα οικιακά τιμολόγια και το 100% για τα κοινωνικά τιμολόγια.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, η επιδότηση για τα οικιακά τιμολόγια, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, για το σύνολο της κατανάλωσης και όλες τις κατοικίες (κύριες και μη) διαμορφώνεται στα 337 ευρώ ανά μεγαβατώρα (0,337 ευρώ ανά κιλοβατώρα). Το συνολικό κονδύλι των επιδοτήσεων φθάνει τον επόμενο μήνα στο 1,136 δισεκ. ευρώ και απορροφά το 90% της αύξησης για τους οικιακούς καταναλωτές, το 100% για τους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου, το 80% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν νωρίτερα οι προμηθευτές είναι ενδεικτικά: ΔΕΗ 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα, Ήρων 0,495Euro/kWh, Protergia 0,54913 Euro/kWh με περαιτέρω διαφοροποιήσεις στις χρεώσεις των παγίων ανά προμηθευτή. Η τελική τιμή προκύπτει με την αφαίρεση της κρατικής επιδότησης από τα τιμολόγια των προμηθευτών.

Αναμένονται εντός της ημέρας οι ανακοινώσεις από το σύνολο των προμηθευτών. Σημειώνεται ότι ισχύουν περαιτέρω διαφοροποιήσεις στις χρεώσεις των παγίων ανά προμηθευτή

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι το όφελος από το νέο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τον πρώτο μήνα εφαρμογής εκτιμάται σε 500 εκατ. ευρώ (ενώ όπως είπε ο αντίστοιχος μηχανισμός που εφαρμόζεται στην Ισπανία απέδωσε 250 εκατ.). Με το νέο σύστημα, πρόσθεσε, οι καταναλωτές έχουν την δυνατότητα να γνωρίζουν εγκαίρως και με διαφάνεια την πραγματική τιμή κάθε προμηθευτή. «Ολα είναι καθαρά, διαφανή και οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας», κατέληξε ο υπουργός.

Πόση θα είναι η επιδότηση

  • Για τους δικαιούχους ΚΟΤ η επιδότηση ανέρχεται σε 377 ευρώ ανά MWh ώστε να απορροφηθεί έως και το 100% της αύξησης. 
  • Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος μέχρι 35KVA εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, περίπτερα, ψιλικά η επιδότηση είναι 300 ευρώ ανά MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και απορροφάται έως και το 80% της ανατίμησης.  
  • Για τους αγρότες και όλα τα αγροτικά τιμολόγια η επιδότηση ανέρχεται σε 337 ευρώ ανά MWh καλύπτοντας από το 82% έως το 99% της αύξησης.
  • Στους βιομηχανικούς καταναλωτές η επιδότηση θα είναι 250 ευρώ / MWh  ώστε να απορροφηθεί έως και το 67% της αύξησης.
  • Για το φυσικό αέριο και για τους εμπορικούς καταναλωτές, η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ/ θερμική MWh. 

Αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο τα τιμολόγια από τον Αύγουστο και μετά δεν θα έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής και θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων από το σύνολο των προμηθευτών ενώ οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή χωρίς προϋποθέσεις. Τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν ως τις 20 Αυγούστου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA