Μενού
  • Α-
  • Α+

Εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινώσουν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας τις νέες τιμές για τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες σε σχέση με εκείνες του Αυγούστου, απόρροια της εκτίναξης των διεθνών τιμών χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η τιμή της κιλοβατώρας θα «εκτιναχθεί» από τα 48 με 50 λεπτά που ισχύουν τώρα, στα 80 λεπτά αυξάνοντας έτσι κατά πολύ το τελικό ποσό καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές.

Διαβάστε ακόμη: Ρεύμα: Ερχονται αυξήσεις στις τιμές των παρόχων - Ετοιμη η κυβέρνηση να απορροφήσει το κόστος με νέα επιδότηση

Αυτή η εξέλιξη ωστόσο αναμένεται να συμπαρασύρει και την κρατική επιδότηση για τους λογαριασμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες η παρέμβαση αναμένεται είναι αναλόγως αυξημένη καθώς ο στόχος είναι το τελικό ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν οι καταναλωτές να είναι στα ίδια επίπεδα με εκείνα του Αυγούστου. Ετσι, ενώ τον Αύγουστο η κρατική επιδότηση ήταν στα 0,337 ευρώ η κιλοβατώρα, για να μη δουν οι καταναλωτές αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, η επιδότηση για τον επόμενο μήνα θα πρέπει να ανέλθει στα 0,41-0,45 ευρώ. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως για να μπορέσει η κυβέρνηση να διατηρήσει την τιμή της κιλοβατώρας στα προηγούμενα επίπεδα θα πρέπει να διαθέσει κονδύλια ύψους 1,5 δισ. ευρώ από 1,136 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.  

Την ίδια στιγμή σύμφωνα μα τα στοιχεία που παρουσιάζει η εφημερίδα Καθημερινή, σχεδόν ένας στους δύο καταναλωτές έχει πλέον ληξιπρόθεσμες οφειλές από λογαριασμούς ρεύματος. Οπως σημειώνεται, το ποσοστό αυτό ήταν 20% πριν αρχίσει το ράλι των τιμών το περσινό φθινόπωρο, μία ακόμη απόδειξη για το πόσο έχουν επηρεάσε και την εγχώρια αγορά, οι διεθνείς τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Παραλληλα, ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές μετακινούνται από πάροχο σε πάροχο αναζητώντας φθηνότερο τιμολόγιο. Κάθε μήνα αλλάζουν εταιρία 50 με 60 χιλιάδες καταναλωτές  έναντι 20 χιλιαδων πριν από την κρίση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA