Μενού
daneio
Δάνειο | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Εναν ακόμη «πονοκέφαλο» στα νοικοκυριά φέρνει η νέα αύξηση των επιτοκίων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ και αποτελεί την πέμπτη από τον περασμένο Ιούλιο, με την πίεση να αυξάνεται περισσότερο στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των δανειοληπτών. Οπως σημειώνει η Καθημερινή, η σωρευτική επιβάρυνση της δόσης του στεγαστικού δανείου 100.000 ευρώ είναι της τάξης των 160 ως 240 ευρώ ανάλογα με το περιθώριο που επιβάλλει κάθε τράπεζα πάνω από το επιτόκιο euribor. Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προαναγγείλει μία ακόμη αύξηση που αναμένεται τον Μάρτιο ενώ στη συνέχεθα θα έρθουν κι άλλες μικρότερες. 

Κάτι τέτοιο πρακτικά σημαίνει πως για τη δόση του δανείου των 100.000 ευρώ η συνολική επιβάρυνση θα φτάσει 200-300 ευρώ, από την αρχή του κύκλου αύξησης των επιτοκίων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, που επικαλείται η εφημερίδα, μειώσεις επιτοκίων και ως εκ τούτου καιτων δόσεων που πληρώνουν οι δανειολήπτες, θα αρχίσουν σταδιακά από τον επόμενο χρόνο και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2024.

Συγκεκριμένα, οι επόμενες αυξήσεις από την ΕΚΤ θα γίνουν:

  • 16 Μαρτίου: +0,50%
  • 4 Μαΐου: +0,25%
  • 15 Ιουνίου: +0,25%
  • 27 Ιουλίου: +0,25%

Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνει το Insider.gr θετικό είναι το γεγονός ότι παρά τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, ο ρυθμός ανόδου του κόστους δανεισμού στην Ελλάδα είναι πλέον χαμηλότερος σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη ενώ αισθητή μείωση δείχνει η ψαλίδα στα επιτόκια των καταθέσεων.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η μείωση στη ζήτηση στεγαστικών δανείων είναι ακόμη πιο έντονη το τελευταίο τρίμηνο του 2022, καθώς ο αριθμός αιτήσεων της αγοράς μειώθηκε κατά 20,4% συγκριτικά με το τελευταίο τρίμηνο 2021 και κατά 5,7% σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο του 2022.

Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιοποιήθηκαν, προκύπτει ότι:

  • Το Δεκέμβριο του 2022, τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια των νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκαν στο 0,10% και 5,06% αντίστοιχα.
  • Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 4,96 εκατοστιαίες μονάδες.
  • Το Δεκέμβριο του 2022, τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκαν στο 0,09% και 5,02% αντίστοιχα.
  • Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 4,93 εκατοστιαίες μονάδες.

Υφιστάμενα δάνεια

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων αυξήθηκε κατά 44 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,02%. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών αυξήθηκε κατά 27 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,68%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταναλωτικών και λοιπών δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,02%. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών αυξήθηκε κατά 74 μονάδες βάσης στο 4,71%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 33 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,87%.