Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν οι νέες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος εν όψει του δύσκολου, ενεργειακά, χειμώνα, όπως ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρόσφατη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Οι αποφάσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο με το επιτελείο να σχεδιάζει ένα πλάνο κλιμακωτών παρεμβάσεων αλλά και κινήτρων στα νοικοκυριά ώστε να μειωθεί η κατανάλωση και κατ' επέκταση να ανακουφιστούν οικονομικά από το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Το πλάνο που θα έχει εφαρμογή από τον Οκτώβριο προβλέπει επιδοτήσεις για όλους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για α’ κατοικία και εξοχικά και με πρόσθετο μπόνους για όσους μειώσουν την κατανάλωση 15%.

Διαβάστε ακόμη: Επίδομα θέρμανσης: Πώς θα λειτουργήσει η επιδότηση στην αντλία - Πόσο θα πληρώνουν οι καταναλωτές το πετρέλαιο

Οπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νεα σχεδιάζεται η καθιέρωση τριών μηνιαίων κλιμακίων κατανάλωσης. Αυτά θα ξεκινήσουν από την χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση, το δεύτερο κλιμάκιο θα περιλαμβάνει ένα εύρος ενδιάμεσης κατανάλωσης και το τρίτο τις υπόλοιπες κιλοβατώρες υψηλότερης κατανάλωσης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάθε μήνα θα ανακοινώνονται τρεις κλιμακωτές επιδοτήσεις που θα αντιστοιχούν στις αντίστοιχες τρεις κατηγορίες κατανάλωσης με την υψηλότερη ενίσχυση να δίνεται στο χαμηλότερο κλιμάκιο.

Παράλληλα όσοι καταναλωτές ανήκουν στο κλιμάκιο της υψηλότερης κατανάλωσης και κάψουν κατά 15% λιγότερες κιλοβατώρες σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο θα παίρνουν έξτρα επιδότηση.

Παρεμβάσεις και στο φυσικό αέριο

Αναμένεται παρέμβαση στο φυσικό αέριο χωρίς μοντέλο εξοικονόμησης, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το κράτος και τη ΔΕΠΑ. Ουσιαστικά θα ακολουθηθεί κι εδώ ένα μοντέλο επιχορήγησης ίδιο με αυτό για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης

Το πρωί του Σαββάτου ο Αδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε πως «ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ είχε ανακοινώσει ότι επίκειται σχέδιο για τη μείωση της τιμής στην αντλία» βάζοντας ξανά στο προσκήνιο την «επιδότηση στην αντλία» ύψους περίπου 0,25 ευρώ, που θα ρίξει σημαντικά την τιμή που αγοράζουν οι καταναλωτές το πετρέλαιο θέρμανσης. «Όπως ακριβώς χειριστήκαμε την αύξηση στο ρεύμα, βάζοντας έκτακτο φόρο στα κέρδη των εταιρειών παραγωγής, έχοντας συγκεντρώσει μέχρι σήμερα περίπου 2 δισ. στην πηγή που έχουν επιστρέψει στους καταναλωτές ως επιδότηση στους λογαριασμούς, κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα υπάρξει παρέμβαση και στα καύσιμα που θα ανακοινώσει ο αρμόδιος υπουργός» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Αυτή η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τους Έλληνες πολίτες μόνους τους σε αυτή την κρίση».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA