ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
03/10/2022 08:10

Επίδομα θέρμανσης: Οι δικαιούχοι και οι αιτήσεις για επιδότηση

Μέχρι τώρα οι δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης θα έχουν διπλό όφελος. Τι πρέπει να ξέρουν τα νοικοκυριά για τις αιτήσεις και την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Επίδομα θέρμανσης: Οι δικαιούχοι και οι αιτήσεις για επιδότηση
Επίδομα θέρμανσης (Πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, βάσει της οποίας θα μπαίνουν τα κριτήρια, οι δικαιούχοι και οι όποιες διαδικασίες για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Πάντως, το μόνο σίγουρο μέχρι τώρα είναι ότι οι δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης θα έχουν διπλό όφελος. Έτσι, τα νοικοκυριά που θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεστάνουν το σπίτι τους τον χειμώνα που έρχεται, θα βγουν διπλά ωφελημένα.

Διαβάστε ακόμη: Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσα λίτρα καλύπτει το επίδομα - Τι να ξέρουν οι δικαιούχοι

Εκτός από το αυξημένο επίδομα θέρμανσης που θα λάβουν σε σχέση με την περυσινή σεζόν θα προμηθευτούν το πετρέλαιο φθηνότερα κατά 0,25 ευρώ το λίτρο λόγω της κρατικής επιδότησης. Το κέρδος θα είναι ακόμη μεγαλύτερο για όλους τους νέους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης και για όσους έχουν τη δυνατότητα να γυρίσουν την πλάτη στο φυσικό αέριο ή να κλείσουν το air condition και να επιστρέψουν στο πετρέλαιο. Τα νοικοκυριά αυτά θα λάβουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης για το πετρέλαιο που θα έχουν αγοράσει σε μειωμένη τιμή.

Video Loading...

Οι αιτήσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης και οι δικαιούχοι

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους, οι οποίοι θα δουν τα χρήματα του επιδόματος θέρμανσης που δικαιούνται μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, αναμένεται να ανοίξει περί τα τέλη του μήνα. Το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί για το επίδομα θέρμανσης τη σεζόν 2022-2023 θα διαμορφωθεί στα 300 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αναμένεται να μοιραστούν 1,3 εκατ. νοικοκυριά.

Η κρατική στήριξη για τα νοικοκυριά που θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν το χειμώνα είναι τριπλή:

Επιδότηση στην αντλία: Από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται φθηνότερα κατά 25 λεπτά (20 λεπτά + ΦΠΑ) το λίτρο λόγω της κρατικής επιδότησης στην αντλία. Στο τέλος Δεκεμβρίου και ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου που θα επικρατούν στην αγορά θα αποφασιστεί η παράταση του μέτρου το 2023.

Παλαιοί δικαιούχοι: Τα νοικοκυριά που ζεσταίνονται με πετρέλαιο θέρμανσης και έλαβαν και πέρυσι επίδομα θέρμανσης θα εισπράξουν φέτος μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης λόγω της αύξησης από 300 σε 350 ευρώ της βάσης υπολογισμού του επιδόματος. Για παράδειγμα νοικοκυριό με δύο παιδιά που μένει μόνιμα στη Φλώρινα θα λάβει φέτος επίδομα ύψους 578 ευρώ από 496 ευρώ πέρυσι. Το κατώτερο και ανώτερο ποσό του επιδόματος θα καθοριστεί με την ΚΥΑ.

Νέοι δικαιούχοι: Όλοι οι νέοι δικαιούχοι οι οποίοι θα λάβουν διπλάσιο επίδομα. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται τόσο τα νοικοκυριά που δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων όσο και εκείνα που θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο. Για παράδειγμα οικογένεια με δύο παιδιά η οποία κατοικεί σε διαμέρισμα στην Αθήνα πέρυσι για τη θέρμανση με φυσικό αέριο έλαβε επίδομα 180,6 ευρώ. Φέτος εάν βάλει αντί για φυσικό αέριο, πετρέλαιο θα λάβει διπλό αυξημένο επίδομα το οποίο φτάνει τα 421,4 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ