Μενού
  • Α-
  • Α+

Τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουλίου σήμερα και για χιλιάδες πολίτες είναι η καταληκτική ημερομηνία ώστε πληρωθούν φορολογικές εκκρεμότητες. Παράλληλα μετά τις παρατάσεις που δόθηκαν τις προηγούμενες ημέρες έχει αλλάξει το «ημερολόγιο πληρωμών» ως και το τέλος του καλοκαιριού. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν σήμερα δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο εισοδήματος και την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Διαβάστε ακόμη: ΟΠΕΚΑ: Ποια επιδόματα πληρώνονται σήμερα σε 1,5 εκατ. δικαιούχους

Ιδιαίτερα, με βάσει τις νέες προθεσμίες για τις πληρωμές, το χρονοδιάγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

ΕΝΦΙΑ: Εκπνέει σήμερα η προθεσμία πληρωμής της τρίτης δόσης του φόρου ακινήτων. Η κάθε μία από τις επόμενες επτά καταβάλλεται έως και την τελευταία εργάσιμη μέρα των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2022, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2023.

Φόρος εισοδήματος: Σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης από τις οκτώ μηνιαίες δόσεις. Οι επόμενες επτά δόσεις θα πρέπει να εξοφληθούν έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών ως και τον Φεβρουάριου του 2023. Παράλληλα οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη υποβάλει φορολογική δήλωση από την οποία προέκυψε χρεωστικό εκκαθαριστικό, έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος (Ιουλίου και Αυγούστου) έως τις 31 Αυγούστου ή να εξοφλήσουν εφάπαξ το εκκαθαριστικό έως τις 31 Αυγούστου κερδίζοντας έκπτωση 3%. Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν από αύριο και μέχρι τις 30 Αυγούστου τη φορολογική τους δήλωση θα πρέπει να καταβάλουν τις δυο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος έως 31 Αυγούστου ή να εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο με έκπτωση 3%.

Εξάλλου, στη σχετική τροπολογία ορίζεται επίσης ότι το ποσό της επιστροφής του ΕΦΚ του πετρελαίου Diesel στους αγρότες θα είναι ακατάσχετο και δεν θα συμψηφίζεται με βεβαιωμένες οφειλές.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που υπέβαλλαν τα δικαιολογητικά μέχρι και την περασμένη Δευτέρα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή της επιστρεπτέας έως και την Παρασκευή 29 Ιουλίου κερδίζοντας έκπτωση 15%. Διαφορετικά η έκπτωση χάνεται και η οφειλή θα πρέπει να εξοφληθεί σε 96 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Εως τις 31 Αυγούστου 2022, έχουν περιθώριο να καταβάλλουν την πρώτη δόση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, οι επιχειρήσεις για τις οποίες η βεβαίωση του επιστρεπτέου ποσού πραγματοποιείται μετά την 25η Ιουλίου 2022. Για τους συγκεκριμένους δικαιούχους παρατείνεται και η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης έως και την ίδια ημερομηνία, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA