Μενού
  • Α-
  • Α+

Η πανδημία του κορονοϊού ήρθε για να αλλάξει σχεδόν το σύνολο των καθημερινών μας συνηθειών, να αποτελέσει τον βασικό ρυθμιστή της επόμενης μέρας και παράλληλα να αναδείξει ή/και να αλλάξει δεδομένα που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε ορόσημα σε πολλούς κλάδους της οικονομίας. Σύμφωνα με έρευνα της AirDNA, προκύπτει ότι η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις κατά τη θερινή περίοδο, με βάση τις κρατήσεις που έχουν γίνει για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, καταγράφει αύξηση της τάξεως του 26,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, αποτελώντας την κορυφαία επίδοση πανευρωπαϊκά.

Διαβάστε ακόμη: Φοιτητική Στέγη: 10+1 μέτρα για την «αναχαίτηση» του κόστους στέγασης 

Παράλληλα, αξίζει να αναφέρουμε ότι λόγω πανδημίας, ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης θα μπορούσε κάποιος να αναφέρει, ότι «ευτυχώς» που λειτουργούσε στη χώρα μας. Αποτέλεσε «λύση» στους εν δυνάμει εκδρομείς και ιδιαίτερα τους νέους και τις οικογένειες που διαθέτουν περιορισμένα οικονομικά.

Βασικό κίνητρο για τους νέους  οι πλήρως εξοπλισμένες κατοικίες

Η επιθυμία και ταυτόχρονα η ανάγκη μη συνωστισμού και παράλληλα το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο των ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης διαθέτουν το σύνολο των οικοσυσκευών που χρειάζεται μια οικογένεια για να ετοιμάσει το γεύμα της, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες ανάδειξης του κλάδου ιδιαίτερα εν μέσω πανδημικής κρίσης, αλλά και για όσους διαθέτουν περιορισμένο «budget».

Η δυνατότητα του να μπορείς να φτιάξεις το καφέ σου, να μαγειρέψεις εντός της κατοικίας που διαμένεις, σου παρέχει την ευχέρεια εκεί που θα υπολόγιζες ότι δεν μπορείς να κάνεις διακοπές, να μπορείς τελικά να διαμείνεις 2-3 ημέρες παραπάνω.

Παράλληλα, η δυνατότητα που δίνεται ανάλογα με την εκάστοτε πολιτική του ιδιοκτήτη ή/και του διαχειριστή του ακινήτου να φιλοξενηθούν τέσσερα ή/και περισσότερα άτομα σε μια κατοικία σύμφωνα με την δυναμική της, αποτελεί «λύση» τόσο για οικογένειες με περιορισμένο budget όσο και  για τις παρέες των νέων, ιδιαίτερα τη δεδομένη χρονική στιγμή που ο οικογενειακός προϋπολογισμός «βάλετε» τόσο λόγω του πληθωρισμού αλλά και της ενεργειακής κρίσης έχει εκτοξευτεί.

Βασικός ρυθμιστής του κόστους διαμονής αποτελεί ο χρόνος της κράτησης 

Σύμφωνα με τον πίνακα, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων κατοικιών ιδιαίτερα στην ηπειρωτική Ελλάδα, είναι ολόκληρες κατοικίες άνω των 40τμ-60τμ, που για μια οικογένεια είναι σαν να επισκέπτεται το εξοχικό της. Το κόστος διαμονής για τετραμελή οικογένεια ή παρέα,  σε πολλές περιπτώσεις δεν ξεπερνά τα 400€- 500€ για πέντε διανυκτερεύσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι εκδρομείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι βασικός ρυθμιστής του κόστους αλλά και της διαθεσιμότητας, δηλαδή να μπορείς να έχει τη δυνατότητα να επιλέξεις κατοικία σύμφωνα με τις ανάγκες σου αλλά και το πορτοφόλι σου, αποτελεί ο χρόνος της κράτησης. Όσον νωρίτερα σχεδιάσουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές, τόσο καλύτερες τιμές μπορούμε να επιτύχουμε. 

Οι επιλογές πλέον είναι περιορισμένες, σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας όπως στη Πελοπόννησο, Χαλκιδική, Ήπειρο και στα παραθαλάσσια προάστια της Αττικής, η διαθεσιμότητα είναι μικρή για κατοικίες με κόστος μίσθωσης που να μην ξεπερνά τα 100€/διανυκτέρευση για τον μήνα Αύγουστο. 

Προτάσεις διαμονής με κόστος έως 100€/διαμονή

Μια τετραμελής οικογένεια ή παρέα έχει  τη δυνατότητα να επιλέξει προορισμούς τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και στη νησιωτική με το κόστος διαμονής να μην ξεπερνά τα 100€/διανυκτέρευση. Η μόνη διαφορά είναι ότι αν επιλέξουν προορισμό στη νησιωτική Ελλάδα, θα πρέπει να συνυπολογίσουν το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, και ανάλογα με το νησί αν θα μισθώσουν μέσο μετακίνησης στο νησί ή θα έχουν το δικό τους.

Όσοι θελήσουν να παραμείνουν στην Αττική και να ξοδέψουν τα κόστη βενζίνης ή εισιτηρίων στη διασκέδαση, μπορούν να επιλέξουν αυτοτελή κατοικίες/ή και διαμερίσματα σε περιοχές όπως Βραυρώνα, Αγία Μαρίνα και Κερατέα. Το συνολικό κόστος διαμονής για 5 διανυκτερεύσεις, στη Κερατέα σε κατοικία 35τμ διαμορφώνεται στα 358€, στην Αγία Μαρίνα για κατοικία 40τμ το συνολικό κόστος αγγίζει τα 430€ και στη Βραυρώνα κατοικία 135τμ μισθώνεται προς 325€.  

Οι νέοι ή/και οι οικογένειες που διαμένουν στη Θεσσαλονίκη, μπορούν να επιλέξουν προορισμούς της Χαλκιδικής, αλλά θα πρέπει να συμπεριλάβουν το κόστος μετακίνησης,. Το συνολικό κόστος διαμονής για 5 διανυκτερεύσεις, στα Νέα Μουδανιά κυμαίνεται στα 327€ για κατοικία 50τμ, στη Νέα Καλλικράτεια τα 351€ για κατοικία 45τμ και στη παραλία Διονυσίου κατοικία 45τμ στα  33€.

Στη Πελοπόννησο, υπάρχουν περιοχές αλλά απαιτείτε μεταφορικό μέσο για να ευχαριστηθείς τη περιοχή και παράλληλα να επισκεφτείς διάφορες παραλίες.

Στη Καλαματά το συνολικό κόστος διαμονής για 5 διανυκτερεύσεις, για κατοικία 55τμ κυμαίνεται στα 403€, στο Ναύπλιο τα 374€ για κατοικία 55τμ, στο Λουτράκι κατοικία 45τμ μισθώνεται προς 379€, στα Σελιανίτικα κατοικία 35τμ προς 318€, στο Τολό 60τμ κατοικία προς 458€, στη Παλαιά Επίδαυρο κατοικία 95τμ μισθώνεται προς 425€, στην Ερμιόνη κατοικία 50τμ προς 500€ και στην Ολυμπία του Ν.Ηλείας κατοικία 110τμ μισθώνεται προς 351€.  

Στη νησιωτική χώρα, οι επιλογές είναι περιορισμένες, ιδιαίτερα στους δημοφιλείς προορισμούς. Στη Σκιάθο κατοικία 30τμ μισθώνεται προς 490€ για 5 διανυκτερεύσεις για τετραμελή οικογένεια ή παρέα. Στην Άνδρο κατοικία 34τμ προς 394€, στη Σύρο κατοικία 46τμ προς 304€, στη Σκόπελο κατοικία 35τμ προς 465€, στη Κάλυμνο κατοικία 60τμ προς 470€, στη Κάρπαθο κατοικία 70τμ προς 468€, ενώ στη  Σκόπελο κατοικία 35τμ μισθώνεται προς 465€ .

Στο Ιόνιο, οι περισσότεροι νέοι ή/και οικογένειες επιλέγουν τη Λευκάδα λόγω ότι δεν χρειάζονται ακτοπλοϊκά εισιτήρια, η διαθεσιμότητα τη δεδομένη χρονική στιγμή καταγράφεται σχεδόν μηδενική για αναζήτηση κατοικιών με κόστος μίσθωσης έως 100€/διανυκτέρευση για τον μήνα Αύγουστο.  Το συνολικό κόστος για τη παρέα τεσσάρων ατόμων ή οικογένεια στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς αγγίζει τα 421€ για κατοικία 40τμ, στις Βολίμες της Ζακύνθου, κατοικία 100τμ μισθώνεται προς 484€.

Άνθηση των «road trips» και το καλοκαίρι του 2022 λόγω του κόστους μετακίνησης

Τη φετινή χρονιά όπως και το καλοκαίρι του 2020-2021, καταγράφεται εκ νέου άνθηση τα περίφημα «road trips» στους ηπειρωτικούς προορισμούς της χώρα μας, τόσο λόγω της πανδημικής κρίσης όσο και του κόστους μετακίνησης. Τα πρώτα δείγματα καταγράφηκαν τις ημέρες του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, δημοφιλείς και μη προορισμοί στην ηπειρωτική Ελλάδα κατέγραψαν υψηλή κινητικότητα. Το κόστος μετακίνησης πλέον δεν είναι αμελητέο, και θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την επιλογή των εκδρομέων τους καλοκαιρινούς μήνες. Θεωρούμε ότι αρκετοί συμπολίτες μας θα προτιμήσουν προορισμούς σε χιλιομετρική απόσταση 2-2,5 ωρών με στόχο τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση καυσίμων.  

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA