Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε τρεις κατηγορίες, βάσει της μηνιαίας κατανάλωσής τους στο ρεύμα θα χωρίζονται πλέον οι καταναλωτές και από εκεί θα προκύπτει το τελικό ποσό της επιδότησης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Οι παρεμβάσεις πλέον θα είναι οριζόντιες αλλά θα εξαρτώνται τόσο από τις κιλοβατώρες που καταναλώνει κάθε σπίτι αλλά και από την εξοικονόμηση σε σχέση με πέρυσι που θα επιτύχουν τα νοικοκυριά. Σε ό,τι έχει να κάνει με το φυσικό αέριο, η επιδότηση από την κυβέρνηση είναι σταθερή για όλους τους καταναλωτές.

Διαβάστε ακόμη: Power Pass: Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η πληρωμή στους δικαιούχους που δεν έχουν λάβει τα χρήματα

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι τρεις κλίμακες που δημιουργούνται είναι για τις καταναλώσεις ως 500 KWh, για εκείνες από 501 ως και 1000 KWh και για όσες ξεπερνούν τις 1000KWh μηνιαίως. Το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε στη δημοσιότητα παραδείγματα για τις νέες επιδοτήσεις που χωρίζονται σε τρεις κλίμακες: 

  1. Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 400ΚWh/μήνα: Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις: 236 ευρώ - Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 62 ευρώ
  2. Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 700ΚWh/μήνα: Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις 413 ευρώ - Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 118 ευρώ και αν εξοικονομήσει 15%, θα πληρώσει 108 ευρώ
  3. Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 1.200ΚWh/μήνα: Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις: 708 ευρώ - Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 230 ευρώ και αν εξοικονομήσει 15%, θα πληρώσει 194,8 ευρώ

Πρακτικά, 9 στα 10 νοικοκυριά, αλλά και όλοι όσοι βρίσκονται στο κοινωνικό τιμολόγιο ανήκουν στους κερδισμένους των επιδοτήσεων, λαμβάνοντας τεράστια ανάσα στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, μιας και πλέον η τιμή της κιλοβατώρας φτάνει περίπου στα 0,15 ευρώ, με τις επιδοτήσεις να απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων. Στην κατηγορία των κερδισμένων μπορούν φυσικά να βρεθούν και εκείνοι που είναι στη δεύτερη κλίμακα και αν καταφέρουν να μειώσουν τη μέση ημερήσια κατανάλωσή τους, θα λάβουν επιπλέον επιδότηση στους λογαριασμούς τους.

Οι «χαμένοι» και πώς μπορούν να ευνοηθούν

Αν κάποιος θελήσει να βρει χαμένους μετά τις σχετικές ανακοινώσεις θα πρέπει να σταθεί στο 2% των νοικοκυριών που εντάσσονται στην τρίτη κλίμακα. Ενας πολύ μικρός αριθμός οικιακών καταναλωτών που ξεπερνά κάθε μήνα τις 1.000 κιλοβατώρες, μπορεί να «κατέβει» κλίμακα αν μειώσει την κατανάλωση στο ρεύμα. Για παράδειγμα, αν πέρυσι ήταν οριακά πάνω από 1.000 κιλοβατώρες, φέτος θα πρέπει να «γράψει» τουλάχιστον 150 κιλοβατώρες λιγότερες, ώστε να μπορέσει να «πιάσει» τον στόχο του 15%.

Ρεύμα: Τι ανακοινώθηκε για τις επιχειρήσεις

Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος ως 35KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000KWh στον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 ευρώ /ΜWh. Η απορρόφηση είναι στο 80% της αύξησης. Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέση και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ/MWh.

Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 ευρώ/MWh.

Η επιδότηση του φυσικού αερίου από την κυβέρνηση σε όλους τους Εμπορικούς Καταναλωτές και στη Βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, για τον Οκτώβριο, θα φτάσει στα 40 ευρώ ανά θερμική MWh.

Πώς υπολογίζεται το τελικό ποσό

Οι προμηθευτές ανακοίνωσαν το βράδυ της Τρίτης τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τον Οκτώβριο, με τις τελικές τιμές να είναι χαμηλότερες σε σχέση με τα επίπεδα που βρίσκονταν τους προηγούμενους μήνες. Ενδεικτικά, η ΔΕΗ τιμολογεί 59,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, 60,7 λεπτά για τις επόμενες και 55,4 λεπτά για το νυχτερινό τιμολόγιο.

Αν, για παράδειγμα, ένα νοικοκυριό που είναι στη ΔΕΗ, χωρίς νυκτερινό ρεύμα ή κοινωνικό τιμολόγιο, καταναλώσει 400 KWh τότε από τη συνολική αξία των 238 ευρώ, θα καταβάλλει περίπου 64 ευρώ με την επιδότηση να είναι στα 174 ευρώ. Αν η κατανάλωση είναι στις 550 KWh -δίχως να έχει μειωθεί σε σχέση με πέρυσι- τότε από τα 327 ευρώ ο καταναλωτής θα πληρώσει 115 ευρώ με την επιδότηση να είναι στα 212 ευρώ. Τα παραδείγματα είναι ωστόσο ενδεικτικά, καθώς εξαρτώνται άρρηκτα από τον πάροχο που βρίσκεται συνδεδεμένο κάθε νοικοκυριό καθώς και το συμβόλαιο που έχει ή τις παροχές της εκάστοτε εταιρείας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA