Μενού
staikoyras
Χρήστος Σταϊκούρας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Τέλος στις φήμες περί αλλαγής του μοντέλου επιδότησης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος βάζει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Χαρακτηριστικά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, o υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε αναφορικά με το πώς και εάν επηρεάζει η «γραμμή» του πρόσφατου Eurogroup για καλύτερη στόχευση και σταδιακή απόσυρση των επιδοτήσεων για την ενέργεια.

«Θα ακολουθήσουμε την πεπατημένη, την επιτυχημένη στρατηγική του 2022, σύμφωνα με την οποία ενισχύσαμε γενναία νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κυρίως νοικοκυριά, καλύπτοντας το σημαντικότερο ποσοστό της επιβάρυνσης που είχαν το 2022, χωρίς να έχουμε μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Και για αυτό επιτύχαμε, από ό,τι φαίνεται, και ένα εξαιρετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο επικεφαλής της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε άνοιγμα της πλατφόρμας για την επιδότηση της δόσης στεγαστικών δανείων ευάλωτων νοικοκυριών μέσα στον Φεβρουάριο. «Τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες θα ξεκινήσει η πλατφόρμα στο τραπεζικό σύστημα για να ενισχυθούν ευάλωτα ενήμερα νοικοκυριά με στεγαστικό δάνειο ή με ένα μικρό επιχειρηματικό δάνειο με υποθήκη την πρώτη κατοικία», είπε ο υπουργός, προσθέτοντας πως η επιδότηση της δόσης των στεγαστικών δανείων των δικαιούχων θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο και θα έχει χρονικό ορίζοντα 12 μηνών.

Όπως επανέλαβε ο κ. Σταϊκούρας, η επιδότηση της αύξησης των δόσεων κατά 50% θα γίνει «αποκλειστικά από το τραπεζικό σύστημα, χωρίς να επιβάρυνση του Έλληνα φορολογούμενου». Ακόμη, ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων στήριξης προς την κοινωνία, σημειώνοντας ότι «εάν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος και όσο θα δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, αυτός πράγματι, θα επιστρέφει στην κοινωνία στο σύνολό του, με κοινωνικά κριτήρια, όπως έχουμε αποδείξει μέχρι σήμερα. Εκτιμώ ότι έτσι όπως κινείται σήμερα η ελληνική οικονομία, έτσι όπως προσδοκούμε ότι θα κινηθεί η ελληνική κοινωνία και η οικονομία, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικό χώρος το 2023».