Μενού
ergazomenoi
Εργαζόμενοι | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Στις 20 Ιανουαρίου ανοίγει και τυπικά ο κύκλος των εργασιών για την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου. Το Υπουργείο Εργασίας καθόρισε το χρονοδιάγραμμα με τις προθεσμίες κάθε φάσης μέχρι και την τελική εισήγηση που αναμένεται να υποβληθεί το αργότερο ως και τις 10 Μαρτίου και θα αφορά τον καθορισμό τόσο του κατώτατου μισθού υπαλλήλων, όσο και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών.

Σημειώνεται πως η νέα αύξηση, νωρίτερα χρονικά σε σχέση με άλλες χρονιές, αποτέλεσε δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ίδιο να ανακοινώνει πως από την 1η Απριλίου θα εφαρμοστεί ο νέος κατώτατος μισθός. «Την 1η Απριλίου, νωρίτερα από πέρυσι, θα αυξηθεί και πάλι ο κατώτατος μισθός» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στο μήνυμά του για το 2023.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία για κάθε στάδιο της διαδικασίας, προβλέπεται ότι:  

  1. Η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης  προς εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για την σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού θα λάβει χώρα έως τις 20 Ιανουαρίου.
  2. Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 3η Φεβρουαρίου 2023
  3. Η διαβίβαση  του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 10η Φεβρουαρίου 2023.
  4. Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευόμενων καθώς και της έκθεσης των φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 20ή Φεβρουαρίου 2023..
  5. Το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης ολοκληρώνεται το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου 2023
  6. Τέλος, η εισήγηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα υποβληθεί το αργότερο έως την 10η Μαρτίου 2023

Πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει τις τελευταίες ημέρες, στις προθέσεις της κυβέρνησης  βρίσκεται το σενάριο αύξησης του κατώτατου μισθού τουλάχιστον κατά 7,75% με 8%, όσο δηλαδή αυξήθηκαν και οι συντάξεις. Πρακτικά αυτό σημαίνει σε νέο μισθό κοντά στα 768 με 770 ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι ειδικοί, αποκωδικοποιώντας τα όσα προκύπτουν από κυβερνητικά στελέχη, εκτιμούν πως είναι πιθανή ακόμη και μια αύξηση κοντά στο ύψος του πληθωρισμού, δηλαδή έως ή και πάνω από 9,5%. Ετσι δεν αποκλείεται ο νέος κατώτατος μισθός να αυξηθεί κατά 67 ευρώ και να διαμορφωθεί στα 780 ευρώ τον μήνα.