Μενού
kuriakos-mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ένας τρίτος γύρος επιταγής ακρίβειας φαίνεται ότι θα πληρωθεί το Πάσχα 2023, με το έκτακτο επίδομα να διαμορφώνεται ενδεχομένως και στα 300 ευρώ, με την κυβέρνηση να προσπαθεί έτσι να καταπολεμήσει τις αυξήσεις στα ράφια. Το άτυπο «δώρο Πάσχα» θα είναι ύψους 250-300 ευρώ, και μένει να φανεί ποιοι θα είναι οι τελικοί δικαιούχοι. Μάλιστα, το εν λόγω μέτρο προανήγγειλε ουσιαστικά από το πρωί ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας καθώς μιλώντας στον ΣΚΑΪ, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση ως «δώρο Πάσχα», όπως έγινε με την επιταγή ακρίβειας τα Χριστούγεννα.

«Οπως φαίνεται δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παρεμβάσεις, τις οποίες θα προτεραιοποιήσει ο πρωθυπουργός για τις πολλές ανάγκες που υπάρχουν στην κοινωνία. Η εκτίμησή μου είναι τα μέτρα που τώρα βλέπει ο πολίτης για πρώτη φορά στο πορτοφόλι του, είναι 3 εκατομμύρια ευρώ» είπε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας σχετικά στον ΣΚΑΪ. Μάλιστα, τις συγκεκριμένες σκέψεις επιβεβαίωσε, έστω διά της... πλαγίας οδού, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για την οικονομία. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως μόλις ανακοινωθεί επίσημα το «δώρο Πάσχα» η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, όπως έγινε και το Πάσχα του 2022 που πληρώθηκε τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου. Φέτος το Πάσχα πέφτει στις 16 Απριλίου.

Δώρο Πάσχα: Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι

Πέραν της «επιταγής Πάσχα» σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι βρίσκεται η μείωση ή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η παράταση μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές κλπ, μείωση εισφορών αλλά και καταβολή αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους. Το εύρος και το ύψος των νέων μέτρων θα εξαρτηθούν από την πορεία των τιμών της ενέργειας, όμως η κύρια στόχευση της κυβέρνησης είναι οι παρεμβάσεις να κατευθυνθούν προς την ενίσχυση των εισοδημάτων. Το δώρο Πάσχα θα είναι ύψους 250-300 ευρώ και θα αποτελεί ανάσα ειδικά για ευάλωτους και συνταξιούχους. Εκτός από τους ευάλωτους, τους συνταξιούχους εκτιμάται ότι το βοήθημα θα το λάβουν οι δικαιούχοι του αναπηρικού επιδόματος, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού.

Επιστρέφοντας όμως στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τα όσα μετέφερε η δημοσιογράφος Χριστίνα Κοραή στην εκπομπή «Live News», τα δεδομένα αυτή τη στιγμή είναι τα εξής:

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει διάγγελμα στο διάστημα 12-14 Μαρτίου και θα ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών.
  • «Κλειδώνει» το δώρο Πάσχα που είχε προαναγγείλει το πρωί ο Χρήστος Σταϊκούρας.
  • Η αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να είναι της τάξης του 7,7%
  • Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός ακόμη «pass» μέσα στο προσεχές διάστημα.

Παράλληλα, στις σκέψεις της κυβέρνησης φέρεται να βρίσκεται η παράταση του food pass που θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο, μέχρι και το φθινόπωρο, όπως και η παράταση της επιδότησης ρεύματος για όσο χρειαστεί. Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο της επιδότησης εισφορών ως αντίβαρο για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίες.

Food Pass: Αρχίζουν οι αιτήσεις στο gov.gr

Οσον αφορά το food pass οι δικαιούχοι θα μπορούν να κάνουν αίτηση στο vouchers.gov.gr από το πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου που θα ανοίξει η πλατφόρμα, μέχρι τις 15 Μαρτίου. Το εισοδηματικό κριτήριο για τους άγαμους τέθηκε στα 16.000 ευρώ και για τους έγγαμους στα 24.000 ευρώ.

Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος.

Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων, άλλων εξαρτώμενων μελών και φιλοξενούμενων μελών, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2021, όπως έχει διαμορφωθεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Αν οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή δήλωση, λαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκ του αριθμού τέκνων που έχει δηλωθεί σε μια εκ των δύο (2) δηλώσεων.

Ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια ισχύουν τα εξής:

  • Οι άγαμοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ.
  • Οι έγγαμοι θα πρέπει να έχουν εισόδημα 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 24.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
  • Ως προς τα περιουσιακά στοιχεία, το ύψος της ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους είναι έως 250.000 ευρώ και για τους έγγαμους έως 400.000 ευρώ.