Μενού
credit-suisse
credit-suisse | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Η UBS προχώρησε την Κυριακή σε ένα mega-deal εξαγοράζοντας την Credit Suisse, σε μια προσπάθεια να διασωθεί η τράπεζα που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα, όπως ανακοινώθηκε από οι αρχές της Ελβετίας «Με την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS βρέθηκε λύση ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα και να προστατευθεί η ελβετική οικονομία σε αυτή την εξαιρετική κατάσταση», επεσήμανε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας στην ανακοίνωσή της, με την οποία έγινε γνωστή η ιστορική συμφωνία.

Η συμφωνία για την εξαγορά περιλαμβάνει την παροχή ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα ύψους 100 δισεκ. ελβετικών φράγκων προς την Credit Suisse και τη UBS. Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας χορηγεί πιστωτική γραμμή μέχρι 100 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων στην UBS και την Credit Suisse, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα. «Σε αυτήν την κατάσταση ακραίας αβεβαιότητας, η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS επέτρεψε την εξεύρεση λύσης για την εγγύηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για την προστασία της ελβετικής οικονομίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας. 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε την «ταχεία αντίδραση» των ελβετικών αρχών, που διευκόλυναν την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS λέγοντας ότι οι αποφάσεις «θα συμβάλουν στην αποκατάσταση των όρων ευταξίας της αγοράς». Οι αποφάσεις αυτές θα επιτρέψουν επίσης την διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, προσθέτει στην ανακοίνωσή της η Κριστίν Λαγκάρντ τονίζοντας ότι «ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός, με στέρεες θέσεις ως προς την κεφαλαιοποίηση και την ρευστότητα».

Αγορά κατά 60% πεσμένη από ό,τι άξιζε η τράπεζα

Η UBS πληρώνει 3,25 δισεκατομμύρια δολάρια για την Credit Suisse, δηλαδή περίπου 60% λιγότερο από ό,τι άξιζε η τράπεζα όταν έκλεισαν οι αγορές την Παρασκευή. Η συμφωνία δεν θα χρειαστεί την έγκριση των μετόχων, καθώς η ελβετική κυβέρνηση συμφώνησε να αλλάξει τον νόμο, παρακάμπτοντας την απαιτούμενη συναίνεση προκειμένου η ολοκλήρωση της συναλλαγής να γινόταν γρήγορα και πριν από το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα.  Η UBS θα καταβάλει 0,76 λεπτά ανά μετοχή, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Credit Suisse, που ήταν 1,86 ελβετικά φράγκα την Παρασκευή. Την ίδια ώρα, για να περιοριστούν οι κίνδυνοι για τη UBS, η ελβετική κυβέρνηση θα χορηγήσει εγγυήσεις 9 δισ. ελβετικών φράγκων για την ανάληψη πιθανών ζημιών που προκύπτουν από ορισμένα περιουσιακά στοιχεία, που αναλαμβάνει η UBS με βάση τη συμφωνία. Οι παραπάνω εγγυήσεις θα δοθούν εφόσον οι μελλοντικές ζημιές υπερβούν ένα συγκεκριμένο όριο.