Μενού
  • Α-
  • Α+

Η πτώση στην τιμή του φυσικού αερίου που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα συνεχίστηκε φτάνοντας για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας κάτω από τα 100 ευρώ, καθώς έκλεισε στα 96,5 ευρώ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συμπαρασύρει και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος τόσο στη διεθνή αγορά όσο και στην εγχώρια. Η σημερινή του τιμή στην προημερήσια αγορά του ελληνικού χρηματιστηρίου υποχωρεί στα 155 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στα καλύτερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών.

Διαβάστε ακόμη: Φυσικό αέριο: Κρίσιμη η Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας - «Γρίφος» το πλαφόν, «στοίχημα» η μείωση της κατανάλωσης

Το μεγάλο ερώτημα ωστόσο παραμένει κατά πόσο αυτές οι πτώσεις στις τιμές θα «φτάσουν» ως τους καταναλωτές. Αν δηλαδή θα υπάρξουν μειώσεις στα χρήματα που πληρώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις τόσο σε ηλεκτρικό ρεύμα όσο και στο φυσικό αέριο, και θα πάρουν την ανάσα που χρειάζονται για τους προϋπολογισμούς.

Στην ελληνική αγορά η πτώση της τιμής (κατά 34 % σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα) αντικατοπτρίζει την υποχώρηση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου και καταγράφεται παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι σήμερα σχετικά περιορισμένη (17 %). Στο σημερινό μείγμα κυριαρχούν οι μονάδες φυσικού αερίου με 35,6 % και οι εισαγωγές με 28 % της αγοράς.

Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας για το φυσικό αέριο

Οι συγκεκριμένες εξελίξεις έρχονται την ημέρα που είναι προγραμματισμένο το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο. Εκεί θα κληθούν να αποφασίσουν το πλαίσιο και να βρουν τις κατευθύνσεις προκειμένου να εφαρμοστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα τα μέτρα αναχαίτισης των ακραίων διακυμάνσεων των τιμών της ενέργειας και διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας για τον προσεχή χειμώνα.

Ωστόσο όπως σημείωνε κυβερνητική πηγή στο Reader το εγχείρημα, ιδιαίτερα ως προς το σκέλος της επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, «δεν είναι εύκολο ούτε αυτονόητο». 

Οι Υπουργοί έχουν πλέον στη διάθεσή τους την αποφασιστικότητα των ηγετών για δράση και έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη, αλλά η ακριβής σχηματοποίηση του μηχανισμού διόρθωσης των στρεβλώσεων των τιμών στο δείκτη TTF και η τιμή πάνω από την οποία θα επιβάλλεται το ανώτατο όριο, καθώς και ο προσωρινός δυναμικός διάδρομος τιμών για τις συναλλαγές φυσικού αερίου που θα βάλει φρένο στις εξωφρενικές αυξήσεις, είναι το σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες επί του οποίου θα χρειαστεί ίσως περισσότερη συζήτηση για την επίτευξη απόλυτης σύγκλησης. Κι αυτό γιατί παρά το «ναι» που είπαν στις Βρυξέλλες, Γερμανία, Ολλανδία και Δανία εξακολουθούν να προβληματίζονται για τον τρόπο εφαρμογής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA