ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20/09/2022 12:31

Appodixi: Μπόνους έως 2.000 ευρώ για εύρεση πλαστών αποδείξεων - Πώς θα λειτουργεί το πρόγραμμα

Με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ «Appodixi» οι καταναλωτές θα ελέγχουν τη γνησιότητα των αποδείξεων ενώ σε περίπτωση επώνυμης καταγγελίας για πλαστή απόδειξη θα υπάρχει χρηματική αμοιβή

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Appodixi: Μπόνους έως 2.000 ευρώ για εύρεση πλαστών αποδείξεων - Πώς θα λειτουργεί το πρόγραμμα
Πηγή: Pixabay
Ανάγνωση:

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η νέα ψηφιακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ «Appodixi» μέσω της οποία θα μπορούν οι καταναλωτές να ελέγχουν αν η απόδειξη που έχουν λάβει είναι γνήσια η πλαστή. Μία κίνηση που έχει στόχο την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης αλλά και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Μάλιστα αναμένεται να υπάρχουν και κίνητρα για τους φορολογούμενους που θα εντοπίζουν και θα καταγγέλλουν επώνυμα περιπτώσεις που έλαβαν απόδειξη που αποδείχθηκε πλαστή.

Διαβάστε ακόμη: Πρώτο ένσημο: Σήμερα οι διορθώσεις στο «Εργάνη» και πρόγραμμα για 150.000 θέσεις εργασίας

Πρακτικά πρόκειται για μία χρηματική αμοιβή, που σύμφωνα με την ΕΡΤ, θα είναι πολλαπλάσια της αξίας της απόδειξης και με ανώτατο όριο τα 2.000 ευρώ. Σε περίπτωση, δηλαδή που από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι η απόδειξη δεν είναι γνήσια και γίνει επώνυμη αναφορά στην ΑΑΔΕ, με τη βεβαίωση του προστίμου, ο φορολογούμενος που καταγγέλλει την παράβαση θα λαμβάνει ποσό πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης.

Η νέα εφαρμογή θα εγκαθίσταται στο κινητό τηλέφωνο και μέσω αυτή θα δίδεται η δυνατότητα σε όλους τους καταναλωτές να ελέγχουν τα στοιχεία και την εγκυρότητα μιας απόδειξης, «σκανάροντας» με το κινητό τους τηλέφωνο τον QR code που βρίσκεται σε αυτή. Στη συνέχεια τα δεδομένα θα αποστέλλονται αυτομάτως στο σύστημα της ΑΑΔΕ και ο καταναλωτής θα ενημερώνεται για το αποτέλεσμα του ελέγχου.

Η εφαρμογή θα διανεμηθεί από τα Ηλεκτρονικά Καταστήματα Google Play (Android) και App Store (iOS) και τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής θα είναι:

  • Μηχανισμός σάρωσης του QR code των αποδείξεων λιανικής πώλησης.
  • Αυτόματη αποστολή ερωτήματος στη σχετική βάση δεδομένων των Φ.Η.Μ.
  • Προβολή του αποτελέσματος με εύληπτο και απλό τρόπο.
  • Δυνατότητα φωτογράφισης της χάρτινης απόδειξης σε συνέχεια αποτελέσματος με ενδείξεις παράβασης.
  • Αποστολή της απόδειξης (βασικά στοιχεία, φωτογραφία, αποτέλεσμα ελέγχου στην βάση δεδομένων) και προαιρετικά της γεωγραφικής θέσης του χρήστη (georeference) στο σύστημα λήψης και διαχείρισης πληροφοριών της Α.Α.Δ.Ε.
  • Επιλογή για υποβολή πληροφορίας, είτε κατόπιν ταυτοποίησης του χρήστη (με κωδικούς taxisnet), είτε ανώνυμα.

Ως ελάχιστες πιθανές ενδείξεις παράβασης θα λαμβάνονται οι παρακάτω:

  • Η απόδειξη δεν έχει διαβιβαστεί
  • Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί με διαφορετικά στοιχεία
  • Ο Φ.Η.Μ. δεν είναι δηλωμένος ή είναι ανενεργός
  • Ο Φ.Η.Μ. είναι δηλωμένος με άλλα στοιχεία επιχείρησης (Α.Φ.Μ., διεύθυνση).

Η εφαρμογή θα ενημερώνει τα ηλεκτρονικά συστήματα για το περιεχόμενο της απόδειξης και κατόπιν θα διασταυρώνει, εάν η συγκεκριμένη απόδειξη έχει καταχωρηθεί στα ηλεκτρονικά βιβλία MyData του επιχειρηματία που εξέδωσε την απόδειξη. Σε περίπτωση που η απόδειξη δεν είναι γνήσια ο επιχειρηματίας θα μπαίνει στη λίστα των επιχειρήσεων που θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΑΔΕ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ