ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13/09/2022 17:01

Φυσικό αέριο: Ψάχνουν απεγνωσμένα λύση όσοι «άφησαν» το πετρέλαιο - Κερδισμένοι και χαμένοι των επιδοτήσεων

Λύσεις θέρμανσης αναζητούν χιλιάδες καταναλωτές και νοικοκυριά, μετά τις νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις για την αναχαίτιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης - Ποιοι είναι οι κερδισμένοι και ποιοι οι μεγάλοι χαμένοι στον ενεργειακό «πόλεμο»

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Φυσικό αέριο: Ψάχνουν απεγνωσμένα λύση όσοι «άφησαν» το πετρέλαιο - Κερδισμένοι και χαμένοι των επιδοτήσεων
Θέρμανση (Πηγή: shutterstock, pixabay)
Ανάγνωση:

Διαφορετικές «ταχύτητες» ανάμεσα στα νοικοκυριά δημιουργούν οι νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις για την αναχαίτιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Σε πρώτη «ανάγνωση», πικρά φαίνεται ότι θα το μετανιώνουν φέτος, όσοι έσπευσαν τα προηγούμενα χρόνια να βάλουν φυσικό αέριο στο σπίτι τους αφήνοντας το παραδοσιακό πετρέλαιο. Ενα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα που υπάρχουν και στο οποίο στάθηκε, το αποκλειστικό ρεπορτάζ του MEGA και η εκπομπή Live News, είναι ο κ. Πασχάλης Καραγιάννης. Ο ίδιος έκανε μετατροπή από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο πριν από επτά χρόνια στο σπίτι του. Αφού είδε πως εξοικονομεί αρκετά χρήματα, δύο χρόνια αργότερα έκανε τη μετατροπή και στις έξι φοιτητικές εστίες που έχει στην κατοχή του. «Αυτός είναι ο λέβητας που αλλάξαμε, χρειάστηκαν 7.000€ για την εγκατάσταση και τα καλοριφέρ, φανταστείτε ότι αν πρέπει να μετατραπεί σε πετρέλαιο πρέπει να βρούμε χώρο να βάλουμε δεξαμενή πετρελαίου».

Διαβάστε ακόμη: Συντάξεις: Οι αυξήσεις στους συνταξιούχους με παραδείγματα - Τι αλλάζει με την εισφορά αλληλεγγύης

Video Loading...

Η μετατροπή από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο για να μην «πονέσει» η τσέπη του, του φαίνεται σενάριο επιστημονικής φαντασίας: «Είναι πάρα πολύ δύσκολο, εδώ είναι ατομική θέρμανση, να βάλω πετρέλαιο θα πρέπει να βάλω άλλο λέβητα στο μπαλκόνι με καζάνι, δεν μπορεί να γίνει πλέον». Πριν από δύο χρόνια, για έξι φοιτητικές εστίες, ο λογαριασμούς φυσικού αερίου που έπιανε στα χέρια του ο κ. Πασχάλης ανερχόταν στα 688 ευρώ για το διάστημα Φεβρουαρίου - Απριλίου του 2021. Την αντίστοιχη περίοδο του 2022 με την ίδια κατανάλωση έπρεπε να πληρώσει 1.752 ευρώ.

«Άμα έχουμε έναν χειμώνα σαν τον περσινό πολύ φοβάμαι ότι δε θα καταφέρουμε να κάνουμε μειώσεις, εκτός αν κυκλοφορούμε με το μπουφάν». Και ενώ το φυσικό αέριο έχει ανέβει δέκα φορές από πέρυσι, η λύση ανάγκης για να ζεσταθούν πολλά νοικοκυριά είναι το κλιματιστικό, αλλά και αυτό με ρέγουλα καθώς θα πρέπει να κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας για να μην πάρουν στα χέρια τους έναν υπέρογκο λογαριασμό. «Στο σπίτι θα προσπαθήσουμε να κατεβάσουμε τον θερμοστάτη στους 21 από 23 και μπορεί να πάμε και στους 19 και να τον κλείνουμε όταν φεύγουμε». Στο τέλος του μήνα αναμένονται οι ανακοινώσεις για την επιδότηση των λογαριασμών φυσικού αερίου, με πολλά νοικοκυριά να βρίσκονται ήδη σε απόγνωση.

Νέο επίδομα θέρμανσης

Με διπλή παρέμβαση στο επίδομα θέρμανσης και έκπτωση στην τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης επιχειρεί η κυβέρνηση να ζεστάνει τα νοικοκυριά τον, δύσκολο χειμώνα που έρχεται, δίνοντας κίνητρα στους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος και φυσικού αερίου και για όσους είναι εφικτό να επιστρέψουν στο πετρέλαιο θέρμανσης. Το κονδύλι που θα διατεθεί για το νέο επίδομα θέρμανσης ανεβαίνει φέτος στα 300 εκατ. ευρώ από 174 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν τη σεζόν 2021-2022 και θα μοιραστεί σε 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Όσοι έλαβαν πέρυσι επίδομα θέρμανσης και προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης θα δουν φέτος περισσότερα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό τους καθώς το επίδομα για τους περσινούς δικαιούχους αυξάνεται. Την ίδια ώρα όμως διευρύνεται και ο αριθμός των δικαιούχων λόγω αύξησης των εισοδηματικών ορίων. Μάλιστα όλοι οι νέοι δικαιούχοι που θα αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης θα λάβουν διπλάσιο ποσό επιδόματος θέρμανσης. Διπλό επίδομα θα εισπράξουν τόσο τα νοικοκυριά που θα εγκαταλείψουν το κλιματιστικό ή το φυσικό αέριο και θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν το χειμώνα όσο και τα νοικοκυριά που δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων. Ειδικότερα, με βάση την εξειδίκευση των μέτρων καθώς και τις διευκρινήσεις για τον χρόνο, τον τρόπο εφαρμογής, τα κριτήρια και τους δικαιούχους από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτουν τα εξής:

Τέσσερις κατηγορίες με κέρδη και... χασούρες

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από νέα μέτρα, ανάλογα με την κατηγορία του καταναλωτή καταγράφονται κέρδη, αλλά και... χασούρες από το νέο επίδομα θέρμανσης. Μεγάλοι χαμένοι εκ πρώτης όψεως είναι και οι ιδιοκτήτες οχημάτων από την κατάργηση επιδοτήσεων στην αντλία και του fuel pass. Αναλυτικά:

  1. Κερδισμένα είναι τα νοικοκυριά που δικαιούνται φέτος για πρώτη φορά την κρατική ενίσχυση μετά τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων ακόμα και αν δεν αλλάξουν μέσο θέρμανσης. Επίσης αυξημένο κατά 100% θα είναι το επίδομα και για τα νοικοκυριά που θα εγκαταλείψουν το ηλεκτρικό ρεύμα ή το φυσικό αέριο και θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης. «Δίνουμε κίνητρα, για να μεταβούμε μακριά από το φυσικό αέριο, το οποίο έχει πάρα πολύ ακριβή τιμή, αυτή τη στιγμή. Το βασικότερο κίνητρο για τη μετάβαση αυτή, είναι το γεγονός ότι για τους νέους δικαιούχους, δηλαδή γι’ αυτούς που, κατά κύριο λόγο, θερμαίνονταν με ηλεκτρισμό και θα μεταβούν σε άλλο καύσιμο, πλην του φυσικού αερίου, δίνουμε μια επιδότηση διπλάσια, αυξημένη κατά 100%» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης. Το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί φέτος για το επίδομα θέρμανσης αναπροσαρμόζεται στα 300 εκατ. ευρώ ενώ διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια με αποτέλεσμα να αυξάνονται τόσο τα ποσά όσο και ο αριθμός των νοικοκυριών που θα ανέλθει σε 1,3 εκατομμύρια.
  2. Αυξημένο επίδομα θα λάβουν οι παλαιοί δικαιούχοι, καθώς το ποσό βάσης για τον υπολογισμό επιδόματος αυξάνεται στα 350 ευρώ από 300 ευρώ πέρυσι και το τελικό ύψος του επιδόματος προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής όπου βρίσκεται η κύρια κατοικία του νοικοκυριού. Το ποσό προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Για παράδειγμα για δικαιούχο με κύρια κατοικία στον Δήμο Αθηναίων, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,43, το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 350 ευρώ Χ 0,43 = 150. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο το ποσό θα προσαυξάνεται κατά 20% και συνεπώς για ένα παιδί το ποσό ανέρχεται σε 180 ευρώ και για δύο παιδιά διαμορφώνεται στα 211 ευρώ από 181 ευρώ πέρυσι ενώ για νέο δικαιούχο το αυξάνεται στα 422 ευρώ. Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό στο Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,71 το επίδομα είναι 248,5 ευρώ (350 ευρώ Χ 0,71), για νοικοκυριό με ένα παιδί 298,2 ευρώ, για δύο παιδιά το ποσό φθάνει στα 348 ευρώ από 299 ευρώ ενώ για νέο δικαιούχο το ποσό αυξάνεται στα 696 ευρώ. Νοικοκυριό με δύο παιδιά που διαμένει μόνιμα στη Φλώρινα θα λάβει φέτος επίδομα ύψους 578 ευρώ από 496 ευρώ πέρυσι ενώ αν είναι νέος δικαιούχος το ποσό αυξάνεται στα 1.156 ευρώ ενώ αν η κύρια κατοικία βρίσκεται στο Καρπενήσι το ποσό ανέρχεται σε 529 ευρώ από 454 ευρώ πέρυσι και για νέους δικαιούχους φθάνει στα 1.058 ευρώ. Με το νέο καθεστώς τα εισοδηματικά όρια για τη χορήγηση του επιδόματος αυξάνονται σε 16.000 ευρώ από 14.000 ευρώ πέρυσι για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ από 20.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξανόμενα κατά 3.000 ευρώ για το κάθε προστατευόμενο παιδί. Έτσι δικαιούχος του επιδόματος θα είναι ο έγγαμος με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα έως 27.000 ευρώ, με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ και με 3 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 33.000 ευρώ. Όμως αμετάβλητα παραμένουν τα περιουσιακά κριτήρια στα 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.
  3. Όλοι όσοι χρησιμοποιούν πετρέλαιο για τη θέρμανση τους θα το αγοράζουν 25 λεπτά το λίτρο φθηνότερα από τις 15 Οκτωβρίου λόγω της κρατικής επιδότησης στην αντλία. Έτσι σε περίπτωση που το πετρέλαιο θέρμανσης κάνει πρεμιέρα στα 1,60 ευρώ το λίτρο η τιμή για τον καταναλωτή θα είναι 1,35 ευρώ το λίτρο. Η συγκεκριμένη έκπτωση αφορά τον Οκτώβριο καθώς όπως διευκρινίζουν από το οικονομικό επιτελείο το ύψος της επιδότησης θα καθορίζεται κάθε μήνα ανάλογα με την πορεία των τιμών του πετρελαίου. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ.
  4. Η κυβέρνηση βάζει τέλος στην επιδότηση στο ντίζελ κίνησης που από την 1η Οκτωβρίου θα διατίθεται χωρίς την έκπτωση 0,15 λεπτά το λίτρο ενώ δεν πρόκειται να υπάρξει νέο fuel pass για τη βενζίνη, πράγμα που σημαίνει αύξηση της επιβάρυνσης για τους ιδιοκτήτες οχημάτων.

Το παράδοξο με τις επιδοτήσεις

Ολα τα παραπάνω όμως, έρχονται κόντρα με τα προγράμματα επιδότησης που «τρέχουν» τα τελευταία χρόνια. Το «Εξοικονομώ» συνεχίζει κι επιδοτεί την αντικατάσταση καυστήρων πετρελαίου σε φυσικό αέριο, τα νέα κτήρια έχουν υποχρεωτική τη μελέτη για φυσικό αέριο, ενώ την ίδια ώρα η ΔΕΗ, παρότι υπάρχει μια γενικότερη κατεύθυνση από την κυβέρνηση για να βάλει ο κόσμος πετρέλαιο, επιδοτεί την αντλία θερμότητας... Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέξουν να ζεσταθούν τα νοικοκυριά αποτελεί γρίφο για δυνατούς λύτες, ενώ την ίδια στιγμή παρατηρούνται και φαινόμενα αισχροκέρδειας σε καυσόξυλα και πέλετ, με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να παρέμβει και σ' αυτή την αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΜΕΤΡΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ