Μενού
Κτίριο στην Αθήνα
Κτίριο στην Αθήνα | EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Η Αθήνα έχει γίνει μια από τις πιο καυτές αγορές κατοικιών στην Ευρώπη, με διαμερίσματα σε μια, κάποτε, υποβαθμισμένη βιομηχανική περιοχή να είναι πλέον εφάμιλλα με εκείνα των πλουσιότερων ευρωπαϊκών πόλεων και πολυτελείς οικοδομές ξεφυτρώνουν κατά μήκος της ακτογραμμής της, γράφει το Bloomberg, που επιχειρεί μία ανάλυση των λόγων που υπάρχει αυτή η αύξηση στις τιμές ακινήτων, σε ρυθμό πολύ ταχύτερο από ό,τι στην Ε.Ε.

Οι τιμές των κατοικιών στην ελληνική πρωτεύουσα αυξήθηκαν κατά 12,2% τον Οκτώβριο, την ώρα που στο Παρίσι υπήρξαν μειώσεις. 

Η άνοδος οφείλεται, εν μέρει, στις μακρές και αργές επιπτώσεις της κρίσης χρέους της Ελλάδας. Εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια είναι δεσμευμένα από νομικά κολλήματα και έτσι μειώνονται οι επιλογές στην αγορά, ανεβάζοντας τις τιμές στην Αθήνα, ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη.

«Δεν υπάρχουν ακίνητα στην αγορά» δήλωσε ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος της Ένωσης Ακινήτων Αθηνών-Αττικής, ο οποίος απέδωσε, επίσης, την αύξηση των τιμών στη ζήτηση, που υποδαυλίζεται από το πρόγραμμα Golden Visa.

Εκτός από την έλλειψη, η οικονομία ανακάμπτει και παρέχει στους ντόπιους περισσότερη αγοραστική δύναμη, γράφει το ίδιο μέσο. Η Ελλάδα προβλέπεται να έχει ταχύτερη ανάπτυξη από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση φέτος και η κατά κεφαλήν εισόδημα αναμένεται να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα του 2009, δηλαδή σε περισσότερα από 21.000 ευρώ φέτος - μια ισχυρή ανάκαμψη, από το χαμηλό των 16.200 ευρώ μετά την αποφυγή εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. 

Η δυναμική αυτή έχει μετατρέψει περιοχές όπως το Γκάζι, σε περιζήτητη γειτονιά. Λόγω της έλλειψης κατοικιών, πρώην αποθήκες έχουν μετατραπεί σε σοφίτες γύρω από την Τεχνόπολη.

Σε άλλα μέρη της Αθήνας, όπως το αριστοκρατικό προάστιο της Γλυφάδας, εμφανίζονται πολυτελή συγκροτήματα για να προσελκύσουν πλούσιους επενδυτές από το εξωτερικό, ιδίως από την Κίνα

Εργάτες οικοδόμοι σε μια ανάπτυξη στο αριστοκρατικό προάστιο της Γλυφάδας, νότια της Αθήνας, Ελλάδα, ενώ αναμένονται και οι εργασίες στο Ελληνικό.

Αλλά η οικοδόμηση δεν προχωράει αρκετά γρήγορα για να απαλύνει την τρέχουσα έλλειψη, και αυτό πιέζει τους καταναλωτές. Οι Έλληνες κατανάλωσαν πέρσι περισσότερο το ένα τρίτο του διαθέσιμου εισοδήματος για τη στέγασή τους, σε σύγκριση με το 20% του μέσου όρου σε ολόκληρη την ΕΕ. Όπως προκύπτει από την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδοςτο ποσοστό του εισοδήματος που ξοδεύουν οι Έλληνες για στέγαση είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε και έφτασε το 2022 στο 34,2% (ακολουθεί η Ολλανδία, η Δανία και η Γερμανία), όταν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ξοδεύουν κατά μέσο όρο το 19,9%.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.