Μενού
  • Α-
  • Α+

Μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου, αναμένεται να έχει καταρτιστεί η λίστα με τις 50 κατηγορίες προϊόντων τα οποία θα τοποθετηθούν από τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ στο «καλάθι της νοικοκυράς». Οι συγκεκριμένες λίστες εν συνεχεία θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, e-katanalotis, με όλα τα στοιχεία τόσο των προϊόντων όσο και των τιμών. Οι κατηγορίες θα αφορούν βασικά είδη τα οποία θα μπορεί να περιλαμβάνει τόσο επώνυμα προϊόντα όσο και ιδιωτικής ετικέτας, με την επιλογή να ανήκει στα σούπερ μάρκετ.

Διαβάστε ακόμη: Επιταγή ακρίβειας: Οι νέες κατηγορίες δικαιούχων για τα 250 ευρώ

Οπως ανάφερε το πρωί της Παρασκευής, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, δεν υπάρχει πλαφόν στις τιμές των προϊόντων που θα συμπεριληφθούν από κάθε σούπερ μάρκετ στο καλάθι, αλλά «είναι η προσπάθεια της κάθε αλυσίδας να δείξει την χαμηλότερή της τιμή συγκεντρωμένη. Το πώς θα φτιάξουν το καλάθι, εάν θα βάλουν επώνυμα προϊόντα ή όχι, είναι δική τους δουλειά. Οσο διαρκεί ο πληθωρισμός θα υπάρχει και το καλάθι. Ο ανταγωνισμός λειτουργεί ελεύθερα, δεν παρεμβαίνουμε στον ανταγωνισμό. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και εντατικότερα» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο MEGA.

Αναφορικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως: «Ορίζουμε σήμερα μέχρι τη Δευτέρα τις 50 κατηγορίες προϊόντων, γαλακτοκομικά, κρέας, λάδι, άλευρα, ζυμαρικά, χαρτικά, απορρυπαντικά και άλλα. Αφού συμφωνήσουμε αυτές τις κατηγορίες, θα έχει περιθώριο η κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ, να μας δηλώσει και να παρουσιάσει στο καταναλωτικό κοινό, με βάση τις 50 αυτές κατηγορίες, το «καλάθι του νοικοκυριού» στο εκάστοτε σούπερ μάρκετ. Στην εφαρμογή e-katanalotis μπορεί να βρει κανείς πόσο κοστίζουν όλα τα προϊόντα σε κάθε σούπερ μάρκετ. Από αυτό το καλάθι ο καταναλωτής μπορεί να πάρει 1 προϊόν ανάλογα με τις ανάγκες του».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει ανάμεσα στα προϊόντα που θα βρίσκονται στη λίστα που θα καταρτιστεί από τα σούπερ μάρκετ θα είναι μεταξύ άλλων: κρέας, λαχανικά και φρούτα, άλευρα, γάλα, καφές, έλαια, ψωμί, τυριά, γιαούρτι, ρύζι, ζυμαρικά, όσπρια, τοματοειδή, απορρυπαντικά (πιάτων και ρούχων και είδη καθαρισμού γενικής χρήσης), χαρτικά, αναψυκτικά, είδη προσωπικής υγιεινής, μπισκότα και σοκολατοειδή. 

Ο υπουργός Ανάπτυξης τοποθετήθηκε σχετικά με την τεράστια αύξηση των τιμών. «Ο κυριότερος λόγος των αυξήσεων είναι η αύξηση της τιμής της ενέργειας. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 76% του πληθωρισμού μας, απορρέεται απ΄ την αύξηση των τιμών της ενέργειας. Υπάρχουν προϊόντα που επηρεάζονται εποχιακά. Στην εποχή του ακραίου πληθωρισμού ο καταναλωτής θα πρέπει να ψάχνει λίγο παραπάνω», τόνισε σχετικά. «Το μοντέλο που δουλεύει η ευρωπαϊκή τράπεζα, και οι ευρωπαϊκές κεντρικές αρχές, άρα και η Ελλάδα, λέει ότι μέχρι τέλος του χρόνου ο πληθωρισμός θα συνεχιστεί, και από τον νέο χρόνο βλέπουμε. Λόγω της ύφεσης που αναμένεται στην Ευρώπη και στον κόσμο, υπάρχει και η αντίρροπη δύναμη που θα πιέζει τις τιμές προς τα κάτω. Δεν γνωρίζουμε ακόμα πού θα ισορροπήσει», κατέληξε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA