Μενού
reyma-fysikoaerio
Ρεύμα, φυσικό αέριο | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που (επιτέλους) τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέληξαν σε συμφωνία για το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, ένα γράφημα που κοινοποίησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι ενδεικτικό του πόσο καθυστέρησε να παρθεί η εν λόγω απόφαση, κάτι που οι Ευρωπαίοι πλήρωσαν ακριβά... Συγκεκριμένα, στο συγκεκριμένο γράφημα αποτυπώνεται το...«καπέλο» που πλήρωσαν οι Ευρωπαίοι πολίτες στο φυσικό αέριο το 2022 καθώς την ώρα που τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ επί εννέα μήνες δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν στην εφαρμογή του μηχανισμού διόρθωσης τιμών, ή στο κατά κοινώς λεγόμενο πλαφόν, οι πολίτες πλήρωσαν μέχρι και 90% παραπάνω από όσα θα έδιναν αν είχε παρθεί από την αρχή η εν λόγω απόφαση.

pinakas
Στον παραπάνω πίνακα φαίνεται καθαρά ότι εάν είχε εξαρχής υπάρξει συμφωνία, το πλαφόν θα είχε επιβληθεί για πάνω από 30 ημέρες τη χρονιά που διανύσαμε και συνεπώς θα είχαμε γλιτώσει τεράστια ποσά που λόγω της μη ύπαρξης πλαφόν, καταβάλλαμε

Ενδεικτικά, για 30 ημέρες μέσα στο 2022 η τιμή του φυσικού αερίου στην ολλανδική πλατφόρμα των συναλλαγών προθεσμιακών συμβολαίων ξέφυγε πάνω από τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα φτάνοντας μάλιστα στις 26 Αυγούστου πάνω και από τα 345 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αν υπήρχε το πλαφόν που συμφώνησαν οι 27 υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε., τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της Ευρώπης θα είχαν γλυτώσει ένα «καπέλο» στις τιμές που φτάνει ακόμη και το 90%. Η διαφορά προκύπτει συγκρίνοντας τη διαστημική… τιμή των 345 ευρώ ανά μεγαβατώρα του Αυγούστου με το πλαφόν που συμφώνησαν οι 27 και ήταν στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Φυσικό αέριο: Πέφτουν οι τιμές μετά τη συμφωνία

Υποχώρησαν περαιτέρω οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά τη συμφωνία των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για πλαφόν στο φυσικό αέριο στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι τιμές στο συμβόλαιο μηνός Ιανουαρίου του κόμβου φυσικού αερίου της Ολλανδίας υποχωρούν 7% στα 106 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις, το Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία, με την ψήφιση Μηχανισμού διόρθωσης τιμών στις αγορές φυσικού αερίου. Το ανώτατο όριο τιμής ορίστηκε στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα και θα ισχύει από 15 Φεβρουαρίου για τον δείκτη τιμών TTF και από 31 Μαρτίου 2023 για όλους τους υπόλοιπους δείκτες, μετά από αξιολόγηση του ESMA και του ACER. Η διάρκεια ισχύος του Μηχανισμού καθορίζεται στον ένα χρόνο. Σχετικά με την αναστολή του Μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς αποφασίστηκε πως, σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του σε κάποιο hub οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις τις χρηματοπιστωτικές αγορές ή τις αγορές φυσικού αερίου, η Επιτροπή μπορεί να εξαιρεί ορισμένα παράγωγα από την εφαρμογή του Μηχανισμού.

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν και οι δύο επιφυλακτικές έως τώρα χώρες, η Γερμανία και η Δανία, ενώ ότι η Ολλανδία και η Αυστρία ψήφισαν αποχή, ενώ η Ουγγαρία ψήφισε κατά. Στον απόηχο της επίτευξης συμφωνίας, τα συμβόλαια μελλοντικής επλήρωσης φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά υποχωρούν 14,3% στα 114,450 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Της συμφωνίας είχαν προηγηθεί εβδομάδες συνομιλιών για ένα μέτρο που δίχασε την Ε.Ε., με φόντο την ενεργειακή κρίση, ενώ οι υπουργοί Ενέργειας είχαν λάβει την εντολή από τη Σύνοδο Κορυφής των «27» ηγετών της ΕΕ να καταλήξουν σε συμφωνία, καθώς ο χειμώνας αναμένεται να είναι δύσκολος και να υπάρξουν ελλείψεις στα αποθέματα των ενεργειακών δεξαμενών. Νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε στο ΑΠE-MΠΕ ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία». Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπάρχει ενισχυμένη πλειοψηφία όσον αφορά το πλαφόν και τώρα αναζητείται η κοινή τομή για να συμφωνήσουν η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες.

Σκρέκας: «Δικαιώθηκε η πρόταση Μητσοτάκη για πλαφόν στο φυσικό αέριο»

Μετά το πέρας της Συνόδου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε την παρακάτω δήλωση: «Σήμερα η Ευρώπη πήρε μια ιστορική απόφαση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μια απόφαση υπέρ των πολιτών της. Χρειάστηκαν 9 μήνες από τη μέρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε πρώτος την επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την Ε.Ε. Το σημερινό αποτέλεσμα δεν ήρθε τυχαία και χωρίς κόπο. Αποτελεί προϊόν συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλαμε όλο αυτόν τον καιρό αλλά και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που - για μια ακόμη φορά - επέδειξαν τα κράτη- μέλη, προκειμένου η Ενωμένη Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Η Ελλάδα αποδείχθηκε ακόμα μια φορά πρωτοπόρα στις κοινές πολιτικές των κρατών - μελών, ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια Σήμερα, κάναμε το χρέος μας απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες».