Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που η Ρωσία μειώνει και άλλο τη ροή του φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, η χώρα μας προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο. Ετσι, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, παράλληλα με το εθνικό σχέδιο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις και την προετοιμασία για τη διασφάλιση της επάρκειας στην εφοδιαστική αλυσίδα του φυσικού αερίου, η Ελλάδα εξακολουθεί να εργάζεται και στην κατεύθυνση κοινής ευρωπαϊκής λύσης.

Σε συνέχεια προτάσεων που είχε καταθέσει το προηγούμενο διάστημα με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των συνεπειών της σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Ευρώπης, αναμένεται μια ακόμη παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Eνόψει του αυριανού συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας. Κεντρική ιδέα της πρότασης του πρωθυπουργού είναι η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης. Στόχος είναι να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση να αντιμετωπίσει τις απώλειες που θα προκύψουν σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ο ενεργειακός κολοσσός της Gazprom ανακοίνωσε ότι άλλη μία τουρμπίνα του αγωγού Nord Stream 1 τίθεται εκτός λειτουργίας και η ροή του φυσικού αερίου -ήδη μειωμένη στο 40% της δυναμικότητας του αγωγού- θα περικοπεί περαιτέρω κατά το ήμισυ από την Τετάρτη, δηλαδή στο 20%.

Η νέα ρωσική κίνηση που στοχεύει στις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη έρχεται μόλις μία ημέρα πριν από την κρίσιμη, έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, κατά την οποία πρόκειται να τεθεί επί τάπητος το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση. Βάσει των όσων μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η Gazprom ανακοίνωσε ότι η ημερήσια παραγωγική ικανότητα θα μειωθεί από την Τετάρτη, 29 Ιουλίου, στα 33 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου -μόλις στο ήμισυ της τρέχουσας (ήδη μειωμένης) τροφοδοσίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA