Μενού
ergazomenoi-grafeio
Εργαζόμενοι | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Στα προ μνημονίων επίπεδα αναμένεται να επιστρέψει ο κατώτατος μισθός, ο οποίος από τα 713 ευρώ θα ανέλθει στα 751 ευρώ την Πρωτομαγιά του 2023 στον ιδιωτικό τομέα. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάριο επίσπευσης της διαδικασίας αύξησης του κατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους με το βλέμμα στις αυξήσεις των τιμών των προϊόντων και των πρώτων υλών, αλλά και την ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες την επόμενη άνοιξη. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να ανακοινώσει τις προθέσεις αύξησης του κατώτατου μισθού από το βήμα της ΔΕΘ και στη συνέχεια ο υπουργός Εργασίας θα επιταχύνει τη διαδικασία.

Διαβάστε ακόμη: Fuel Pass 2, Power Pass: Οι δικαιούχοι, οι αιτήσεις για το επίδομα βενζίνης - Ερχονται νέα μέτρα για το ρεύμα

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα», για άλλη μία φορά επισπεύδεται η διαδικασία διαμόρφωσης του νέου κατώτατου μισθού η οποία θα ξεκινήσει στις αρχές της νέας χρονιάς (ενδεχομένως και νωρίτερα), ώστε κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι να καταλήξουν στον νέο, αυξημένο κατώτατο μισθό ο οποίος θα ισχύει από την 1η Μαΐου 2023. Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Μαΐου 2022 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε στα 713 ευρώ από 663 ευρώ προηγουμένως.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας δεδομένου ότι καταβάλλονται 14 μισθοί τον χρόνο, το ετήσιο όφελος για τους εργαζομένους από την αύξηση ισούται με έναν επιπλέον μισθό (50 ευρώ η μηνιαία αύξηση επί 14 μισθούς=700 ευρώ). Οι μηνιαίες αποδοχές, όπως αναφέρει η εφημερίδα, αν συνυπολογιστεί η καταβολή 14 μισθών τον χρόνο, διαμορφώνονται σε 831,8 ευρώ από 773,5 ευρώ σήμερα. Οι σχεδόν 650.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα κερδίσουν από έναν επιπλέον μισθό ετησίως. Με άλλα λόγια, ένας 15ος μισθός προστίθεται στο εξής στο εισόδημά τους.

Αν συνυπολογιστεί και η προηγούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, που έγινε την 1η Ιανουαρίου 2022, προκύπτει αύξηση κατά 9,7% ή 63 ευρώ τον μήνα (από 650 ευρώ στα 713 ευρώ). Δεδομένου ότι καταβάλλονται 14 μισθοί, το όφελος από τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022 διαμορφώνεται στα 882 ευρώ ετησίως (63 ευρώ επί 14 μισθούς).

«Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η αύξηση του καθαρού μισθού είναι ακόμα μεγαλύτερη και διαμορφώνεται στο 11,81%, αν συνυπολογιστεί η μείωση κατά 1,63 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι, η οποία έχει ήδη υλοποιηθεί. Το σωρευτικό ετήσιο όφελος για έναν εργαζόμενο από τις δύο αυξήσεις του κατώτατου μισθού το 2022 και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται σε 906 ευρώ» σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. 

Τι θα γίνει με τις τριετίες

Οσον αφορά τις λεγόμενες «τριετίες», δηλαδή την προϋπηρεσία των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει ήδη διευκρινίσει ότι οι «τριετίες» συνεχίζουν να καταβάλλονται. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο προσαυξάνονται μέχρι και 30% ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας που έχει συμπληρώσει ο/η εργαζόμενος/η πριν από τις 14 Φεβρουαρίου 2012.

Κατά συνέπεια, ο μηνιαίος μεικτός κατώτατος μισθός για τους εργαζομένους με τρεις τριετίες μπορεί να είναι έως και 213 ευρώ υψηλότερος (713 ευρώ + 30%). Σε αυτή την περίπτωση, ο κατώτατος μισθός μπορεί να ανέρχεται σε 926 ευρώ συν το δώρο Χριστουγέννων, το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας. Παράλληλα, η αύξηση του κατώτατου μισθού  έφερε αυξήσεις και σε επιδόματα. Για παράδειγμα, από την 1η Μαΐου 2022 το επίδομα ανεργίας αυξήθηκε σε 438 ευρώ από 407,25 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος και το ημερήσιο επίδομα διαμορφώθηκε σε 17,51 ευρώ από 16,29 ευρώ.

Τα τρία μέτρα στήριξης που ανακοινώνει η κυβέρνηση στη ΔΕΘ

Με το βλέμμα στραμμένο στον δύσκολο χειμώνα που αναμένεται να έχουμε με αφορμή κυρίως την ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση έχει έτοιμο τον σκελετό του νέου σχεδίου της για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στην ακρίβεια. Οπως όλα δείχνουν ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τρία σημαντικά μέτρα στήριξης από τη ΔΕΘ (10-18 Σεπτεμβρίου) προκειμένου να ανακουφίσει τους πολίτες που τους τελευταίους μήνες ταλαιπωρούνται από την ακρίβεια που αποτελεί τη νο1 κοινωνική μάστιγα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έδωσε μία πρόγευση για το νέο γενναίο πακέτο στήριξης απέναντι στην ακρίβεια, με ισχύ μέχρι και τα μέσα του επόμενου χρόνου και με κόστος που θα φτάνει τα 3 δισ. ευρώ, ενώ έκανε λόγο για σημαντική αύξηση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2023. Το πακέτο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά στη μεγαλύτερη ενίσχυση των νοικοκυριών στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, σε νέα επιδότηση για τα καύσιμα (fuel pass 3), αλλά και σε νέα σημαντική ενίσχυση για τα περίπου 2 εκατ. οικονομικά ευάλωτων πολιτών που πήραν τον Απρίλιο την «επιταγή ακρίβειας» των 200 ευρώ. Επίσης, θα αναλυθούν και οι μόνιμες παρεμβάσεις που θέλει να κάνει η Ελλάδα το 2023 σε μισθούς και συντάξεις σε συνδυασμό με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο. Ειδικότερα, έχει δρομολογηθεί η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα και η αύξηση των συντάξεων σε περίπου 700.000 συνταξιούχους. Στο τραπέζι βρίσκεται και η οριστική διευθέτηση των αναδρομικών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων του κόπηκαν από το 2012 σε εφαρμογή της σχετικής απόφασης του ΣτΕ.

«Είναι δεδομένη η αύξηση των συντάξεων το 2023, η οποία θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, λόγω του πληθωρισμού» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Έτσι, σχεδόν 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι αναμένεται να δουν αύξηση στο εισόδημά τους από την 1η Ιανουαρίου 2023, τόσο από το ξεπάγωμα των συντάξεων μετά από 12 χρόνια όσο και από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Τα πρόσθετα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Στα πρόσθετα μέτρα του 2022 που θα περιλαμβάνει το καλάθι της ΔΕΘ εξετάζεται, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, να είναι τα εξής:

  1. Επιταγή ακρίβειας. Η καταβολή του έκτακτου βοηθήματος φαίνεται να έχει «κλειδώσει» οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διαμορφωθεί σε επίπεδα των 200-230 ευρώ, ενώ θα αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων, αφού εκτιμάται ότι θα χορηγηθεί σε μεγαλύτερη περίμετρο νοικοκυριών από όσα έλαβαν την πρώτη επιταγή ακρίβειας το περασμένο Πάσχα. Στόχος είναι σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη να στηριχθούν οι ευάλωτοι πολίτες, αλλά και όσοι πλήττονται περισσότερο από το «τσουνάμι» ακρίβειας. Το εύρος των δικαιούχων θα αποφασιστεί έως το τέλος του μήνα μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του συνολικού πακέτου των παροχών που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.
  2. Αύξηση του Επιδόματος Θέρμανσης και του αριθμού των δικαιούχων.
  3. Δεδομένη θεωρείται και η χορήγηση του Fuel Pass 3, εφόσον οι τιμές των καυσίμων δεν αποκλιμακωθούν σημαντικά μέσα στο επόμενο διάστημα. Αλλωστε η ακρίβεια που έρχεται από τον χειμώνα χρειάζεται ανάχωμα και η επιδότηση καυσίμων περιλαμβάνεται σε αυτή τη στρατηγική.

Με την πολιτική ατζέντα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες γύρω από το θέμα των παρακολουθήσεων, η κυβέρνηση επιθυμεί να χαμηλώσει τους τόνους και την τοξικότητα, εστιάζοντας σε ένα κρίσιμο θέμα για την κοινωνία, όπως είναι το νέο πακέτο στήριξης με σύμμαχο τον πλεονάζοντα δημοσιονομικό «χώρο» που δημιουργείται από τον τουρισμό και τα φορολογικά έσοδα. Ετσι, αφού «κλείδωσε» το Fuel pass 3, η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και η νέα επιταγή ακρίβειας, μαζί με τις όποιες νέες φοροελαφρύνσεις έρχονται να ενεργοποιηθούν από τις αρχές του 2023. Στόχος των παρεμβάσεων είναι η ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων που πλήττονται από το κύμα των ανατιμήσεων.

Παράλληλα, επί τάπητος βρίσκεται η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από το 22% στο 20% από την επόμενη χρήση. Αξίζει να αναφερθεί πως τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν με συντελεστή 22% από 24%. Αναφορικά με τον ΦΠΑ υπάρχει η σκέψη για μείωση των συντελεστών στο 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει πολύ υψηλό δημοσιονομικό κόστος και γι' αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει κλειδώσει. Το οικονομικό επιτελείο «ζυγίζει» τα δεδομένα και μένει να αποδειχθεί αν στο πακέτο της ΔΕΘ ανακοινωθεί και μείωση του ΦΠΑ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA