Μενού
  • Α-
  • Α+

Από την έκθεση της Κομισιόν και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που υποβλήθηκε από την κυβέρνηση πριν η διάλυση της Βουλής προκύπτει πως για τα επόμενα δύο χρόνια μπαίνει στον «πάγο» κάθε συζήτηση για την αύξηση των κατώτατων αμοιβών μέσα από τριετίες. 

Η Κοµισιόν στις εαρινές προβλέψεις της για την Ελλάδα δεν «βλέπει» άµεση αποκλιµάκωση της ανεργίας. Στον αντίποδα, προβλέπει αργή µείωση, µόλις στο 11,8% έως το 2024.

Ακόµη πιο συντηρητική είναι η πρόβλεψη του Προγράµµατος Σταθερότητας που κατατέθηκε στην Κοµισιόν, καθώς παρέπεµπε το «ξεπάγωµα» των τριετιών στους κατώτατους µισθούς του ιδιωτικού τοµέα, στο ακόµη πιο µακρινό 2027.

Οι τριετίες και η ανεργία

Αλλά και στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους η εκτίμηση του οικονοµικού επιτελείου για το ποσοστό της ανεργίας το 2023 είναι ότι θα διαµορφωθεί στο 12,7%. Να σημειωθεί ότι προϋπόθεση για να «ξεπαγώσουν» οι τριετίες είναι το ποσοστό της ανεργίας µεσοσταθµικά σε ετήσια βάση να πέσει κάτω από 10%.

Οπως εξηγούν οι ειδικοί, ακόµη κι αν «ξεπαγώσουν» οι τριετίες, οι αυξήσεις 10% ανά τριετία θα αρχίσουν να μετρούν από εκείνη τη χρονική περίοδο και όχι αναδροµικά από το 2012 που «πάγωσαν».