Αντιμέτωποι με νέες ανατιμήσεις στο ψωμί θα βρεθούν οι καταναλωτές τις επόμενες μέρες. Το υψηλό κόστος ενέργειας, αλλά και οι αυξήσεις που έχουν προαναγγείλει ήδη οι αλευροβιομηχανίες βάζουν σε σκέψη τους αρτοποιούς που σκέφτονται να πουλήσουν πιο ακριβά το προϊόν τους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, εκπρόσωποι του κλάδου αναφέρουν πως δεν μπορούν να συνεχίσουν στα ίδια επίπεδα τιμολόγησης καθώς εδώ και καιρό απορροφούν τις διαδοχικές αυξήσεις στην ενέργεια.
Ψωμί: Ανοδικές οι τιμές των σιτηρών
Ήδη, από το 2020 η τιμή της φρατζόλας έχει αυξηθεί κατά 50% από τα 0,80 στα 1,20 ευρώ το κιλό. Με τα τωρινά δεδομένα, η μέση τιμή της φρατζόλας θα ανέρχεται περίπου στο 1,40.
Η εκτόξευση της τιμής οφείλεται και στην αύξηση της τιμής των σιτηρών. Σύμφωνα με τους αρτοποιούς, το μαλακό αλεύρι κοστίζει 48 με 49 λεπτά το κιλό αλλά οι αλυροβιομηχανίες έχουν ανακοινώσει αυξήσεις και προβλέπεται ότι μπορεί να ανέβει στα 52 - 54 λεπτά το κιλό.
Έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, φανερώνει ότι η μέση μηνιαία κατανάλωση ψωμιού ανά νοικοκυριό στην Ελλάδα διαμορφώνεται περίπου στα 8,1 κιλά, μειωμένη κατά 4,3% σε σχέση με το 2022, με την ημερήσια κατανάλωση ανά άτομο να υπολογίζεται στα 100 γραμμάρια από 200 γραμμάρια που ήταν το 2011.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.