Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανάποδα έχει γυρίσει πλέον η κλεψύδρα για την οριστικοποίηση των μέτρων που θα περιλαμβάνει το «καλάθι» του Πρωθυπουργού στη φετινή 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με τη δημιουργία πρόσθετων αναχωμάτων απέναντι στον δύσκολο ενεργειακό χειμώνα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις να κυριαρχεί στις εξαγγελίες. Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζονται εδώ και καιρό, ενώ από την επόμενη εβδομάδα οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου θα εντατικοποιηθούν βάζοντας στο τραπέζι όλα τα τελευταία οικονομικά δεδομένα ώστε το τελικό πακέτο να «κλειδώσει» περί τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Τα μέτρα πρόκειται να εφαρμοστούν σε δύο φάσεις. Στην πρώτη περιλαμβάνονται αυτά που θα «τρέξουν» έως το τέλος του έτους με έμφαση σε παρεμβάσεις που θα επιχειρούν να σβήσουν τη φωτιά της ακρίβειας και της εκτόξευσης των τιμών στην ενέργεια, ενώ η δεύτερη θα αφορά το 2023 και πιο μόνιμα μέτρα. Η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων και των καθαρών του προϋπολογισμού κατά 5 δις ευρώ δίνει ήδη αέρα για πιο γενναίες ή εξτρά παρεμβάσεις για τη στήριξη της κοινωνίας, αλλά το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει καλά ότι τα μέτρα πρέπει να είναι «λελογισμένα» όχι μόνο για την αποφυγή δημοσιονομικού εκτροχιασμού αλλά και γιατί είναι απαραίτητη η διατήρηση εφεδρειών ενόψει ενός χειμώνα με πολλές αβεβαιότητες.

Διαβάστε ακόμη: Το σχέδιο για επέκταση της τουριστικής σεζόν και η εντολή Μητσοτάκη ενόψει ΔΕΘ

Το ύψος των τιμών της ενέργειας και της βενζίνης, άλλωστε, που παραμένει άγνωστος «Χ» είναι το βαρόμετρο για το τελικό «παζλ». Καθώς όσο πιο υψηλές τόσο μεγαλύτερα και τα κονδύλια που θ’ απαιτηθούν ροκανίζοντας τον δημοσιονομικό χώρο για παρεμβάσεις σε άλλα πεδία. Πιθανή, δε, επιβεβαίωση του εφιαλτικού σεναρίου που διακινεί η Gazprom για φυσικό αέριο στα 400 ευρώ η μεγαβατώρα θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την εξίσωση. Αυτό αυτομάτως μεταφράζεται σε απαιτήσεις 2 δις έως το τέλος του έτους για την αποσυμπίεση των λογαριασμών, από 1,1 δις για το β’ εξάμηνο, και μπορεί να μην επαρκούν.

Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι στην πρώτη φάση των μέτρων θα συγκαταλέγεται μία νέα επιταγή ακρίβειας για τους οικονομικά ευάλωτους και τα αναδρομικά στους συνταξιούχους που δικαιώθηκαν με την απόφαση του ΣτΕ για τις περικοπές σε επικουρικές και δώρα την περίοδο Ιουνίου 2015-Μαϊου 2016,  με ενδεχόμενη έκπληξη για όσους είχαν μείνει εκτός της περιμέτρου των δικαιούχων, καθώς ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι θα το εξετάσει. Και φυσικά η επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και το επίδομα θέρμανσης το οποίο υπάρχει πρόθεση να διευρυνθεί ως προς το ύψος και τον αριθμό των δικαιούχων. Μέγαρο Μαξίμου και Υπουργείο Οικονομικών έχουν στη «φαρέτρα» τους έναν τρίτο κύκλο Fuel Pass για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, το οποίο όμως δεν θα ενεργοποιηθεί ως φαίνεται αν υπάρξει πτώση των τιμών των καυσίμων.  

Στα μόνιμα μέτρα της δεύτερης φάσης για το 2023 περιλαμβάνονται με βεβαιότητα η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους μετά από τον ιδιωτικό τομέα, η αύξηση των συντάξεων - ακούγεται κατά 6,5% -  για όσους δεν έχουν προσωπική διαφορά τουλάχιστον 6% και νέα τρίτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού που πιθανολογείται ότι μπορεί να φτάσει τα 751 από τα 713 ευρώ σήμερα. Δεν αποκλείεται επίσης να δρομολογηθεί ο επαναπροσδιορισμός επί τα βελτίω για τον επιχειρηματικό κόσμο του τέλους επιτηδεύματος.

Το «καλάθι» του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είναι βέβαιο ότι θα έχει και τις λεπτομέρειες για το σχέδιο παροχής φθηνής στέγης σε νέα ζευγάρια, στο οποίο μπαίνουν μέχρι την τελευταία στιγμή πινελιές. Οι έως τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για εναλλακτικές επιδότησης επιτοκίου για τη λήψη δανείου αγοράς ή επισκευής πρώτης κατοικίας, επιδότηση ενοικίου με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, μακροχρόνια μίσθωση και αγορά σπιτιού με έκπτωση και ανέγερση οικιστικών συγκροτημάτων με σύμπραξη της ΔΥΠΑ και ιδιωτών και διαμοιρασμό για εκχώρηση σε νέα ζευγάρια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA