Μενού
market-pass
Market Pass | Shutterstock, Pixabay
  • Α-
  • Α+

Ττις αρχές Μαρτίου, μέχρι και τις 3 του μήνα θα έχουν γίνει οι πρώτες πιστώσεις χρημάτων στους δικαιούχους του market pass που θα έχουν κάνει την αίτησή τους ως και τις 28 Φεβρουαρίου, όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Επανέλαβε δε, πως όσοι επιλέξουν ψηφιακή κάρτα θα πάρουν στο ακέραιο το 100% αυτού του ποσού ενώ αντίθετα οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό θα λάβουν την επιδότηση με μείωση της τάξης του 20%.

«Από τον ερχόμενο μήνα μπαίνει σε εφαρμογή και η Κάρτα Αγορών που εκτιμάται περί τα 600 εκατομμύρια, τα οποία προέρχονται από την έκτακτη φορολόγηση των υπερεσόδων που έχουν τα διυλιστήρια. Όπως έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η ενίσχυση θα ανέρχεται σε 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και έως συγκεκριμένα όρια, που διαμορφώνονται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού» σημείωσε για το market pass.

Σε ότι έχει να κάνει με τα ποσά που λάβουν οι δικαιούχοι ο κ. Οικονόμου τόνισε πως: «Με την κάρτα αυτή ένα μονομελές νοικοκυριό θα παίρνει 22 ευρώ μηνιαία ενίσχυση. Ένα ζευγάρι χωρίς τέκνα 32 ευρώ. Μια μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο, επίσης 32 ευρώ. Μια μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα 42 ευρώ. Ένα ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο, επίσης, 42 ευρώ μηνιαία ενίσχυση. Ένα ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα 52 ευρώ».

Καλάθι του νοικοκυριού και επιδοτήσεις

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και σε δύο ακόμη δράσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Την επιδότηση ρεύματος και τον Ιανουάριου «κάτι που σημαίνει απορρόφηση του 100% των αυξήσεων για κοινωνικά τιμολόγια, του 87% για το 90% των νοικοκυριών και του 92% για τους αγρότες», αλλά και καλάθι του νοικοκυριού. Οπως σημείωσε: «είχε ως αποτέλεσμα την όχι ευκαταφρόνητη αποκλιμάκωση και πάντως σε κάθε περίπτωση τη συγκράτηση των τιμών σε ένα σημαντικό αριθμό προϊόντων, τα οποία συμμετέχουν στο καλάθι. Η επιτυχία της πρωτοβουλίας μας φαίνεται και από το γεγονός ότι και άλλες χώρες, όπως πρόσφατα η Γαλλία, ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να εφαρμόσουν το μέτρο αυτό»