ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22/09/2022 09:09

Κοινωνική στέγη, επιταγή ακρίβειας και παραγραφή οφειλών: Το νομοσχέδιο, τα μέτρα και οι δικαιούχοι

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται μέτρα και ρυθμίσεις για την κοινωνική στέγη και τη στέγαση νέων ζευγαριών, ανάμεσα στα οποία άτοκα και χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και τι προβλέπεται αναλυτικά

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Κοινωνική στέγη, επιταγή ακρίβειας και παραγραφή οφειλών: Το νομοσχέδιο, τα μέτρα και οι δικαιούχοι
Ακίνητα (Πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τις ρυθμίσεις για τη στέγαση των νέων, την επιταγή ακρίβειας αλλά και για τις παραγραφές οφειλών. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται μέτρα και ρυθμίσεις για την κοινωνική στέγη και τη στέγαση νέων ζευγαριών, ανάμεσα στα οποία άτοκα και χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια.

Διαβάστε ακόμη: Ρεύμα: Πώς η αλλαγή χρήσης σε φούρνους, ψυγεία και οθόνες βοηθούν στην εξοικονόμηση - Οδηγός μείωσης κατανάλωσης

Άτοκα δάνεια

Η χορήγηση των στεγαστικών δανείων θα γίνεται με πολύ χαμηλό επιτόκιο 1% (έναντι 4% που είναι ο μέσος όρος των επιτοκίων στην αγορά σήμερα) σε 10.000 νέους ή νέα ζευγάρια 25 έως 39 ετών. Τα χαμηλότοκα δάνεια θα καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου με ανώτατο όριο τις 150.000 ευρώ για αγορά πρώτης κατοικίας. Το πρόγραμμα θα αφορά την αγορά διαμερισμάτων μέχρι 120 τ.μ. και έτος κατασκευής έως και το 2007.

Προϋπόθεση για να λάβει κάποιος χαμηλότοκα δάνεια θα είναι οι νέοι να έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης με τα πρόσφατα διευρυμένα κριτήρια. Άρα, μεγάλο τμήμα των φορολογουμένων είναι δυνητικά φορολογούμενοι.

Πρόγραμμα «Κάλυψη»

Το πρόγραμμα «Κάλυψη» προβλέπει τη μίσθωση άνω των 1.000 κενών ιδιωτικών κατοικιών του προγράμματος ΕΣΤΙΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για παροχή κατοικιών με χαμηλό ενοίκιο σε νέους και νέα ζευγάρια. Τα σπίτια αυτά που ήταν παραχωρημένα σε ιδιώτες και νοικιάζονταν σε μετανάστες θα διατίθενται από τις αρχές του 2023.

Ανακαίνιση κενών ιδιωτικών κατοικιών

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά στη χρηματοδότηση μαζικής ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης 4.000 ακινήτων που παραμένουν αναξιοποίητα για μεγάλο χρονικό διάστημα σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες τους, για την άμεση διάθεσή τους ως προσιτές κατοικίες σε νέους και νέα ζευγάρια με κοινωνικά κριτήρια. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμένεται να ωφεληθούν 10.000 νέοι και νέα ζευγάρια από 25 έως 39 ετών.

Επίσης κοινωνική κατοικία για ευάλωτες ομάδες και ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων (70 στον Δήμο Αθηναίων και 30 στο Δήμο Θεσσαλονίκης) όπου θα στεγαστούν τουλάχιστον 200 νέοι και νέα ζευγάρια έως 39 ετών, με κριτήρια κοινωνικού χαρακτήρα που θα καθοριστούν έως το τέλος του έτους.

Κοινωνική αντιπαροχή

Αξιοποίηση ακινήτων της ΔΥΠΑ για παροχή κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο
Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) για παροχή κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο.
6. Εφάπαξ ενίσχυση 250 ευρώ σε ευάλωτες ομάδες

Τον Δεκέμβριο πρόκειται να δοθεί εφάπαξ ενίσχυση ύψους 250 ευρώ στους ευάλωτους πολίτες.

Συγκεκριμένα, δικαιούχοι είναι:

Ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι (από 634.000 που ίσχυε πέρυσι), με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ (έναντι 7.200), ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 16.800 ευρώ (έναντι 14.400) και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ (έναντι 200.000 ευρώ),
35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ,
225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που θα λάβουν διπλή δόση τον Δεκέμβριο,
172.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑμεΑ,
800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ, θα λάβουν αυξημένο επίδομα κατά 50%,
100.000 μακροχρόνια άνεργοι από 12 έως 24 μήνες –στη βάση του μοντέλου που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας- που δεν είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ.
Επέκταση επιδόματος μητρότητας

Η επέκταση του επιδόματος μητρότητας αφορά τον ιδιωτικό τομέα (στην μητέρα ή στον πατέρα εναλλακτικά) και επεκτείνεται από το 2023 για τρεις μήνες (συνολικά εννέα). Το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί εναλλακτικά και για τον πατέρα και αποσκοπεί πρωτίστως στη στήριξη της οικογένειας και στην εξίσωση ουσιαστικά μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ρύθμιση οφειλών

Για την ρύθμιση οφειλών στον e-ΕΦΚΑ, προβλέπεται η εναρμόνιση με το καθεστώς της πάγιας ρύθμισης οφειλών που ισχύει σήμερα για τις οφειλές στην εφορία σε έως 24 δόσεις από 12 που είναι σήμερα. Σε κάποιες περιπτώσεις θα φτάνει και τις 48 δόσεις μόνο στην περίπτωση που η οφειλή καταλογίστηκε από τη διοίκηση μετά από καταγγελία η επιτόπιο έλεγχο.

Η νέα πάγια ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία θα δώσει «ανάσα» σε περίπου 200.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ. Η ρύθμιση είναι έντοκη και το επιτόκιο κυμαίνεται από 4,95% αν οι δόσεις δεν ξεπερνούν τις 12 και φτάνει ακόμη και στο 5,95% αν οι δόσεις φτάνουν έως τις 24. Αυτό ισχύει για να έχουν κίνητρο οι οφειλέτες να πληρώνουν το χρέος σε όσο το δυνατόν μικρότερο αριθμό δόσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΠΙΤΑΓΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΕΦΚΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ