Μενού
  • Α-
  • Α+

Σήμερα, Τρίτη 30 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των δικαιούχων στο πρόγραμμα «Κοινωνικός Τουρισμός 2023-2024» της ΔΥΠΑ, ωστόσο είναι ακόμη σε ισχύ οι επιταγές που έλαβαν πέρσι, για την περίοδο 2022-2023 και δεν έχουν χρησιμοποιήσει ακόμη.

Οπως διευκρινίζεται στο ενημερωτικό που λαμβάνουν κατά διαστήματα οι επιταγές που χορηγήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι έχουν ισχύ μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023 ενώ αν δεν χρησιμοποιηθούν από τους δικαιούχους μέχρι και τη συγκεκριμένη ημερομηνία τότε εκείνοι δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα επόμενα δύο προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού της ΔΥΠΑ, των περιόδων 2023-2024 και 2024-2025.

Κοινωνικός τουρισμός: Η διαδικασία εξαργύρωσης των επιταγών

Η επιταγή που έχει χορηγηθεί είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά. Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο. Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν.

Απαγορεύεται η κράτηση μέσω άλλων επιχειρήσεων, γραφείων τουρισμού κ.λπ. Κατά την άφιξή τους στο τουριστικό κατάλυμα, οι πάροχοι ενεργοποιούν ηλεκτρονικά τις Επιταγές Κοινωνικού Τουρισμού μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών (e- services) της ΔΥΠΑ.

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις με καράβι

Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25%, των πολυτέκνων σε 20%. Για ΑμεΑ τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι εκτυπώνουν από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (e-services) της ΔΥΠΑ την Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού και προσέρχονται στα ταξιδιωτικά γραφεία ή πρακτορεία έκδοσης εισιτηρίων ή εκδοτήρια ηλεκτρονικών εισιτηρίων των παρόχων, επιδεικνύουν την εκτυπωμένη Επιταγή τους και ζητούν την έκδοση Εισιτηρίου Κοινωνικού Τουρισμού της κατηγορίας στην οποία εντάσσονται.

Επισημαίνεται πως για καμία κατηγορία δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών, εξαιρουμένης της κατηγορίας πολυτέκνων. Η ΔΥΠΑ δεν εμπλέκεται στη διαδικασία έκδοσης ακτοπλοϊκού Εισιτηρίου Κοινωνικού Τουρισμού. Μέσω διαδικτυακής υπηρεσίας (web service) εκδίδεται το εισιτήριο και ενεργοποιείται η Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού Ακτοπλοϊκής Μετακίνησης για τη μετάβαση και την επιστροφή. Η ακτοπλοϊκή μετακίνηση επιτρέπεται μόνο για τη μετάβαση/επιστροφή στον/από τόπο του επιλεγμένου τουριστικού καταλύματος.

Δείτε εδώ τις Τιμές Επιδότησης Προγράμματος 2022-2023

Δείτε εδώ τα Ανώτατα Ποσά Ιδιωτικής Συμμετοχής

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.