Μενού
  • Α-
  • Α+

Η αύξηση στον κατώτατο μισθό θα αγγίξει πλέον τα 780 ευρώ (μικτά χρήματα), με τη διαδικασία να έχει ήδη ξεκινήσει για να γίνουν οι απαραίτητες αναπροσαρμογές από το νέο έτος. Οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και των πρώτων υλών πιέζουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να λάβει μέτρα στην πράξη για να δοθεί ανάσα στα νοικοκυριά που λαμβάνουν χαμηλά εισοδήματα. Αυτή είναι άλλωστε και η εντολή που έχει δώσει ο πρωθυπουργός: Να δοθούν μέτρα ελάφρυνσης στους πολίτες και να αυξηθεί άμεσα ο κατώτατος μισθός

Διαβάστε ακόμηΕπιταγή ακρίβειας: Μέχρι 22 Δεκεμβρίου πληρώνονται οι δικαιούχοι - Ποιοι κάνουν αίτηση

Στόχος είναι η όποια τελική αύξηση να ενεργοποιηθεί τους πρώτους μήνες του 2023. Σύμφωνα με τα ισχύοντα της σημερινής νομοθεσίας, η έναρξη για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού γίνεται τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο κάθε έτους και η τελική ανακοίνωση πραγματοποιείται το αργότερο έως τον Ιούλιο. Ειδικά για φέτος υπήρξε μια πρώτη επιτάχυνση, καθώς ο κατώτατος μισθός (713 ευρώ μικτά τώρα) ενεργοποιήθηκε την 1η Μαΐου. Όμως τώρα εκτιμάται ότι οι εξελίξεις στο πεδίο της ακρίβειας, αλλά και η ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες την ερχόμενη άνοιξη θα πιέσουν περαιτέρω τη διαδικασία και οι ανακοινώσεις αναμένονται για την αύξηση του κατώτατου μισθού το αργότερο μέχρι τον Μάιο. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για… εκπλήξεις στον κατώτατο μισθό. Όπως ανέφερε, ο κατώτατος μισθός θα πάει στο μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης, που είναι 780 ευρώ. Άρα αν ισχύσει αυτό, ο κατώτατος θα υπολείπεται σε μικρό βαθμό από τα 800 ευρώ.

Επίσης, όπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναπροσαρμόζεται σειρά βοηθημάτων και επιδομάτων που έχουν ως βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα, λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.ά., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητες αποδοχές, λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, η παροχή διαθεσιμότητας, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ, η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, κ.ά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA