Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ερχόμενη Παρασκευή 14 Οκτωβρίου η χώρα μπαίνει και επίσημα σε... χειμερινή περίοδο, καθώς τότε είναι προγραμματισμένο να αρχίσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Σε έναν χειμώνα πολύ διαφορετικό από τους υπόλοιπους, με τις τιμές τόσο στο φυσικό αέριο όσο και στο ρεύμα - παρότι υπάρχουν σημαντικές παρεμβάσεις απορρόφησης αυξήσεων- να είναι τα ύψη, το πετρέλαιο φαντάζει ως ο πιο οικονομικός τρόπος για τη θέρμανση των σπιτιών, ειδικά από τη στιγμή που έχουν διευρυνθεί και τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης.

Διαβάστε ακόμη: Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι οι δικαιούχοι - Τα κριτήρια, οι αιτήσεις και πότε θα δοθεί

Παράλληλα, πέρα από το επίδομα, υπάρχει και η παρέμβαση «στην αντλία» που φτάνει στα 25 λεπτά και φιλοδοξεί να κρατήσει τις τιμές χαμηλότερα από τα επίπεδα στα οποία έκλεισε η αγορά πέρσι τον χειμώνα. Σημειώνεται πως την προηγούμενη σεζόν, η διάθεση άρχισε με τιμή στα 1,16 ευρώ το λίτρο όμως έκλεισε -αφού είχε μεσολαβήσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία- στα 1,60. Φέτος η τιμή αναμένεται να είναι χαμηλότερη με τις αρχικές εκτιμήσεις να αναφέρουν πως η τελική τιμή που θα φτάσει στον καταναλωτή θα είναι περίπου στο 1,35. Ωστόσο, όπως ανάφερε ο Θέμης Κιουρτζής, πρόεδρος των βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα ενδεχομένως η τιμή να είναι υψηλότερη. Οπως είπε στον ΣΚΑΪ σήμερα η τιμή διυλιστηρίου, μαζί με τη μείωση φόρου και το μπόνους, είναι στα 1,39 το λίτρο, που πρακτικά σημαίνει πως μπορεί να πωληθεί ως και τα 1,49. Ωστόσο κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό να αλλάξει ως το τέλος της εβδομάδα όταν και θα αρχίσει η διάθεσή του.

Θα πρέπει, δε, να σημειωθεί πως η απόφαση περικοπής της ημερήσιας παραγωγής του ΟΠΕΚ+ κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και η διελκυστίνδα με ΗΠΑ- Ε.Ε, ωθούν προς τα πάνω τις τιμές του «μαύρου χρυσού» και κατά συνέπεια την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης η διάθεση του οποίου αρχίζει στο τέλος της εβδομάδας.

Οι δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης

Εντός του μήνα, αναμένεται να εκδοθεί και η υπουργική απόφαση για το επίδομα θέρμανσης το οποίο συνολικά φέτος θα είναι αυξημένο στα 300 εκατ. ευρώ, για όλη την περίοδο. Το νέο όριο εισοδήματος για τη χορήγηση του επιδόματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί. Αντίθετα, σταθερά θα διατηρηθούν τα περιουσιακά κριτήρια και συγκεκριμένα στα 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον έγγαμο.

Oλοι οι νέοι δικαιούχοι θα λάβουν διπλάσιο ποσό επιδόματος. Αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά που θα εγκαταλείψουν το κλιματιστικό ή το φυσικό αέριο και θα επιστρέψουν στο πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν τον χειμώνα αλλά και όσοι δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων θα λάβουν διπλάσιο επίδομα.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

  • Αγαμοι: Εως 16.000 ευρώ (από 14.000 ευρώ)
  • Εγγαμοι χωρίς παιδιά: Έως 24.000 ευρώ (από 20.000 ευρώ)
  • Με 1 παιδί: 27.000 ευρώ (από 23.000 ευρώ)
  • Με 2 παιδιά: 30.000 ευρώ (από 26.000 ευρώ)
  • Επιπλέον παιδί: + 3.000 ευρώ
  • Μονογονεϊκές: Εως 27.000 ευρώ συν 3.000 ευρώ/παιδί
  • Ακίνητη περιουσία: Αγαμοι: 180.000 ευρώ και έγγαμοι 300.000 ευρώ
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA