ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
24/09/2022 13:34

Ρεύμα: Στον εκκαθαριστικό λογαριασμό θα δουν την έκπτωση τα νοικοκυριά - Πόσα θα πληρώσετε ανάλογα με την κατανάλωση

Τα νοικοκυριά δεν θα δουν την κρατική επιδότηση στον επόμενο λογαριασμό, αν υποθέσουμε ότι πληρώνουν μηνιαίο λογαριασμό ρεύματος, αλλά σ' αυτόν που θα τους έρθει ύστερα από τις μετρήσεις του ΔΕΔΔΗΕ που γίνονται συνήθως κάθε τετράμηνο

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Ρεύμα: Στον εκκαθαριστικό λογαριασμό θα δουν την έκπτωση τα νοικοκυριά - Πόσα θα πληρώσετε ανάλογα με την κατανάλωση
Πηγή: shutterstock
Ανάγνωση:

Υστερα από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης αναφορικά με την επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος, οι καταναλωτές βγάζουν τα... κομπιουτεράκια για να κάνουν τις πράξεις και να δουν τι θα πληρώσουν, μιας και έχουν πάρει ήδη μια... γεύση από τους περσινούς λογαριασμούς που πλήρωσαν. Οσοι καταφέρουν να μειώσουν κατά 15% την κατανάλωσή τους, που είναι το κίνητρο που δίνει η κυβέρνηση στους καταναλωτές για επιπλέον μπόνους, δεν θα δουν την κρατική επιδότηση στον επόμενο λογαριασμό, αν υποθέσουμε ότι πληρώνουν μηνιαίο λογαριασμό ρεύματος, αλλά σ' αυτόν που θα τους έρθει ύστερα από τις μετρήσεις του ΔΕΔΔΗΕ που γίνονται συνήθως κάθε τετράμηνο.

Πάνω-κάτω ωστόσο, τα νοικοκυριά, που έχουν ως «μπούσουλα» την περσινή τους κατανάλωση και τα όσα πλήρωσαν ξέρουν τι τους περιμένει και φέτος το χειμώνα. Το διαφορετικό φέτος, είναι ότι η επιδότηση δεν θα είναι οριζόντια, αλλά θα επιχορηγείται βάσει κατανάλωσης κιλοβατωρών. Οι τρεις κλίμακες που δημιουργούνται είναι για τις καταναλώσεις ως 500 KWh, για εκείνες από 501 ως και 1000 KWh και για όσες ξεπερνούν τις 1000KWh μηνιαίως.

Video Loading...

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε στη δημοσιότητα παραδείγματα για τις νέες επιδοτήσεις που χωρίζονται σε τρεις κλίμακες:

Ειδικότερα:

- Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 400ΚWh/μήνα: Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις 236 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 62 ευρώ

- Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 700ΚWh/μήνα: Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις 413 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 118 ευρώ και αν εξοικονομήσει 15%, θα πληρώσει 108 ευρώ

- Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 1.200ΚWh/μήνα: Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις 708 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 230 ευρώ και αν εξοικονομήσει 15%, θα πληρώσει 220 ευρώ.

Οι κλίμακες στα οικιακά τιμολόγια

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh απορρόφηση του 90% της αύξησης, με την επιδότηση να φτάνει στα 436 €/MWh. Αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
Για την μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh απορρόφηση του80% της αύξησης, με επιδότηση 386 €/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh.

Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001KWh, απορρόφηση του 70% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 €/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η απορρόφηση αγγίζει σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 485 €/MWh.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΡΕΥΜΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΜΠΟΝΟΥΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ