Μενού
paidi-odontiatros
Pixabay
 • Α-
 • Α+

Το Dentist Pass, το προληπτικό πρόγραμμα οδοντιατρικής για όλα τα παιδιά από 6 έως 12 ετών, ξεκίνησε από το βράδυ της Τρίτης (23/5), σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Κυριάκος Πιερρακάκης διευκρίνισε ότι το Dentist Pass για τα παιδιά είναι ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τόνισε ότι θα ακολουθήσουν πολλά άλλα τέτοια προγράμματα.

Ήταν γνωστό τον τελευταίο μήνα ότι θα τεθεί σε ισχύ το προληπτικό πρόγραμμα οδοντιατρικής Dentist Pass για όλα τα παιδιά από 6 έως 12 ετών, το οποίο εκπονεί το υπουργείο Υγείας για πρώτη φορά στη χώρα και φέρει την υπογραφή του Θάνου Πλεύρη.

Τι περιλαμβάνει το Dentist Pass

Όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το πρόγραμμα αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση της ποιότητας της προληπτικής οδοντιατρικής για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, καθώς και την εμπέδωση της φιλοσοφίας της προληπτικής οδοντιατρικής και της ενημέρωσης γονέων και παιδιών για την ανάγκη της επιμελούς φροντίδας της στοματικής υγιεινής, ώστε τα παιδιά να μεγαλώσουν χωρίς οδοντιατρικά προβλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία παρέχεται η δυνατότητα για μια σειρά από συγκεκριμένες πράξεις, που επιδιώκουν αφ’ ενός να εδραιώσουν την φιλοσοφία της πρόληψης στα παιδιά και στις οικογένειές τους, αφ’ ετέρου θα εντοπίσουν πιθανά προβλήματα και θα δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον.

Οι προληπτικές πράξεις που αφορούν ενδεικτικά σε:

 1. Έλεγχο στοματικής υγιεινής
 2. Καθαρισμό – απομάκρυνση πλακών
 3. Φθορίωση
 4. Οδηγίες Στοματικής Υγιεινής

Οι γονείς ή κηδεμόνες των δυνητικών δικαιούχων της ενίσχυσης υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος. Κάθε οικογένεια μπορεί να υποβάλει μόνο μία αίτηση, στην οποία περιλαμβάνονται όλα τα παιδιά – μέλη της οικογένειας.

Το Dentist Pass περιλαμβάνει επίσκεψη στο οδοντιατρείο για έλεγχο της στοματικής υγιεινής του παιδιού, φθορίωση δοντιών και καθαρισμό. Επίσης, τα παιδιά και οι γονείς τους θα λάβουν ενημέρωση και οδηγίες για την καλή στοματική υγιεινή.

Το επίδομα θα χορηγηθεί στον έναν από τους δύο γονείς, ο οποίος θα πρέπει να μπει στο gov.gr για να εκδώσει την κάρτα χρηματοδότησης (dentist pass). Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις αναμένεται να ανοίξει τον Μάιο και αφορά τη συμμετοχή παιδιών ηλικίας 6 έως 12 ετών.

Η διαδικασία μπορεί να γίνει και μέσω ΚΕΠ στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα του Προγράμματος. Το ποσό που έχει οριστεί για κάθε παιδί είναι στα 40 ευρώ.

Στην ηλεκτρονική αίτησή τους οι γονείς θα πρέπει να συμπληρώσουν:

 • Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.)
 • Τα στοιχεία επικοινωνίας του εισερχόμενου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος
 • Διεύθυνση e-mail
 • Αριθμό κινητού τηλεφώνου

Στη συνέχεια η κάρτα θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού του δικαιούχου γονέα και θα εξαργυρώνεται στα POS των οδοντιατρείων. Οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν ραντεβού σε οδοντίατρο της επιλογής τους.

Μπορείτε να κάνετε την αίτηση για την ένταξη στο πρόγραμμα του Dentist Pass ΕΔΩ (με τους κωδικούς του Taxisnet).

Dentist Pass: Οι ημερομηνίες για αίτηση με βάση τον ΑΦΜ στο gov.gr

Οι αιτήσεις ξεκίνησαν χθες το βράδυ στις 10 το βράδυ με τον πρώτο λήγοντα.

Συγκεκριμένα και βάση τον προγραμματισμό οι αιτήσεις θα ανοίξουν ως εξής:

 • Για ΑΦΜ που λήγουν σε 1, από την Τρίτη 23 Μαΐου 2023
 • Για ΑΦΜ που λήγουν σε 2, από την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023
 • Για ΑΦΜ που λήγουν σε 3, από την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023
 • Για ΑΦΜ που λήγουν σε 4, από την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023
 • Για ΑΦΜ που λήγουν σε 5, από τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2023
 • Για ΑΦΜ που λήγουν σε 6, από την Τρίτη 30 Μαΐου 2023
 • Για ΑΦΜ που λήγουν σε 7, από την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023
 • Για ΑΦΜ που λήγουν σε 8, από την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023
 • Για ΑΦΜ που λήγουν σε 9, από την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023
 • Για ΑΦΜ που λήγουν σε 0, από τη Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

Η διαδικασία

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εισέρχεται ένας εκ των ασκούντων την επιμέλεια ή τη γονική μέριμνα μέσω των κωδικών Taxisnet και αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, συμπληρώνοντας τον ΑΜΚΑ ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑ.Α.Υ.Π.Α) του ανήλικου καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του εισερχόμενου στην εφαρμογή και ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του.

Κάθε δικαιούχος του προγράμματος λαμβάνει μία ψηφιακή χρεωστική κάρτα (pass) ύψους 40 ευρώ ανά ωφελούμενο παιδί. Κάθε χρεωστική κάρτα μπορεί να καλύψει το σύνολο του κόστους των προβλεπόμενων υπηρεσιών οδοντιατρικής φροντίδας μέχρι του άνω ποσού, που παρέχονται από οποιονδήποτε ιδιώτη οδοντίατρο, ενώ το ποσό είναι διαθέσιμο για ένα ημερολογιακό έτος. Το χρηματικό ποσό δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τα πρόσωπα για την πραγματοποίηση πράξεων προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας στον ανήλικο δικαιούχο και δεν είναι επιτρεπτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο

Τι λένε οι οδοντίατροι για το Dentist Pass

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής ΟμοσπονδίαςΘανάσης Δεβλιώτης έκανε την εξής δήλωση: «Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία. To dentist pass αποτελούσε πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας και γίνεται πράξη με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και την υποστήριξη χιλιάδων Οδοντιάτρων σε όλη τη χώρα. Στόχος μας είναι η μονιμοποίησή του, με κονδύλια πέραν του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσει όλες τις ελληνικές οικογένειες σε αυτή δύσκολη οικονομική συγκυρία. Πρέπει να σημειώσουμε ότι, εξαιτίας της πανδημίας, η στοματική υγεία των νέων παιδιών είναι παραμελημένη. Ελπίζουμε σε κάθε περίπτωση, η ψηφιακή κάρτα dentist pass να είναι το πρώτο βήμα για την κάλυψη των αναγκών όλου του πληθυσμού, τουλάχιστον στον ευαίσθητο τομέα της πρόληψης καθώς η στοματική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γενική υγεία και την ποιότητα ζωής και η φροντίδα της αποτελεί δικαίωμα των ασθενών και υποχρέωση της πολιτείας»

Ο Γ. Γραμματέας της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Δημήτρης Κήττας υπογράμμισε τα εξής: «Η οδοντιατρική προληπτική φροντίδα οφείλει να ξεκινά από την πρώιμη παιδική ηλικία. Χτίζοντας μια σχέση εμπιστοσύνης με τον Οδοντίατρο από πολύ νωρίς, το παιδί αφομοιώνει τρόπους και συνήθειες διατήρησης της στοματικής υγείας και υιοθετεί την έννοια της πρόληψης σε όλη τη μετέπειτα ενήλικη ζωή του.

Πάνω από μισό εκατομμύριο παιδιά, ηλικίας 6-12 ετών, θα έχουν τη δυνατότητα να προσέλθουν στον Οδοντίατρο που επιθυμούν τους επόμενους μήνες. Ορισμένα από αυτά, ίσως και για πρώτη φορά στα πλαίσια του παρεχόμενου πακέτου, θα εξεταστούν, θα λάβουν οδηγίες στοματικής υγιεινής, θα υποβληθούν σε ανώδυνη φθορίωση και καθαρισμό των δοντιών τους.

 

 

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και την υποστήριξη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, αλλά και προσφοράς των χιλιάδων Οδοντιάτρων της χώρας μας, υποδεχόμαστε για πρώτη φορά ένα προληπτικό πακέτο οδοντιατρικής φροντίδας, το Dentist pass. Ξεκάθαρος στόχος για την οδοντιατρική κοινότητα είναι παρεχόμενη φροντίδα του Dentist pass να παγιωθεί και να επεκταθεί μελλοντικά σε άλλες ηλικιακές ομάδες, καλύπτοντας ένα ευρύτερο φάσμα θεραπευτικών και αποκαταστατικών οδοντιατρικών πράξεων, σε συνεννόηση πάντα με τα θεσμικά όργανα του κλάδου».