Μενού
market-pass
Market Pass | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Μέχρι τις 15 Μαρτίου θα δέχεται η πλατφόρμα του Market Pass τις αιτήσεις για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή, όμως χρειάζεται να δώσετε προσοχή σε ορισμένα στάδια για να μην «τρέχετε» μετά.

Για παράδειγμα, ένα από τα πιο συχνά λάθη που γίνονται είναι ότι οι δικαιούχοι, επειδή δεν θέλουν να χάσουν το 20% επιλέγοντας την πίστωση των χρημάτων απευθείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό, δεν ελέγχουν εάν το κινητό τους υποστηρίζει την τεχνολογία NFC για τις ανέπαφες συναλλαγές. Έτσι, επιλέγουν την ψηφιακή κάρτα, όμως στη συνέχεια δεν έχουν τρόπο να την εγκαταστήσουν. Πρόκειται για ένα θέμα που δεν έχει λυθεί και συστήνεται σαν λύση, εφόσον είναι δυνατό, να βρουν ένα άτομο της εμπιστοσύνης τους που έχει smartphone που να υποστηρίζει τη λειτουργία ανέπαφων πληρωμών NFC. Αλλιώς θα χάσουν τα χρήματα.

Ένα επίσης συχνό λάθος γίνεται κατά την πληκτρολόγηση του IBAN. Οι δικαιούχοι χάνουν συνήθως κάποιο ψηφίο, ή χάνουν τη σειρά στους αριθμούς, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Όμως, σε αυτή την περίπτωση, προβλέπεται διόρθωση στο σύστημα, αλλά όχι άμεσα. Θα μπορείτε από τις 15 Μαρτίου μέχρι τις 2 Μαΐου να μπαίνετε στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr/marketpass και να διορθώνετε το λάθος που κάνατε.

Απαραίτητο το NFC για την άυλη κάρτα

Σε ό,τι έχει να κάνει με την πίστωση των χρημάτων οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν είτε την έκδοση άυλης ψηφιακής κάρτας (μέσω των εφαρμογών των VIVA WALLET, ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK και ΤΡΑΠΕΖΑ ALPHABANK) είτε μέσω τραπεζικής κατάθεσης, που ωστόσο το ποσό είναι μικρότερο.

Για να μπορεί ωστόσο να κάνει κάποιος χρήση της άυλης κάρτας μέσω του κινητού του, θα πρέπει η συσκευή να διαθέτει το σύστημα NFC που επιτρέπει τις ανέπαφες συναλλαγές με τα POS. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή το κινητό τηλέφωνο δεν την υποστηρίζει τότε δεν θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα του Market Pass.

Σημειώνεται, δε, πως για την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας δεν προαπαιτείται ο δικαιούχος να είναι πελάτης κάποιας από τις τράπεζες που συνεργάζονται. Ιδιαίτερα στην περίπτωση του Viva Wallet μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει δίχως λογαριασμό, αρκεί φυσικά το κινητό του να υποστηρίζει τις ανέπαφες συναλλαγές.

Οι ψηφιακές χρεωστικές κάρτες του Market Pass λήγουν αυτομάτως στις 31/8/2023 και δεν θα είναι δυνατή η πραγματοποίηση συναλλαγών με αυτές μετά την ημερομηνία αυτή, ενώ τα ποσά μεταφέρονται από τον έναν μήνα στον άλλο. Δεν χάνονται δηλαδή αν κάποιος δεν τα ξοδέψει μέσα στον μήνα που αντιστοιχούν.

Πώς υποβάλλονται οι αιτήσεις για το Market Pass

Απαραίτητη προϋπόθεση, για να λάβει ο δικαιούχος την οικονομική ενίσχυση, είναι να υποβάλει μέχρι τις 15/3/2023 αίτηση στην εφαρμογή εισερχόμενος με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet).

Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή, ο αιτούμενος συμπληρώνει και επιβεβαιώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του, όπως τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του, επιλέγει τον τρόπο πίστωσης (έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό) και το πιστωτικό ίδρυμα με το οποίο επιθυμεί να συνεργαστεί. Στην περίπτωση της κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό, ο αιτούμενος υποβάλλει υπό μορφή IBAN ενεργό λογαριασμό Τραπέζης, στον οποίο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον συνδικαιούχος και επιλέγει το πιστωτικό ίδρυμα που τηρείται ο λογαριασμός.

Κατόπιν της επιβεβαίωσης των στοιχείων επικοινωνίας, για να υποβληθεί οριστικά η αίτηση, απαιτείται να πατηθεί το πλήκτρο «Υποβολή» στο κάτω μέρος της σελίδας της αίτησης. Σημειώνεται ότι η ψηφιακή χρεωστική κάρτα δύναται να χρησιμοποιηθεί τόσο σε φυσικά καταστήματα με συσκευή που υποστηρίζει την τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών (μέσω πρωτοκόλλου NFC), όσο και σε e-shop για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA