Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι παρεμβάσεις στην ενέργεια αλλά και στην ελάφρυνση των νοικοκυριών βρίσκονται σε πρώτο πλάνο για τις ανακοινώσεις που αναμένεται να κάνει το επόμενο μήνα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες πέρα από την επέκταση του μέτρου της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που επεξεργάζεται το επιτελείο, στο τραπέζι βρίσκεται και το επίδομα θέρμανσης που θα δοθεί φέτος καθώς υπάρχει η πρόθεση αυτό να είναι διευρυμένο τόσο ως προς το ύψος του, όσο και ως τον αριθμό των δικαιούχων που θα το λάβουν.

Διαβάστε ακόμη: Το «καλάθι» του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ - Βαρόμετρο για τα μέτρα οι τιμές ενέργειας και καυσίμων

Οσο η κατάσταση στην αγορά της ενέργειας παραμένει ρευστή, καθώς υπάρχουν και σενάρια που θέλουν το φυσικό αέριο που διακινεί η Gazprom να φτάνει ακόμη και τα 400 ευρώ η μεγαβατώρα, τόσο δυσκολεύει η εξίσωση. Οπως έχει γράψει το Reader σε περίπτωση που επαληθευθεί η νέα αύξηση αυτομάτως θα μεταφραστεί σε απαιτήσεις 2 δις έως το τέλος του έτους για την αποσυμπίεση των λογαριασμών, από 1,1 δις για το β’ εξάμηνο, και μπορεί να μην επαρκούν.

Οι σκέψεις για 3ο Fuel Pass, επιταγή ακρίβειας και αναδρομικά

Την ίδια στιγμή παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα φάση στην επιδότηση της βενζίνης. Η πρόθεση για ένα 3ο Fuel Pass για το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα εξαρτηθεί από τις τιμές που θα παρουσιάζουν τα καύσιμα μέσα στο επόμενο διάστημα καθώς όπως όλα δείχνουν ενδέχεται ακόμη και να «παγώσει» σε περίπτωση που υπάρξει πτώση στις τιμές. Ενα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι το επίδομα να αντικατασταθεί με μια ψηφιακή κάρτα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, ώστε να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας. «Όσο περισσότερο πέφτει η τιμή και υπάρχουν δυσκολίες στο κάθε νοικοκυριό σε άλλες περιοχές, οφείλει η πολιτεία να βοηθάει», ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Στο κάδρο των άμεσων παρεμβάσεων, ως το τέλος του χρόνου, βρίσκονται ακόμη μία νέα επιταγή ακρίβειας για τους οικονομικά ευάλωτους και τα αναδρομικά στους συνταξιούχους που δικαιώθηκαν με την απόφαση του ΣτΕ για τις περικοπές σε επικουρικές και δώρα την περίοδο Ιουνίου 2015-Μαϊου 2016, με ενδεχόμενη έκπληξη για όσους είχαν μείνει εκτός της περιμέτρου των δικαιούχων, καθώς ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι θα το εξετάσει. 

Παρεμβάσεις για φθηνότερη στέγη

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στο 1ο Πρόγραμμα της ΕΡΑ προανήγγειλε «σημαντικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης», τονίζοντας μάλιστα πως «Εχουμε δουλέψει σειρά προτάσεων, παρεμβάσεων και πολιτικών που στοχεύουν στη βελτίωση της προσβασιμότητας, ειδικότερα των νέων ανθρώπων σε φθηνότερα ακίνητα». Οι έως τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για εναλλακτικές επιδότησης επιτοκίου για τη λήψη δανείου αγοράς ή επισκευής πρώτης κατοικίας, επιδότηση ενοικίου με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, μακροχρόνια μίσθωση και αγορά σπιτιού με έκπτωση και ανέγερση οικιστικών συγκροτημάτων με σύμπραξη της ΔΥΠΑ και ιδιωτών και διαμοιρασμό για εκχώρηση σε νέα ζευγάρια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA